Ενισχύεται το σενάριο που θέλει τις μετοχές στον τελευταίο κύκλο ανόδου
Οι επενδυτές έχουν την τάση να αγοράζουν επιθετικά όταν η χρηματιστηριακή ευφορία βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και να πουλάνε ελάχιστα όταν οι αγορές είναι έτοιμες να καταρρεύσουν. Στη δεύτερη περίπτωση, εκτός του ότι δεν τοποθετούνται short, εγκλωβίζονται και στις αγοραστικές τους θέσεις με αποτέλεσμα οι ζημιές να είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Η μέτρηση του επενδυτικού συναισθήματος κατέχει περίοπτη θέση στα οικονομικά μοντέλα των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών και τα σήματα που έχουν δώσει κατά το παρελθόν, έχουν εντοπίσει μεγάλες αλλαγές στην τάση των αγορών. Σύμφωνα με το δείκτη «ευφορίας/πανικού» τον οποίο παρακολουθεί η Citi, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί από το 2001. Αυτό σημαίνει δυο πράγματα: είτε ότι είμαστε λίγο πριν από μια κατάρρευση είτε ότι βρισκόμαστε λίγο πριν από ένα παραβολικό ράλι των αγορών.
Μια ακόμα χρήσιμη ένδειξη για τις αγορές είναι και το P/E των μεγάλων αμερικανικών δεικτών. Η Citi χρησιμοποιεί μια φόρμουλα όπου συγκρίνει το P/E του Russell 2000 με το αντίστοιχο του S&P 500. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, οι αγορές βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περιοχή, με τις μετοχές να θεωρούνται ακριβές με βάση τη συγκεκριμένη μέθοδο αποτίμησης.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ενδείξεις οι οποίες προσθέτουν βαθμούς επιβεβαίωσης στο σενάριό μας ότι οι αγορές βρίσκονται στην τελευταία φάση της ανόδου τους. Αν αυτό ισχύει, είναι πιθανό να μη δούμε κέρδη, ανάλογα με αυτά των προηγούμενων ετών, στις μετοχές τους επόμενους μήνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr