Άνθρωπος χαμηλών τόνων όπως τον ξέρει και η αγορά, ο Μανώλης Καραμολέγκος δεν δίστασε ούτε μία στιγμή να κρύψει τα συναισθήματά του από την περιπέτεια που έζησε, με κυρίαρχο τον φόβο που αισθάνθηκε στα χέρια των απαγωγέων. αλλά και την μεγάλη του περηφάνια για τον μοναχογιό του όταν έμαθε ότι πρώτος αυτός τον αναζήτησε όταν αντιλήφθηκε την "αδικαιολόγητη" απουσία του από την εταιρεία.
Απουσία που γρήγορα έγινε αντιληπτή και από τους εργαζομένους του, καθώς όλοι ξέρουν ότι ο Μανώλης Καραμολέγκος, γιος του ιδρυτή της εταιρείας Ηλία Καραμολέγκου, εργάζεται νυχθημερόν και εξακολουθεί να περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησής του στο Κορωπί, προσπαθώντας να βρει νέα προϊόντα που θα κάνουν τη διαφορά στον κλάδο.
Και την κάνει όπως επιβεβαιώνουν οι ετικέτες των προϊόντων του: Ψωμί για τοστ με προζύμι, Ψίχατοστ, το πρώτο ψωμί για τοστ χωρίς κόρα, «Πολύσπορο», το «Γέννημα Θρέμμα» και πιο πρόσφατα τις "Φωλιές".
Σημειώνεται ότι οι δύο Μολδαβοί που συνελήφθησαν για την απαγωγή του γνωστού αρτοβιομηχάνου έχουν λάβει προθεσμία για τη Δευτέρα προκειμένου να απολογηθούν.
Η ιστορία του φούρναρη
O Mανώλης Καραμολέγκος αναμφίβολα δεν ανήκει στους επιχειρηματίες που διαθέτουν πάπυρους κληρονομιάς. Αυτοδημιούργητος ξέρει να παλεύει μπροστά στις αντιξοότητες της ζωής, όπως του έμαθαν από πολύ νωρίς και οι γονείς του.
Όλα ξεκίνησαν στην Σαντορίνη στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Ο Ηλίας Καραμολέγκος, παντρεύεται την αγαπημένη του Αικατερίνη Ζώρζου και αποφασίζουν να ανοίξουν έναν φούρνο στο χωριό "Εξω Γωνιά" με την βοήθεια και τις γνώσεις του παππού της οικογένειας, Γεωργίου Ζώρζου.
Ο Ηλίας και η Κατίνα αποκτούν δυο παιδιά: Τον Μανώλη και την Μαρία. Τα πρώτα χρόνια, τα δυο αδέρφια βοηθούν τους γονείς τους στον φούρνο και μαθαίνουν όλα τα μυστικά της ζύμης. Το 1956 η Σαντορίνη χτυπήθηκε από έναν καταστροφικό σεισμό 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Συνολικά 529 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, 53 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 100 ακόμα, τραυματίστηκαν σοβαρά. Το πλήγμα ήταν πολύ μεγάλο για το νησί. Οι κάτοικοι, λίγα χρόνια αργότερα άρχισαν να φεύγουν, εγκαταλείποντας τον τόπο τους, αναζητώντας καλύτερη τύχη στην Αθήνα.
Το παράδειγμα των συμπατριωτών τους, αναγκάστηκε να ακολουθήσει και η οικογένεια Καραμολέγκου μερικά χρόνια μετά, αφού το χωριό τους είχε σχεδόν ερημώσει. Εγκαθίστανται στην Αγία Παρασκευή, μαζί με άλλους συγγενείς. Φτιάχνουν τον φούρνο τους και τα φτιάχνουν όλα από την αρχή.
Ο Μανώλης και η Μαρία πηγαίνουν σχολείο και μετά περνούν την ημέρα τους στον φούρνο. Οι δουλειές πάνε καλά και η παραγωγή τους γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Το 1984, ο φούρνος έχει πια γίνει εργοστάσιο και στεγάζεται στη βιομηχανική περιοχή της Αθήνας, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.
Η επιχείρηση έχει πλέον εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και ο Μανώλης Καραμολέγκος μεγαλώνει τον μοναχογιό του, τον Ηλία, περίπου όπως ο δικός του πατέρας είχε μεγαλώσει τον ίδιο: μέσα στις ζύμες και στα ψωμιά, αλλά πλέον στο περιβάλλον του εργοστασίου.
Σήμερα η εταιρεία λειτουργεί 6 κέντρα διανομής και διαθέτει ένα στόλο 122 αυτοκίνητων, ώστε να διασφαλίζει ότι το ψωμί φτάνει στον τόπο πώλησής του μόλις λίγες ώρες μετά την παραγωγή του. Και όπου απασχολεί περίπου 380 Έλληνες υπαλλήλους, ενώ συνεργάζεται και με σχεδόν 30 ακόμη διανομείς που έχουν αναλάβει τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Η επιχείρηση μπορεί να περηφανεύεται ότι πλέον το ψωμί της βρίσκεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σχεδόν σε όλα τα σουπερμάρκετ και σε εκατοντάδες φούρνους. Παρουσία που επεκτείνεται και μέσα από την αλυσίδα αρτοσκευασμάτων Απολλώνιο.
Οι επενδύσεις και οι στρατηγικές κινήσεις βρίσκονται μέσα στο αίμα του Μ. Καραμολέγκου. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκε πρόσφατα και η έκδοση εμπραγμάτως εξασφαλισμένου κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 2.300.000 ευρώ, με σκοπό την κάλυψη επενδυτικών αναγκών της και την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού της. Το εν λόγω δάνειο είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, διάρκειας 3 ετών, διοργανωτής δε αυτού είναι η Τράπεζα Πειραιώς.
Υπενθυμίζεται ότι στο εννεάμηνο του 2013, οι πωλήσεις του ομίλου Καραμολέγκος υποχώρησαν σε 56,1 εκατ. ευρώ από 58 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ τα αποτελέσματα μετά τους φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημιές 458 χιλ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr