Οι ανησυχίες που προκαλεί η Κίνα έχουν δύο σκέλη. Από τη μία είναι το ζήτημα του εκτενούς δανεισμού των τελευταίων ετών και από την άλλη είναι το ζήτημα της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή κατά πόσο η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και σε τι βαθμό οι αρχές μπορούν να επέμβουν σε αυτή την επιβράδυνση. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν εντείνουν τις ανησυχίες, με τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις να διαμορφώνονται χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Η αγορά συναλλάγματος αντέδρασε στις ανακοινώσεις, με το USD/JPY να κινείται χαμηλότερα για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και τα θετικά στοιχεία της αγοράς εργασίας στην Αυστραλία να επιδρούν επίσης αρνητικά στο USD, οδηγώντας το AUD/USD πάνω από το 0,9000.
Για την Κίνα το ερώτημα παραμένει κατά πόσο οι αρχές μπορούν να παρέμβουν στην επιβράδυνση της οικονομίας , με τις τελευταίες δηλώσεις να είναι πιο ελαστικές ως προς το στόχο του 7,5% για την ανάπτυξη, αλλάζοντας τη ρητορική τους σε ‘περίπου’ 7,5%. Αυτά τα σχόλια υποδεικνύουν την ανησυχία των ίδιων ότι για την πορεία της οικονομίας, προετοιμάζοντας ενδεχομένως τις αγορές για περαιτέρω ανακοινώσεις στοιχείων χαμηλότερα των εκτιμήσεων.
Στην Ευρώπη, το ενιαίο νόμισμα κινήθηκε πάνω από το 1,3900 μετά τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού οικονομικών αλλά βρήκε στήριξη στη συνέχεια της συνεδρίασης. Το ευρώ δείχνει να επωφελείται από τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η Κίνα ενδεχομένως προσπαθεί να διαφοροποιήσει τα αποθεματικά της από το δολάριο με το 1,4000 να μη φαντάζει πλέον τόσο μακρινό σενάριο.
Η ανάλυση αυτή είναι προϊόν της FxPro.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr