Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, την άμεση απόλυση ή τη διαθεσιμότητα κι άλλων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού δημιουργίας δεξαμενών νέων διαθεσιμοτήτων μέσω της εφαρμογής νέου συστήματος «αξιολόγησης» και της καθιέρωσης υποχρεωτικής ποσόστωσης
Σύμφωνα με τον εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Μητρόπουλο, ανάμεσα στις διατάξεις που κρίνονται αντισυνταγματικές και παράνομες από την επιτροπή της Βουλής είναι και:
- Η διάταξη που προβλέπει την απόλυση των εργαζομένων στους καταργούμενους φορείς (ΤΕΟ κ.α.) χωρίς την τήρηση της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις (ν. 1387/83)
- Η διάταξη που προβλέπει την απόλυση των συμβασιούχων στους καταργούμενους οργανισμούς χωρίς αποζημίωση
- Η διάταξη που προβλέπει την διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που συνεπιφέρει την κατάργηση της οργανικής τους θέσης.
- Τη διάταξη που προβλέπει τον αναδρομικό έλεγχο όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου που μετετράπησαν σε αορίστου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ σε βάθος εικοσαετίας!
Απεργιακός πυρετός
Την ίδια ώρα φουντώνουν οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων του Δημοσίου με αιχμή διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Την Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στο Δημόσιο, ενώ προγραμματίζεται 48ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση την Τετάρτη 19 Μαρτίου και Πέμπτη 20 Μαρτίου, εν όψει των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων που ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα το τελευταίο οκτάμηνο. Σημειώνεται ότι στις 12 και στις 19 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν Απεργιακά Συλλαλητήρια στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 π.μ., με πορεία προς τη Βουλή και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Νέα κρίση στο ΠΑΣΟΚ με αιχμή το νομοσχέδιο
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο Δημόσιο είναι το γεγονός ότι το περασμένο διήμερο στη συνδιάσκεψη της «Ελιάς» υπουργοί της κυβέρνησης, που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, δέχτηκαν σκληρή κριτική από συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, οι οποίοι, αφήνουν να εννοηθεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί ταφόπλακα για το Δημόσιο. Μάλιστα τόνισαν, απευθυνόμενοι στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, ότι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την Κ.Ο. του Κινήματος θα αποτελέσει άλλο ένα κτύπημα στην «ημιθανή παράταξη».
Ερήμωση προ των πυλών στο Δημόσιο
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη διαδικασία επανεξέτασης που προβλέπει το νομοσχέδιο για όσους είχαν διοριστεί με το Π.Δ. Παυλόπουλου υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων από το Δημόσιο, ειδικά όσων έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Πιο συγκεκριμένα από κόσκινο θα περάσουν και οι 35.239 μονιμοποιηθέντες στο δημόσιο βάσει του διατάγματος Παυλόπουλου του 2004.
Συνδικαλιστικές πηγές τονίζουν ότι πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι, μέσα από αυτή τη διαδικασία, επανελέγχου παρατυπιών στις αποφάσεις υπηρεσιακών συμβουλίων που ενέκριναν τις μετατροπές των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, να συναντήσει τους ποσοτικούς στόχους απολύσεων που έχει θέσει η Τρόικα. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά και την τελευταία συνάντηση του υπουργού με την τρόικα τόνιζαν ότι η ελληνική πλευρά αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για ποσοτικούς στόχους απολύσεων για το 2015. Η αντίφαση αυτή ερμηνεύεται ως επικοινωνιακό τρικ ώστε μέσα από διαδικασίες «θεσμικές» να προχωρήσουν οι απολύσεις χωρίς παραδοχή υιοθέτησης ποσοτικών στόχων...
Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις των τότε υπηρεσιακών συμβουλίων, έγιναν με οιωνεί παρατυπίες, σε σχέση με τις βεβαιώσεις προϋπηρεσίας, εν γνώσει ή και με παραίνεση της υπηρεσίας, ώστε να καλυφθούν ζωτικά κενά λειτουργίας, π.χ. οι αρχαιολόγοι της Αττικό Μετρό ή της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Εφόσον προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία αναμένεται να ερημώσει το υπουργείο Πολιτισμού από αρχαιολόγους, καθώς με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου είναι 502 σε σύνολο 875. Εκτός εάν ξεκινήσει νέα διαδικασία προσλήψεων...
Επίσης τονίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στο μικροσκόπιο των ελέγχων βρίσκονται επιπλέον τρεις βασικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.
Στην πρώτη ανήκουν 9.873 επιτυχόντες σε 49 προκηρύξεις του ΑΣΕΠ κατά τη χρονική περίοδο 2003-2009. Δεύτερη μεγάλη κατηγορία αποτελούν οι 3.800 προσληφθέντες το 2011 στο Πυροσβεστικό Σώμα. Πρόκειται για 3.400 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και 400 υπαλλήλους πολιτικό προσωπικό.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr