Η χαμηλότερη ισοτιμία θα προσθέσει , σύμφωνα με τις προβλέψεις της RBΑ, περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα στον πληθωρισμό.
*Το παρακάτω άρθρο φιλοξενείται ως guest.
Σε αντίθεση με οποιαδήποτε μετριοπαθή εκτίμηση και ενώ όλοι ανέμεναν ο ετήσιος πληθωρισμός να κυμανθεί στα 2,4%, ο πληθωρισμός της Αυστραλίας ανήλθε το τελευταίο τρίμηνο του 2013 στο 2,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περυσινού έτους. Ανάμεσα σε αυτούς που «πιάστηκαν στο ύπνο» συγκαταλέγεται και η ίδια η RBA, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της τον Νοέμβριο (statement of monetary policy) προέβλεψε πληθωρισμό ίσο με 2,5%.
Σε ονομαστική αξία, ο ταχύτερος πληθωρισμός ήταν κυρίως επακόλουθο ενός πιο αδύναμου νομίσματος. Συγκεκριμένα, το AUD/USD κινήθηκε κατά μέσο όρο 10% χαμηλότερα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του ίδιου έτους κατατάσσοντας το AUD στα δέκα χειρότερα νομίσματα. Αυτό οδήγησε τον εισαγόμενο πληθωρισμό στο 1,1% (ετήσιος) μετά από επτά συνεχόμενα αρνητικά τετράμηνα. Επομένως, όλο το βάρος πέφτει στον εγχώριο πληθωρισμό για την επίτευξη του στόχου του 2-3% που έχει θέσει η RBA. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο εγχώριος πληθωρισμός έχει παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια παρά την πτώση του μοναδιαίου εργατικού κόστους που παρατηρήθηκε κατά την ίδια χρονική περίοδο. Επομένως, θα μπορούσε κάποιος να αμφιβάλει και δεν είναι καθόλου προφανές εάν και κατά πόσο η σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο μεγέθη θα εξισορροπηστεί τώρα.
Στη σχετική ανακοίνωσή της την περασμένη Παρασκευή η RBA αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό εμμένοντας στην στάση της για ουδετερότητα. Αναφορικά με το ΑΕΠ, η RBA προέβλεψε ότι θα αυξηθεί στα 2,75% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και στα 2,25% με 3,25% το δεύτερο εξάμηνο κυρίως λόγω της χαμηλότερης συναλλαγματικής ισοτιμίας, η οποία, όπως εκτιμά η ίδια η τράπεζα, αναμένεται να δώσει ώθηση στις εξαγωγές συγκρατώντας παράλληλα τις εισαγωγές. Η χαμηλότερη ισοτιμία (το AUD έπεσε περίπου 15% μετά από το υψηλό του περασμένου Απριλίου) θα προσθέσει , σύμφωνα με τις προβλέψεις της RBΑ, περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα στον πληθωρισμό το 2014 και 2015 ενώ θα βοηθήσει σε μια ισορροπημένη ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας. Με τις εμπορικές συναλλαγές να αναμένεται να μειωθούν, η ισοτιμία θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του έτους, όπως εκτιμά.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας προέβλεψε ετήσιο πληθωρισμό για το πρώτο τρίμηνο του 2014 3% (μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη από αυτόν που προέβλεψε τρεις μήνες πριν) και 2,25% με 3,25% για το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Περαιτέρω, εξέφρασε αβεβαιότητα για το λόγο που οδήγησε σε αύξηση των τιμών το τελευταίο τρίμηνο ενώ εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθέι εντός του εύρους πρόβλεψης για την επόμενη περίοδο. Στη σχετική ανακοίνωση της την περασμένη εβδομάδα η RBA διατήρησε τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα με τον περασμένο Αύγουστο. Δεδομένου ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό που θέτει η RBA είναι το εύρος 2%-3% λίγο ή πολύ αυτό αποκλείει οποιαδήποτε περίπτωση μελλοντικής αύξησης των επιτοκίων καθώς εκτός των άλλων θα εκτοξεύσει τον πληθωρισμό πάνω από τον επιθυμητό στόχο.
Η αγορά κατοικίας αποτελεί βασικό παράγοντα πίσω από το stickiness του εγχώριου πληθωρισμού. Από το 2010, η συμβολή της συγκεκριμένης αγοράς στον ετήσιο πληθωρισμό αυξήθηκε λόγω των ταχύτατων αυξήσεων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, όμως, από την αρχή του 2013, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του πληθωρισμού που συνδέεται με την αγορά κατοικίας οφείλεται στην αύξηση της ίδιας τιμής των κατοικιών λόγω της μείωσης των επιτοκίων στα τέλη του 2011 κατά 2,25 ποσοστιαίες μονάδες. Το παραπάνω αποτελεί άλλον ένα σοβαρό λόγο «δυσπιστίας» για το κατά πόσο ο εγχώριος πληθωρισμός θα μειωθεί, ή τουλάχιστον για το κατά πόσο θα μειωθεί τόσο γρήγορα όσο η RBA φαίνεται να ευελπιστεί.
Παραμένουν δύο σημαντικά ζητήματα που προκαλούν ανησυχία για την Αυστραλιανή οικονομία. Το πρώτο αφορά στην αγορά εργασίας. Όσοι πιστεύουν ότι η RBA θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια αργότερα μέσα στο έτος επισημαίνουν ότι καταλυτικός παράγοντας σε μία τέτοια απόφαση αποτελεί η περαιτέρω χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας. Καθώς η αγορά εργασίας όμως υστερεί του συνολικού οικονομικού κύκλου, δεν μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα το κατά πόσο ένας τέτοιος ισχυρισμός ευσταθεί. Άλλωστε, η RBA στην ανακοίνωση της την περασμένη Παρασκευή επισήμανε ότι το ποσσοτό της ανεργίας θα παραμείνει σε υψηλά ποσοστά για τα επόμενα τρίμηνα. Το επόμενο ερώτημα αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια της αγοράς και ιδιαίτερα αναφορικά σε μη μεταλλευτικές επιχειρήσεις. Το τελευταίο τρίμηνο του 2013 η κεφαλαιακή επάρκεια των μη μεταλλευτικών επιχειρήσεων παρέμεινε σε χαμηλά πολλαπλών ετών παρόλο που παρουσίασε βελτίωση σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις. Τα χαμηλά επιτόκια των προηγούμενω ετών έδωσαν ώθηση στην αγορά κατοικίας, μέρος της οικοδομικής δραστηριότητας και πιο πρόσφατα το λιανικό εμπόριο, αλλά έχει παρατηρηθεί μικρή βελτίωση σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr