"Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη" δήλωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποφασίσουν υπέρ της Ευρώπης. Άφησε την αισιοδοξία του να διαφανεί λέγοντας ότι στην χώρα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και θα διατηρηθεί ενώ "εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2016".
Ο κ. Σαμαράς, εμφανίστηκε ως η βασική δύναμη που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άφησε αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς τον ευρωσκεπτικιστική δύναμη, ενώ σημείωσε ότι ο αρχηγός του επέλεξε να μη παραβρεθεί στην τελετή ανάληψης της προεδρίας από την Ελλάδα.
Αναγνώρισε ότι η παρατεταμένη ύφεση και οι συνέπειες του δημοσιονομικού προγράμματος έχουν προκαλέσει την οργή των πολιτών, που αναζητούν εκτόνωση και σημείωσε ότι υπάρχουν και κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή που δεν έχουν σχέση με την Δημοκρατία. Εν τέλει όμως εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους Έλληνες πολίτες «ότι θα ψηφίσουν για την χώρα που αγαπούν και για τα παιδιά τους».
Ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει απάντηση στους διεθνείς επικριτές της χώρας και παρέθεσε μία σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας και η οικονομία είναι σε καλό δρόμο και ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για μία επιτυχημένη προεδρία. Επισήμανε ότι η Ελλάδα πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο πριν από το προγραμματισμένο και υπογράμμισε, απευθυνόμενος προς του ξένους δημοσιογράφους, ότι «σε μία χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της και το 40% του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της το πρωτογενές πλεόνασμα είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους αμφισβητούν την οικονομική τους πορεία».
Επιπροσθέτως, είπε ότι η Ελλάδα είχε την ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει στον κόσμο ενώ επικαλέστηκε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για να τεκμηριώσει ότι η Ελλάδα ήλθε πρώτη στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
"Ο καλύτερος κριτής είναι οι αγορές" είπε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε στην αποκλιμάκωση των spreads που δείχνει ότι έχει αλλάξει η οικονομική πραγματικότητα. Επισήμανε ακόμη το «ράλι» στο ελληνικό χρηματιστήριο, που δείχνει ότι στο σύνολό της η αγορά, αν δεν χειροκροτεί, πάντως αποδέχεται την πραγματικότητα μίας Ελλάδας που βγαίνει από την κρίση.
Το αισιόδοξο μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ότι «η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση, ο κόσμος ακόμη υποφέρει, ωστόσο έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την μείωση της ανεργίας και την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων». Συνέδεσε, δε, την πορεία της χώρας με την Ευρώπη λέγοντας ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνει πίσω της την κρίση και ότι στην προεδρία της η Ελλάδα φιλοδοξεί να πετύχει την πιο θετική επαφή του ευρωπαίου πολίτη με την Ένωση μέσα από την αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων, την οικονομική ανάκαμψη, την καταπολέμηση της ανεργίας, την θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, την κατοχύρωση της ασφάλειας της εξωτερικής και της εσωτερικής.
Βασικός στόχος της ελληνικής προεδρίας, τόνισε, θα είναι η «εμβάθυνση της Ένωσης για να αντιμετωπιστούν τα 'κατασκευαστικά προβλήματα', που ανέδειξε η κρίση για να διασφαλίσουμε το ευρώ».
Μπαρόζο: "Το '14 η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση"
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι αποδείχθηκαν λανθασμένες οι προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και η Ευρώπη θα καταρρεύσει, επισημαίνοντας ότι η υπαρξιακή κρίση του ευρώ είναι πίσω μας.
Παραδέχθηκε ότι ορισμένες φορές υπάρχει μία αντίληψη που υποτιμά τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός. "Η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την ύφεση το 2014 και αυτό αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των εταίρων της και προσελκύει και διεθνείς επενδυτές", είπε ο κ. Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι: «Τα προγράμματα αποδίδουν και δεν πρέπει να σπαταλήσουμε τις προσπάθειες που έγιναν και να διακινδυνεύσουμε την έξοδο από αυτά. Τα θετικά δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά από τον απλό πολίτη».
Παράλληλα βεβαίωσε: «Ξέρουμε τις δυσκολίες που περνούν οι Έλληνες και θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής και να τους πούμε ότι οι θυσίες σας και οι προσπάθειές σας ανοίγουν ένα καλύτερο μέλλον». «Πρέπει τώρα να κάνουμε περισσότερες προσπάθειες για την ανάπτυξη και για την μείωση της ανεργίας» πρόσθεσε.
Επίσης, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με την χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ωστόσο επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, χαιρέτησε τη συμφωνία για την τραπεζική ένωση και τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης.
Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα κερδίσουν στις ευρωεκλογές έναντι των ευρωσκεπτικιστών και πρόσθεσε ότι η σταθερότητα στην Ευρώπη δεν κινδυνεύει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr