Ιδιαίτερα προσεκτικός εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Rainer Godry, ο οποίος τόνισε ότι η
“η μετανάστευση των γιατρών δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τις υπηρεσίες υγείας στις χώρες προέλευσης, αλλά πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με φορείς και να υποστηρίζεται με συμβουλές ένταξης και μαθήματα γλώσσας”.
Στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία υπάρχουν 385 νοσοκομεία εκ των οποίων τα 187 έχουν 250-500 κλίνες, τα 137 έχουν λιγότερες από 250 κλίνες και τα 62 έχουν περισσότερες από 500, ανέφερε ο Έλληνας ορθοπεδικός, Γεώργιος Γκοδόλιας, ο οποίος εδώ και 37 χρόνια εργάζεται στη Γερμανία, όπου σήμερα είναι διευθυντής κλινικής.
Όπως επισήμανε ο κ Γκοδόλιας, στην Γερμανία υπάρχει η τάση για συγχωνεύσεις και κλείσιμο των νοσοκομείων και δεν πρέπει να νομίζουμε ότι ένα θέμα που απασχολεί αποκλειστικά την Ελλάδα.
Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας υπηρετούν 24.561 ειδικοί γιατροί 3080 διευθυντές και 7.153 ειδικευόμενοι, ενώ υπάρχουν χίλες κενές θέσεις.
Όπως ανέφερε ο κ Γκοδόλιας, βασική προϋπόθεση για να απασχοληθεί ένας γιατρός στη Γερμανία, εκτός από το πτυχίο της ιατρικής είναι η γνώση της γερμανικής γλώσσας σε επίπεδο Β2 που αποκτάται μετά από 700-800 ώρες διδασκαλίας και η επιτυχία σε εξετάσεις ιατρικής ορολογίας.
Οι μικτές αποδοχές του ειδικευόμενου τον πρώτο χρόνο είναι 4023 ευρώ, ενώ το δεύτερο χρόνο αυξάνονται σε 4.251 ευρώ, τον 3ο χρόνο σε 4.413, τον 4ο χρόνο σε 4696, τον 5ο χρόνο σε 5032 και το έκτο έτος σε 5171.
Τα ποσά αυτά αφορούν βασικούς μισθούς στους οποίους δεν περιλαμβάνονται τα επιδόματα ή αμοιβή για τις εφημερίες.
Από τους ξένους γιατρούς που απασχολούνται στη Γερμανία, οι περισσότεροι πλέον είναι Έλληνες, ενώ παλαιότερα οι περισσότεροι ήταν Αυστριακοί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr