Ειδικότερα, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο ακινήτων το 2014. Όπως είπε ο κ. Κεδίκογλου, πρώτη προτεραιότητα είναι η στέγαση. Για το λόγο αυτό ανακοινώθηκε:
- Επιδότηση ενοικίου για όσους τα σπίτια τους έχουν πληγεί. Η επιδότηση αυτή μπορεί να φτάσει έως τα 500 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
- Οικονομική ενίσχυση για την αγορά οικοσκευής μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ.
- Επιδότηση επισκευών κτιρίων και ανακατασκευών. Η επιδότηση θα φτάνει το 80% του κόστους και το υπόλοιπο 20% θα είναι με άτοκο δάνειο.
- Οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρξουν μέτρα και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους που μπορεί να έχει καταστραφεί.
- Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους έχουν δάνειο για εργατική κατοικία. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.
- Συνεχίζεται η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος που είναι μέχρι 600 ευρώ. Θα διατεθούν συνολικά 500.000 ευρώ.
Για τις υποδομές, ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε:
- Αποκαθίσταται η λειτουργία των σχολείων. Μέσα στις επόμενες ημέρες φθάνουν 45 προκατασκευασμένες αίθουσες στο νησί.
- Το λιμάνι του Ληξουρίου το οποίο έχει σημειώσει τις περισσότερες ζημιές, αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών και μέσα σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό.
- Επίσης γίνονται κατεπειγόντως εργασίες για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου του δρόμου που συνδέει Ληξούρι με Αργοστόλι, για να γίνει η αποκατάσταση με ασφάλεια.
- Κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ φθάνει την Πέμπτη, για να συνδράμει τον δήμο στην αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης.
Για τη διοικητική υποστήριξη των υπηρεσιών του δήμου θα ενισχυθεί με 20 επιπλέον άτομα και μέσα σε δύο μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί τα άμεσα σωστικά μέτρα για την πολιτιστική κληρονομιά της Κεφαλονιάς.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, για την αποτελεσματικότερη εποπτεία όλης αυτής της προσπάθειας και τον καλύτερο συντονισμό, δημιουργείται μία κάθετη δομή σε κάθε υπουργείο, με επικεφαλής τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα. Συντονίζει από πλευράς Γραφείου Πρωθυπουργού ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Στην Κεφαλονιά παραμένει για όσο χρειαστεί ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, κ. Στράτος Σιμόπουλος, επικεφαλής διυπουργικού κλιμακίου. Τον γενικό συντονισμό από πλευράς Υπουργικού Συμβουλίου έχει ο υπουργός Υποδομών, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο κ. Κεδίκογλου αρνήθηκε ότι υπάρχει έλλειμμα συντονισμού λέγοντας ότι ο συντονισμός όλων των υπουργείων είναι πλήρης. Αρνήθηκε, επίσης, ότι προκύπτουν εμπόδια γραφειοκρατίας, λέγοντας ότι οι διαδικασίες είναι express, καθώς –όπως είπε- βασική εντολή του Πρωθυπουργού είναι να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία, να βγουν όλα τα εμπόδια, η ανακούφιση να είναι άμεση και η αποκατάσταση ταχύτατη.
Σαμαράς: "Ανάγκη βέλτιστου συντονισμού"
Τον καλύτερο συντονισμό της κρατικής μηχανής ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης .
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "η Κεφαλονιά περνά μια επώδυνη δοκιμασία", επισημαίνοντας πως πρέπει να προστατευτούν πρώτα απ' όλα οι άνθρωποί της, να αποκατασταθούν οι ζημιές και να είναι όλοι σε συνεχή επαγρύπνηση, μέριμνα και βοήθεια, κάτι, που όπως είπε είναι ηθική και όχι μόνο πολιτική υποχρέωση.
"Είναι ηθική υποχρέωση στους συνανθρώπους μας. Και θα πρέπει πάνω απ όλα, για να επανέλθει ο ρυθμός της ζωής στα σωστά επίπεδα στην Κεφαλονιά να είμαστε και εμείς σωστά συντονισμένοι", είπε ο κ. Σαμαράς.
Οι σεισμοπροφήτες
Σκληρή γλώσσα για τους σεισμολόγους χρησιμοποίησε ο Μ. Χρυσοχοϊδης, κάνοντας λόγο για μετά σεισμόν «σεισμοπροφήτες», που συνωστίζονται στα κανάλια, φέρονται ανεύθυνα, και δεν ενημερώνουν αλλά καθηλώνουν στο φόβο. "Θα βοηθήσουν περισσότερο αν γυρίσουν στις δουλειές τους. Και τους καλώ να το πράξουν", είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr