Το ΚΠΙΣΝ θα αποτελείται από Πάρκο έκτασης 170.000 τ.μ., την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (EBE), την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), ένα Κτίριο Στάθμευσης Αυτοκινήτων χωρητικότητας 1.000 θέσεων, καθώς και τρία βοηθητικά κτίρια: το Κτίριο του Υδάτινου Καναλιού, το Κτίριο του Πάρκου και το Κτίριο Συντήρησης του Πάρκου.
Το συγκεκριμένο έργο που προχωρά η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Impregilo είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο στη χώρα, συνολικού κόστους 566 εκατ. ευρώ και αποτελεί υπόδειγμα επιχειρηματικής επένδυσης καθώς μακριά από τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις του Δημοσίου, με σωστό σχεδιασμό και άοκνη εργασία ακολουθεί πιστά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του ενώ βασίζει την επιτυχία του σε τεχνολογία αιχμής και πρωτοποριακές κατασκευαστικές μεθόδους.
Μάλιστα η πρώτη δοκιμή ολοκληρώθηκε επιτυχώς και αφορά στα χωματουργικά του λόφου και των θεμελιώσεων όλων των κτιρίων εντός 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης η οποία είχε υπογραφεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2012.
Στο έργο απασχολούνται σήμερα περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι οι οποίοι σύντομα θα προσεγγίσουν τους 1.600.
Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι 38 μήνες και η 1η Τμηματική Αποκλειστική Προθεσμία που αφορούσε στην ολοκλήρωση των χωματουργικών του λόφου και των θεμελιώσεων όλων των κτιρίων εντός 12 μηνών έχει ήδη επιτευχθεί.
Οι επόμενες τμηματικές προθεσμίες είναι οι εξής:
- 2η Τμηματική Προθεσμία - 30 Ιουλίου 2014 - Αποπεράτωση φέροντος οργανισμού και σκυροδέματος
- 3η Τμηματική Προθεσμία - 31 Ιανουαρίου 2015 - Αποπεράτωση των στεγάστρων
- 4η Τμηματική Προθεσμία - 30 Νοεμβρίου 2015 – Πέρας εργασιών
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Impregilo επικράτησε στο διαγωνισμό στον οποίο είχαν συμμετάσχει κορυφαίες ευρωπαϊκές και ελληνικές εταιρείες όπως η γερμανική Hochtief, η γαλλική Bouygues και ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Το έργο φέρει τη σφραγίδα του Ισπανού αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, ενώ είναι το πρώτο στην Ελλάδα που διεκδικεί την Πλατινένια ή Χρυσή πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) η οποία είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αξιολόγησης & αποτίμησης της αειφόρου δόμησης & κατασκευής.
Η εφαρμογή της διαδικασίας προάγει την εξοικονόμηση ενέργειας και υδάτινων πόρων, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τη βελτίωση της ποιότητος του εσωτερικού περιβάλλοντος, τον εξορθολογισμό της χρήσης των πρώτων υλών και την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.
Λίκνο πολιτισμού
Το νέο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «θα μπορεί να φιλοξενήσει παραγωγές όπερας, μπαλέτου, παιδικές παραστάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και multimedia προγράμματα τέχνης.
Η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή θα διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογία, ώστε να παρουσιάζει παραγωγές σε άλλες πόλεις της Ελλάδας μέσω του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας, παράλληλα, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος ως υπαίθριο χώρο διεξαγωγής επιλεγμένων τηλεπαραστάσεων, καθώς και ζωντανών παραστάσεων».
"Έξυπνες" τεχνικές και περιβαλλοντικές καινοτομίες
Στον περιβάλλοντα χώρο του Πάρκου θα κατασκευασθεί τεχνητός λόφος, υδάτινο κανάλι και παραλιακή οδός (Εσπλανάδα). Ο τεχνητός λόφος δημιουργείται με την επίχωση μισού εκατ. κυβικών μέτρων χώματος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προήλθε από τις εργασίες εκσκαφής μέσα στο οικόπεδο. Στο υψηλότερο σημείο του, ο λόφος θα φθάνει τα 14 μέτρα. Το τελευταίο στρώμα χώματος θα είναι κηπευτικό, προκειμένου να φυτευθεί. Ο λόφος θα καλύπτει και τις οροφές της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του υπαίθριου πάρκινγκ. Ο λόφος κατασκευάζεται με τη μέθοδο της «οπλισμένης γης», που εφαρμόζεται συνήθως σε άλλου τύπου έργα (λ.χ. αυτοκινητόδρομος). Το ύψωμα δημιουργείται με την τοποθέτηση «γεωπλεγμάτων» (συνθετικών πλεγμάτων), τα οποία συγκρατούν διαδοχικές στρώσεις χώματος. Επιπλέον ενισχύεται με 3.200 πασσάλους από χαλίκι (απαιτήθηκαν περίπου 25.000 κυβικά χαλικιού), τα οποία ισχυροποιούν τον λόφο (αποτρέποντας τη «ρευστοποίησή» του σε περίπτωση ισχυρού σεισμού) και επιτρέπουν την κυκλοφορία και έξοδο του νερού, ενώ επιταχύνουν και μειώνουν τις καθιζήσεις. Σημειώνεται ότι ενώ η αναμενόμενη καθίζηση ήταν 40 εκατοστά, τελικά ο λόφος έχει καθιζήσει 20 εκατ. και μάλιστα σε διάστημα μόλις 3 μηνών.
Ο τεχνητός λόφος και η περιοχή γύρω από τα κτίρια θα διαμορφωθούν σε πάρκο, έκτασης 100 στρεμμάτων. Σε αυτό θα φυτευθούν 1.200 δέντρα, κυρίως πλατάνια και ελιές, καθώς και 350.000 θάμνοι. Τα δέντρα είναι ηλικίας 10-80 ετών και έχουν ήδη μεταφερθεί σε φυτώριο στην Τραγάνα Βοιωτίας.
Η θεμελίωση των τριών κτιρίων έγινε με τη χρήση 1.200 πασσάλων, που φθάνουν σε βάθος 18-20 μ., λόγω των ασταθών εδαφών στην επιφάνεια.
Το δάπεδο του «υποσκήνιου», του χώρου κάτω από τη σκηνή της όπερας, κατασκευάζεται σε βάθος 14 μέτρων. Προκειμένου το δάπεδο να μη μετακινηθεί προς τα επάνω από την υδροστατική πίεση, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αντλήθηκαν όλα τα υπόγεια νερά και κατόπιν τοποθετήθηκαν εκατοντάδες μικροπάσσαλοι, οι οποίοι το «αγκύρωσαν» βαθιά στη γη.
Στην οροφή του Κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα τοποθετηθεί Ενεργειακό Στέγαστρο επιφάνειας 10.000 τ.μ.. στο οποίο θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πανελς με την παραγόμενη ενέργεια να καλύπτει σημαντικό ποσοστό των αναγκών του συγκροτήματος.
Οικονομικός πνεύμονας
Σύμφωνα με μελέτη της Boston Consulting Group, η λειτουργία του κέντρου θα αποφέρει 160 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, ενώ η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη οικονομική δραστηριότητα του έργου, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων κατασκευαστικών δαπανών, υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr