Σε αδιέξοδο η Σύνοδος της Ομάδας των G20 στην Αγία Πετρούπολη όσον αφορά την επέμβαση στη Συρία, όπως επιβεβαίωσε με μεταμεσονύχτιο tweet ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ενώ στα Ηνωμένα Έθνη, η αμερικανίδα πρέσβης Σαμάνθα Πάουερ κατήγγειλε τη Ρωσία πως κρατά "όμηρο" το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αποτελεί "βιώσιμο μονοπάτι" προκειμένου να έλθει προ των ευθυνών του το καθεστώς Άσαντ για εγκλήματα πολέμου.
Ο Λέτα ανέφερε μέσω Twitter - μετά από το δείπνο εργασίας των ηγετών της ομάδας των G-20, το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή στο μέγαρο Πέτερχοφ: "Το δείπνο βαδίζει προς το τέλος του, σε αυτό επιβεβαιώθηκε η διαίρεση της ομάδας των G20 για τη Συρία".
Πόλεμος ύβρεων και προσβολών μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών
«Καθ' οδόν» προς τη Σύνοδο, το κλίμα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ οξύνθηκε με ανταλλαγές προσβολών. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία για «ηθελημένη κωλυσιεργία», και ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε αποκαλώντας τον Κέρι «ηλίθιο».
Πέραν αυτού, Ομπάμα και Πούτιν αντήλλαξαν την καθιερωμένη χειραψία μπροστά τους φωτογράφους κατά την έναρξη της συνόδου, ωστόσο οι δύο ηγέτες είχε ήδη ξεκαθαριστεί πως δεν θα βρεθούν στην... άβολη θέση μίας κατ' ιδίαν συνάντησης εξαιτίας των εξελίξεων στη Συρία, αλλά και της υπόθεσης του Έντουαρντ Σνόουντεν.
Παρέμβαση Γκορμπατσόφ
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, λέγοντας πως Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν «πρέπει να έχουν μία συζήτηση που θα οδηγήσει σε βελτίωση των σχέσεων και θα σταματήσει όσα συμβαίνουν τώρα».
Συνάντηση Ομπάμα-Άμπε
Στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών του, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανεπίσημη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, αναφέροντας μετά το πέρας αυτής ότι Ουάσινγκτον και Τόκιο συμμερίζονται την άποψη ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία αποτελεί τραγωδία και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν έχει δηλώσει δημοσίως εάν υποστηρίζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ.
Από ευρωπαϊκής πλευράς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τάχθηκε κατά στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία εκτός πλαισίου ΟΗΕ.
Η μάχη του ΟΗΕ
Την ίδια στιγμή, όμως, στα Ηνωμένα Έθνη η πρεσβευτής των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ δήλωνε ότι η Ρωσία κρατά υπό την ομηρεία της το Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ ενημερώνουν τα κράτη-μέλη του ΣΑ για τις πληροφορίες που διαθέτουν για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.
Η Ρωσία δεν εμποδίζει τη δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά τη Συρία, απλώς θέλει τα μέλη του να είναι πιο αντικειμενικά, ήταν το σχόλιο-απάντηση του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Ζητάμε από τους εταίρους μας να εξετάσουν την κατάσταση με υπευθυνότητα, και όχι να βιαστούν να προχωρήσουν σε μια επίθεση για κάποιο λόγο» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μόνο νόμιμο όργανο που μπορεί να εγκρίνει στρατιωτική επέμβαση εναντίον μίας χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr