Η πτώση του δολαρίου ήταν το μέσο για την επαναφορά της αμερικανικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.
Το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 αποτέλεσε την ευκαιρία για σημαντικές ανακατατάξεις όσον αφορά τις παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις και τα νομίσματά τους. Το δολάριο αποτελούσε πάντοτε το πιο ενδιαφέρον νόμισμα για αναλύσεις αφού οι πρακτικές της Fed μείωναν συνεχώς την αξία του έναντι όλων των υπολοίπων νομισμάτων.
Όπως όμως αποδείχθηκε, η πτώση του δολαρίου ήταν το μέσο για την επαναφορά της αμερικανικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ την ίδια στιγμή όλα τα υπόλοιπα νομίσματα ενισχύονταν σημαντικά μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα των ανταγωνιστικών με τις ΗΠΑ χωρών και δημιουργώντας σοβαρά μακροοικονομικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά αποκρύπτονταν καθώς οι εισροές ξένων κεφαλαίων στις αναδυόμενες οικονομίες υπερκάλυπτε τις όποιες ανάγκες χρηματοδότησης. Με την απόφαση της Fed όμως να προχωρήσει σε tapering, το δολάριο δίνει μια ηχηρή απάντηση σε όσους επιχειρούν να το βγάλουν από το νομισματικό χάρτη.
Προφανώς και το δολάριο δε θα επιτραπεί να ενισχυθεί πάνω από κάποιο επίπεδο καθώς θα αποτελέσει πρόβλημα για τις ΗΠΑ, αλλά με την κίνηση ενός tapering (αλλά και άλλων που θα ακολουθήσουν) επιβεβαιώνει τη δύναμη που έχει να καθορίζει τις ροές των κεφαλαίων ανά τον κόσμο.
Τελευταία συνεδρίαση για τον Bernanke
Ο άνθρωπος που κατηγορήθηκε από τους πάντες για τις πολιτικές του ως επικεφαλής της Fed, παραδίδει τα ηνία στη Janet Yellen και αυτό σηματοδοτεί τη νέα εποχή στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Με την απόφαση για tapering ο Bernanke δίνει το έναυσμα για το σταδιακό τερματισμό μιας πολιτικής χαμηλών επιτοκίων που ο ίδιος διαμόρφωσε. Πλέον από το στόμα της Yellen θα περιμένουμε να ακούμε δηλώσεις σχετικά με το ρυθμό με τον οποίο η στήριξη της Fed προς την αμερικανική οικονομία, θα τερματιστεί.
Εκτιμήσεις της JP Morgan για τα επιτόκια σε Ευρωζώνη, Αμερική, Αγγλία και Ιαπωνία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr