Στις 11 Σεπτεμβρίου θα ζητήσουμε λύσεις από το Υπουργείο Υγείας και όχι άλλες υποσχέσεις λέει αποκλειστικά στο "R" ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων Γιώργος Βουγιούκας. Τότε, όπως ο ίδιος μας είπε, ο ΠΑΣΙΔΙΚ έχει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη, στον οποίο και θα ζητηθούν λύσεις σε τρία βασικά θέματα.
Άνιση μεταχείριση μεταξύ των παρόχων του ΕΟΠΥΥ
Το πρώτο θέμα αφορά την άνιση μεταχείριση μεταξύ των παρόχων του ΕΟΠΥΥ. Οπως τόνισε πριν από μερικές ημέρες τα διαγνωστικά κέντρα πληρώθηκαν για τον Γενάρη του 2013. Την ίδια στιγμή συνεχίζει οι φαρμακοποιοί έχουν εξοφληθεί για τον Μαϊο του 2013. Η μεταχείρισή μας είναι άνιση μας λέει ο Γιώργος Βουγιούκας και εξαιτίας αυτού οι συνέπειες είναι καταστροφικές για τους 350 εκπροσώπους του κλάδου.
Οι συσσωρευμένες οφειλές για την περίοδο Φεβρουάριος-Μάιο πλέον έχουν φθάσει τα 140 εκατ. ευρώ και σε λίγες ημέρες θα αγγίξουμε τα 170 καθώς θα είναι ληξιπρόθεσμος και ο Ιούνιος, τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου.
Το δεύτερο θέμα που πρέπει άμεσα να επιλυθεί αφορά την απαίτηση επιστροφής χρημάτων, καθώς σύμφωνα με στοιχεία υπάρχει υπέρβαση στον προϋπολογισμό του 2013, σημειώνει ο Γιώργος Βουγιούκας. Υπενθυμίζεται ότι τα φετινά κονδύλια για τα διαγνωστικά κέντρα -συμπεριλαμβάνονται και οι φυσικοθεραπευτές- ανέρχονται σε 370 εκατ. ευρώ.
Ρύθμιση της υπέρβασης από τα διαγνωστικά κέντρα
Σύμφωνα με τον Γιώργο Βουγιούκα, τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δείχνουν όσον αφορά αποκλειστικά τα διαγνωστικά κέντρα ότι στο εξάμηνο υπάρχει μία υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά 35%. Ο ίδιος χαρακτηρίζει άδικη τη συγκεκριμένη απαίτηση, καθώς όπως λέει τα διαγνωστικά κέντρα δεν καθορίζουν ούτε τον αριθμό αλλά ούτε και το είδος των εξετάσεων, καθώς αυτά εξαρτώνται από τον εκάστοτε κλινικό γιατρό που τα καθορίζει. Εμείς λοιπόν ως ΠΑΣΙΔΙΚ, σημειώνει ο ίδιος, θα ζητήσουμε αφενός να γίνει ρύθμιση της υπέρβασης και να πληρώσουν αυτοί που πραγματικά ευθύνονται και αφετέρου επαναπροσδιορισμό του προϋπολογισμού για το 2014. Σημειώνει δε ότι ήδη έχει υπάρξει μία υπόσχεση από τον Υπουργό Υγείας για επίλυση και των δύο προαναφερόμενων θεμάτων.
Ο χρόνος αντικατάστασης των μηχανημάτων
Τέλος, το τρίτο θέμα που πρόκειται να τεθεί επί τάπητος στην συνάντηση με τον Υπουργό είναι η ρύθμιση κάποιων εκκρεμμοτήτων επί θεσμικών ζητημάτων. Ενα εξ αυτών αφορά την αντικατάσταση των μηχανημάτων στην δεκαετία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη ρύθμιση η οποία πάρθηκε από προηγούμενη διοίκηση του Υπουργείου στερείται κάθε λογικής, καθώς ένα μηχάνημα μπορεί να συντηρηθεί και να επισκευαστεί και όχι να παροπλιστεί στη δεκαετία, ιδίως όταν το κόστος του μπορεί να ξεκινά από 80 χιλ. ευρώ (αξονικός τομογράφος) μέχρι και 1,5 εκατ. ευρώ (μηχάνημα για μαγνητικές).
Εν κατακλείδι, σημειώνει ο Γιώργος Βουγιούκας, δουλειά πρέπει να έχουν οι εκατοντάδες συντηρητές και όχι οι τρεις κατασκευαστικές εταιρείες που τα παράγουν και συγκεκριμένα η Siemens, η Philips και η LG.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr