Παρά τις δικαστικές αποφάσεις, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών κρατούν σκληρή γραμμή, εξαγγέλλοντας νέα 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Νοεμβρίου (απεργίες εξήγγειλαν και οι διοικητικοί του ΕΜΠ), ενώ το κλίμα είναι ιδιαίτερα οξυμένο μετά τις εκατέρωθεν προσφυγές στη δικαιοσύνη.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών επαναβεβαίωσε την ανάγκη να λειτουργήσει το Ίδρυμα. Παράλληλα αποφάσισε την σύσταση επιτροπής με επικεφαλής τον κ. Πελεγρίνη, η οποία θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται εξάλλου ότι η παραίτηση των μελών του Συγκλήτου παραμένει στη διάθεση του πρύτανη.
Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων Ιδρυμάτων διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό. "Κανένας διάλογος μέχρι την αναστολή της κοινής υπουργικής απόφασης", αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Τι λένε οι άλλοι πρυτάνεις
Σε εποικοδομητικό κλίμα, αλλά και με τους πρυτάνεις να επισημαίνουν τις δυσλειτουργίες που δημιουργεί το μέτρο της διαθεσιμότητας στα ιδρύματα που διευθύνουν, πραγματοποιήθηκαν οι ξεχωριστές συναντήσεις του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σίμο Σιμόπουλο, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργο Παναγιωτάκη, και τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνο Γάτσιο.
"Συζητάμε για την επόμενη μέρα. Ευελπιστούμε πως οι σχολές θα ανοίξουν", τόνισε ο πρύτανης του ΕΜΠ, κάνοντας λόγο για "περιεκτική και εποικοδομητική συνάντηση". Ο κ. Σιμόπουλος σημείωσε επίσης ότι λειτουργούν ήδη τρεις σχολές του ΕΜΠ και θα γίνουν προσπάθειες να ανοίξουν και οι υπόλοιπες έξι.
Την ίδια ώρα, πάντως, η Σύγκλητος του Μετσόβειου, τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι "με την εφαρμογή των πράξεων διαθεσιμότητας 399 διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, και μάλιστα με τις αμφισβητούμενης εγκυρότητας δημοσιοποιήσεις ονομαστικών καταλόγων καταργούμενου και μοριοδοτούμενου προσωπικού, το Πολυτεχνείο αδυνατεί να λειτουργήσει" και σημειώνει πως "υπό αυτές τις συνθήκες αδυνατεί να ανατάξει τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος".
Υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων τάχθηκε σαφώς ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών, ενώ από την πλευρά του ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου σημείωσε ότι υπήρξε αμοιβαία κατανόηση για την επόμενη μέρα.
Διάλογο με «διευρυμένη ατζέντα» που "να μην περιορίζεται στην παροχή τεχνικής βοήθειας, όσον αφορά τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων μετά τη διαθεσιμότητα" ζητούν από την κυβέρνηση, οι πρυτάνεις, σύμφωνα με δηλώσεις του προεδρεύοντος της Συνόδου των Πρυτάνεων και πρύτανη του ΑΠΘ, Ι. Μυλόπουλου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr