Ειδικότερα, ο κ. Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον Σκάϊ, παραδέχθηκε ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας "δεν χτίστηκε πάνω σε υγιείς ασφαλιστικές βάσεις", αλλά "αντίθετα είχε μετατραπεί σε ένα ψηφιδωτό ανισοτήτων και εξαιρέσεων που αποτέλεσε πεδίο εκμετάλλευσης για χρόνια".
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο υπουργός, "όλοι αναγνωρίζουν σήμερα ότι έχουμε κάνει και κάνουμε προσπάθειες που έχουν αποτέλεσμα, καθώς το μετατρέπουμε σταδιακά σε ένα ενιαίο, απλό και δίκαιο σύστημα".
Τέλος, ο κ. Βρούτσης επαναλαμβάνει πως η κυβέρνηση επιχειρεί για πρώτη φορά ένα "ολοκληρωμένο οργανωτικό νοικοκύρεμα με το οποίο εξοικονομούνται σημαντικότατοι πόροι που διασφαλίζουν και την ταμειακή του επάρκεια".
Τι ζητά ο ΟΟΣΑ
Έμμεσες συστάσεις προς την Ελλάδα για αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης αλλά και για σημαντική αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων περιλαμβάνει η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αναφορικά με τα συνταξιοδοτικά συστήματα που ισχύουν στα 34 κράτη μέλη του.
Όπως αναφέρει η έκθεση του Οργανισμού, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, "εκτενέστεροι εργάσιμοι βίοι θα βοηθήσουν στο να καταστούν επαρκέστερα τα εισοδήματα των συνταξιούχων στο μέλλον", ενώ προβλέπει ότι κανείς στην Ελλάδα δεν θα συνταξιοδοτείται πριν τα 67, έως το 2020.
"Η επάρκεια του εισοδήματος σύνταξης μπορεί να είναι ένα σημαντικό ζήτημα για μελλοντικούς συνταξιούχους, αλλά η χρονική επέκταση της εργασίας μπορεί να βοηθήσει ώστε το εισόδημα να γίνει επαρκέστερο", σημειώνει η έκθεση.
Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, η "πραγματική ηλικία" στην οποία ο μέσος έλληνας εργαζόμενος συνταξιοδοτείται είναι η πέμπτη χαμηλότερη μεταξύ των 34 κρατών- μελών, με το ηλικιακό όριο να ανέρχεται στα 61,9 χρόνια για τους άνδρες (64,2 ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ) και στα 60,3 χρόνια για τις γυναίκες (63,1 χρόνια ο αντίστοιχος μ.ο).
Την ίδια στιγμή, κάτω του 40% των πολιτών μεταξύ 55 και 64 ετών συμμετέχουν στην αγορά εργασίας.
Παράλληλα, όπως σημειώνει ο ΟΟΣΑ, ο υπολογισμός της σύνταξης βάσει των εισοδημάτων καθ΄ όλη τη διάρκεια του εργάσιμου βίου, έναντι των "τελευταίων και καλύτερων ετών, είναι επίσης ένα κίνητρο για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και τη δήλωση των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων".
Επίσης, ο ΟΟΣΑ στέκεται στο κόστος του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα, τονίζοντας πως παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί, η δαπάνη για τις συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2050 θα έχει αυξηθεί στο 15%, από 13% που ήταν το 2010, με τη χώρα μας να βρίσκεται πάνω από τα περισσότερα μέλη του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Γαλλία.
Ενδεικτικά, η αντίστοιχη δαπάνη στον ΟΟΣΑ το 2010 ήταν 7,8%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr