Η ευρυζωνικότητα αποτελεί σήμερα, έναν από τους κυριότερους μοχλούς ανάπτυξης παγκοσμίως. Έρευνα έδειξε πως στις αναπτυσσόμενες χώρες, για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες αύξησης στις συνδέσεις γρήγορου Internet, αντιστοιχεί μια οικονομική ανάπτυξη ίση με 1.3 ποσοστιαίες μονάδες (World Bank Report, 2009).
Όλοι γνωρίζουν και έχουν χιλιοακούσει τα πλεονεκτήματα για ανοιχτή και αποτελεσματική διακυβέρνηση, για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων καθώς και για τη δημιουργία νέως θέσεων εργασίας. Σίγουρα η συντονισμένη υλοποίηση των κατάλληλων ευρυζωνικών υποδομών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες της αγοράς, να προωθήσει την καινοτομία στην παροχή δικτυακών υπηρεσιών και εφαρμογών και να αυξήσει την επιχειρηματικότητα, κυρίως σε ότι σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, με τις κατάλληλες υποδομές, αναμένεται μια σημαντική διευκόλυνση στη δραστηριοποίηση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση στο νέο ψηφιακό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Η Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013 "ανέβηκε" άλλη μία θέση στην πανευρωπαϊκή κατάταξη αλλά συνεχίζει να παρουσιάζει χαμηλότερα ποσοστά ευρυζωνικής διείσδυσης από τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται πλέον στο 28,8%. Σύμφωνα με τα πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία (1η Ιανουαρίου 2013) από το Digital Agenda Scoreboard, η Ελλάδα παρουσιάζει ποσοστό ευρυζωνικής διείσδυσης της τάξης του 23,8%, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 1,1% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012 και 2% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012.
Το μεγάλο κόστος χρήσης ευρυζωνικών υποδομών, η έλλειψη πρόσβασης σε δομές και υπηρεσίες, η έλλειψη θεσμικού πλαισίου και άλλα πολλά αγκάθια φαίνεται ότι πήγαν πίσω την ευρζωνικότητα στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που αναζητείται τρόπος για την παροχή δωρεάν wifi οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας καλούνται να πληρώσουν τον υψηλότερο φόρο στην Ευρώπη και έναν από τους υψηλότερους παγκοσμίως.
Από την υψηλή φορολόγηση δεν εξαιρούνται ούτε τα συνδυαστικά πακέτα δεδομένων και φωνής, αυτά δηλαδή με τα οποία οι χρήστες έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ από το κινητό τους τηλέφωνο, όπως ζητούν εδώ και καιρό οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιμένοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη.
Πάντως ο κ. Σαμαράς μίλησε για δωρεάν wifi και αυτό μεταφράζεται μάλλον ως εξής:
- Εκμετάλλευση των δημοτικών δικτύων που αγγίζουν τα 600, πολλά από τα οποία είναι ανενεργά
- Δημιουργία σημείων ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης σε κτίρια υψηλής επισκεψιμότητας από το κοινό όπως π.χ. πανεπιστήμια, νοσοκομεία
- Ασύρματη πρόσβαση σε επιλεγμένους σταθμούς του μετρό
Οι στόχοι της ψηφιακής αντζέντας 2020, η αύξηση διείσδυσης της ευρυζωνικότητας και η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα είναι σίγουρα θέματα που απασχολούν τον πρωθυπουργό ο οποίος πρόσφατα είχε συναντήσεις με σημαντικά στελέχη από το χώρο των νέων τεχνολογιών, προερχόμενα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πρόσφατες είναι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον εκτελεστικό πρόεδρο της Google, τον επικεφαλής της ZTE αλλά και τον επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr