Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Είναι ενδεικτικό ότι πριν λίγες ημέρες σε συζήτηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδ. Ανδρεάδης με δημοσιογράφους με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων είχε επισημάνει ότι εφόσον καταργηθούν οι θεωρήσεις visa από την Τουρκία θα έλθουν στη χώρα κοντά στους 2,5 εκατομμύρια τουρίστες από τη γειτονική χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη ανασαίνουν οικονομικά από τις ροές Τούρκων τουριστών, που φέτος ξεπέρασαν του 120.000. Εξ΄ ου και η πίεση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη προς την ΥΠΑ να παραχωρήσει slots, δηλαδή χρονοθυρίδες πτήσεων στο αεροδρόμιο Μακεδονία υπέρ της Turkish Airlines, να έλθουν περισσότεροι τουρίστες.
Αερομαχία Turkish Airlines – Aegean Air
Πάντως εν όψει της άρσης θεωρήσεων για του τούρκους πολίτες και της αναμονής ακόμα και διπλασιασμού του τουριστικού ρεύματος από τη γείτονα χώρα, που φέτος μέχρι τον Ιούνιο του 2013 ήταν στον αριθμό των 346.009 τουριστών και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 800.000, αναμένεται να φουντώσει η κόντρα για τον έλεγχο των «αιθέρων του αιγαίου». Ήδη η Τurkish πιέζει για να πάρει χρονοθυρίδες στην Κρήτη, που λόγω ιστορίας αλλά και τρόπου ζωής έλκει του Τούρκους, προκαλώντας την αντίδραση της Aegean, που επιδιώκει να αυξήσει τα μερίδια αγοράς στα συγκεκριμένα δρομολόγια. Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι λόγω του ότι η Τουρκία δεν έιναι μέλος της Ε.Ε. η διαδικασία να λάβει εταιρία της χρονοθυρίδες σε κοινοτικά αεροδρόμια είναι πολύπλοκη και υπόκειται σε συγκεκριμένους κανίνες της Ε.Ε., κα΄τι που δεν ισχύει για τους αερομεταφορείς των κρατών μελών της Ένωσης. Ήδη βέβαια μια Τρίτη εταιρία δρασητιοποιείται σε δρομολόγια μεταξύ των δύο ακτών του Αιγαίου. Αυτή είναι η low cost Pegasus, που συνδέεται και με τον τούρκικο γιαούρτι «Τσομπαν» με το οποίο υπήρξε σκληρή δικαστική κόντρα με την ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ.
Προβληματισμός για την ασφάλεια
Στην Αθήνα πάντως πέρα από την αισιοδοξία για την αύξηση των τουριστών υπάρχει προβληματισμός για τα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, που αναφέρεται στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επαναπροώθηση των μεταναστών, «η Ελλάδα αμφιβάλλει για τη συμφωνία επαναπροώθησης των μεταναστών». Η εφημερίδα σημειώνει: «Στη Χίο, ένα νησί στο ανατολικό Αιγαίο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία βλέπουν με σκεπτικισμό τα σχέδια της ΕΕ. 'Η συμφωνία επαναπροώθησης των παράνομα εισερχόμενων μεταναστών είναι ένα θαυμάσιο πράγμα' λέει με κάποια ειρωνεία ένας αξιωματούχους της ελληνικής ακτοφυλακής. 'Μόνο ποιος θα το εφαρμόσει στην πράξη; Στις Βρυξέλλες δεν έχουν ιδέα τι πραγματικά συμβαίνει εδώ'».
Η Ελληνική ακτοφυλακή
Και η εφημερίδα γράφει, σύμφωνα με την DW, λίγο παρακάτω: «H μέχρι τώρα εμπειρία από την ελληνική πλευρά δεν είναι τόσο καλή. 'Μια διμερής συμφωνία για την επαναπροώθηση των μεταναστών δεν τηρήθηκε από την Τουρκία εδώ και δέκα χρόνια' δηλώνει ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων DPA. H εφημερίδα αναφέρεται στις απάνθρωπες, όπως χαρακτηρίζονται από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα κέντρα υποδοχής, ενώ επισημαίνει παράλληλα: «Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα που ταλανίζεται από την οικονομική κρίση επικρατεί μια δραματική κατάσταση: ένας στους δέκα κατοίκους είναι αλλοδαπός.Τα προηγούμενα 15 χρόνια νομιμοποιήθηκαν 700.000 μετανάστες, ενώ υπολογίζεται ότι 300.000 έως 500.000 μετανάστες ζουν παράνομα στη χώρα. Η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί φανερά σύμφωνα με την αστυνομία. Ολόκληρες συνοικίες έχουν μετατραπεί σε γκέτο. Λιγότερο από 1% των αιτούντων παίρνουν άσυλο».
Ενθουσιασμός Ερντογάν
«Ορόσημο», πάντως σύμφωνα με τον ΑΠΕ, χαρακτήρισε τη συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. η οποία υπεγράφη σήμερα, ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας, σηματοδοτείται η έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται ότι, σε αντάλλαγμα, η Ε.Ε. δεσμεύτηκε να εγγυηθεί τη διακίνηση χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίων των τούρκων πολιτών εντός των συνόρων της, σε χρονικό διάστημα τριών ετών και έξι μηνών.
Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «δεν είναι διόλου ανησυχητικό ότι θα αρθεί το καθεστώς των θεωρήσεων στην Ε.Ε.. Οι απαιτήσεις θεώρησης θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί εδώ και καιρό. Το γεγονός ότι δεν έχουν αρθεί βλάπτει μόνο την Ένωση […]. Η Τουρκία δεν είναι πλέον μια χώρα από την οποία οι άνθρωποι θέλουν να φύγουν, αλλά χώρα στην οποία επιστρέφουν. Σήμερα, η κατάσταση δεν είναι πλέον τέτοια που να απαιτεί από τους πολίτες να φύγουν για οικονομικούς λόγους ή για λόγους περιορισμού των ελευθεριών τους».
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε επίσης ότι με την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων, ξεκινάει μία νέα περίοδος στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ευρωπαϊκών χωρών.
Η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών η συνεργασία ΕΕ και Τουρκίας κάνει ένα τεράστιο βήμα μπροστά.
«Σήμερα ενώνουμε ανθρώπους και οικοδομούμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Ξεκινούμε δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες παράλληλα, οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν άμεσα σημαντικό αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ των δύο μερών», είπε η Επίτροπος.