Τις ανακοινώσεις έκανε ο ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος επισκέφθηκε την Δευτέρα τις πληγείσες περιοχές στο Ληξούρι Κεφαλονιάς, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπύρο Σπύρου και το δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση.
Ο κ. Μιχελάκης, βρέθηκε σε σπίτια που έχουν καταστραφεί εντελώς από τους σεισμούς και έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και της περιφέρειας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο χωριό Λιβάδι, λίγο έξω από το Ληξούρι, καθώς από τον μεγάλο σεισμό της Κυριακής κατέρρευσαν πολλές στέγες σπιτιών, καταστράφηκαν πολλές μάντρες σπιτιών, ενώ ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο κ. Μιχελάκης σε ένα σπίτι στο συγκεκριμένο χωριό, που ο τρίτος όροφος του σπιτιού είχε πέσει στον πρώτο.
"Είναι σε εξέλιξη η καταγραφή, περιμένουμε να ολοκληρωθούν τα στοιχεία και να έχουμε μια πλήρη καταγραφή. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα σπίτια στο Ληξούρι έχουν ζημίες, αλλά έχουν αντέξει. Ο κατασκευαστικός κανονισμός όπου φτιάχτηκε το 1959 μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953, έδειξε ότι εφαρμόστηκε –από αυτό είχαμε το θετικό ότι δεν θρηνήσαμε θύματα", τόνισε ο κ. Μιχελάκης.
Στη συνέχεια ο υπουργός έκανε αναφορά στα δυο πλοία που θα φιλοξενήσουν όσους δεν έχουν σπίτι να μείνουν και επισήμανε: «Η ναυτιλιακή εταιρεία που έχει το "Superfast" έστειλε άμεσα το καράβι και από τα ξημερώματα φιλοξενεί 500 με 600 άτομα, ενώ έρχεται ένα μεγαλύτερο πλοίο το "Ελευθέριος Βενιζέλος" της ίδιας εταιρείας, χωρητικότητας 1.300 ατόμων, στο Αργοστόλι», πρόσθεσε.
Ακολούθως, ο υπουργός πήγε και στο ορεινό χωριό Αθέρας, όπου έχουν εκκενωθεί σπίτια από πτώσεις βράχων. Επίσης, και το Γηροκομείο Ληξουρίου κρίθηκε ακατάλληλο από τους ελεγκτές μηχανικούς και έτσι οι ηλικιωμένοι πέρασαν το βράδυ τους σε ένα μικρό εκκλησάκι (σήμερα μεταφέρθηκαν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής).
Η μετασεισμική δραστηριότητ
92 μετασεισμοί, μεγέθους από 3 έως 5,1 ρίχτερ, σημειώθηκαν έως το απόγευμα της Δευτέρας, στην Κεφαλονιά, ενώ οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί ως προς τη μετασεισμική δραστηριότητα στο νησί. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων έργων, Στράτος Σιμόπουλος, το μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται σητν πόλη του Ληξουρίου, καθώς μέχρι στιγμής από τους πρωτοβάθμιους ελέγχους που διενήργησαν οι μηχανικοί σε 70 σπίτια, τα 40 κρίθηκαν ακατάλληλα και μη κατοικήσιμα, ενώ από τα 21 δημόσια κτίρια του νησιού, τα 4 κρίθηκαν ακατάλληλα, και άλλη 4 με σχετικό πρόβλημα.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Κεφαλονιάς, ζήτησε από την κυβέρνηση τη στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων, ενώ ήδη απέστειλε σχετική επιστολή στους αρμόδους υπουργούς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, θα πρέπει να προωθηθούν αποφάσεις για το πάγωμα όλων των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και το τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, θα πρέπει να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων σε όσους κατοίκους της περιοχής τις δικαιούνται, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους και να επιστρέψουν ασφαλείς στις κατοικίες τους.
Σε ανάλογο μήκος κύματος, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ζητεί από την κυβέρνηση να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, τόσο χρηματοδότησης όσο και ρύθμισης οφειλών, προς τις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις της Κεφαλονιάς, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από το μεγάλο σεισμό και να καταφέρουν να επιβιώσουν μέσα στο ακόμη πιο επιβαρημένο περιβάλλον τους.
Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ, αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Κεφαλληνίας και Ιθάκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr