Ο κ. Ερντογάν, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, πρόσθεσε πως η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» εντάχθηκε στους κόλπους της ΕΕ το 2004 για λόγους πολιτικούς.
Παράλληλα, ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, σε γραπτή του δήλωση επιμένει στην αναγκαιότητα της συνέχισης των εγγυήσεων από την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία.
«Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τις ενεργές και έμπρακτες εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και το ότι η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουμε θα γίνει πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε. Δεν θα θυσιάσουμε με κανέναν τρόπο το ισότιμο καθεστώς των ιδρυθέντων κρατιδίων, την πολιτική μας ισότητα», τονίζει.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα οι συνομιλίες για το Κυπριακό «ξεπάγωσαν» και αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή με στόχο την διατύπωση Κοινής Διακήρυξης, που θα είναι μία βάση για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, η Λευκωσία έχει καταστήσει σαφές ότι αν δεν υπάρξει Κοινή Διακήρυξη δεν θα προχωρήσει σε διάλογο με «προδιαγεγραμμένη» την αποτυχία.
Η κυπριακή πλευρά επιθυμεί το κοινό ανακοινωθέν να επιβεβαιώνει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό, για μία λύση στη βάση της «διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια».
Αντίδραση
«Η αμφισβήτηση, από πλευράς του Τούρκου πρωθυπουργού, της ίδιας της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να αφυπνίσει, επιτέλους, τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό. Οιοσδήποτε περαιτέρω σχολιασμός επ' αυτού είναι περιττός» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, σχολιάζοντας δήλωση του Τ. Ερντογάν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr