Οι Φροντιστές ανά την Ελλάδα, πιστεύουν ότι είναι ώριμες οι συνθήκες προκειμένου και στη χώρα μας να προωθηθεί αυτός ο τύπος εκπαίδευσης μέσω ευρωπαϊκών κονδυλιών.
Η πρόταση που κατατέθηκε στο υπουργείο Παιδείας αφορά την «επιταγή ενισχυτικής εκπαίδευσης» ή αλλιώς, «κουπόνι εκπαίδευσης» ή «voucher», όπως έχει επικρατήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έναν θεσμό ο οποίος έχει εφαρμοστεί σε πάρα πολλές χώρες, όπως οι Η.Π.Α, αλλά και σε διάφορα κράτη της Ε.Ε.
Ήδη ο θεσμός αυτός χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα, αλλά σε έναν εντελώς διαφορετικό τομέα, αυτόν της κατάρτισης - σε διάφορους τομείς της οικονομίας - ανέργων πτυχιούχων ή αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα από τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι για τον θεσμό αυτό δεν θα δαπανηθούν τα χρήματα που έχει ήδη λάβει το Υπουργείο Παιδείας για την ενισχυτική διδασκαλία, αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστούν νέα, περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Από την Ο.Ε.Φ.Ε προτείνεται μια στοχευμένη δράση σε «αδύναμες» ομάδες (τα ποσοστά των οποίων είναι πάρα πολύ ψηλά στην περιφέρεια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.), όπως οικογένειες με άνεργους γονείς ή πολύτεκνες οικογένειες (με τον έναν ή και τους δύο γονείς ανέργους) ή οικογένειες με εισόδημα στα όρια της φτώχειας.
Για να βρεθούν, αλλά και να πιστοποιηθούν αυτές οι οικογένειες η Ο.Ε.Φ.Ε έχει προτείνει τη δημιουργία ενός «μητρώου οικογενειών», (διαδικασία πάρα πολύ εύκολη, καθώς τα στοιχεία αυτά μπορούν να βρεθούν μέσω του Ο.Α.Ε.Δ).
Στους δικαιούχους θα δίνεται ένα «voucher», με το οποίο οι γονείς θα μπορούν να απευθύνονται στα φροντιστήρια. Τα φροντιστήρια θα μπορούν να ελεγχθούν από το Υπουργείο Παιδείας, ειδικά τώρα που έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος τρόπος αδειοδότησης και πιστοποίησης, ο οποίος ξεκίνησε τον Μάιο και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.
Έχοντας στο χέρι το «voucher» οι γονείς θα έρχονται σε επαφή με τα φροντιστήρια, όπου αντί να πληρώσουν δίδακτρα θα παραδίδουν το εκπαιδευτικό τους κουπόνι. Εν συνεχεία τα φροντιστήρια θα εισπράττουν το αντίστοιχο αντίτιμο από τον Φορέα Διαχείρισης Προγράμματος.
Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν τα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν, ανάλογα με τα χρήματα που θα αντιστοιχούν στο κουπόνι.
Ασφαλώς είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί έκπτωση προς τις οικογένειες, κάτι που ήδη εφαρμόζεται, έτσι ώστε ακόμα και αν η τιμή του κουπονιού είναι μικρότερη από τα δίδακτρα που πληρώνει ο γονιός τα δίδακτρα να περιοριστούν στο ποσό που αντιστοιχεί στο κουπόνι. Αυτό μπορεί να προκύψει μέσα από διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Παιδείας.
Η χρήση του «voucher» αναμένεται να δώσει και τη «χαριστική βολή» στο φαινόμενο της παραοικονομίας και των «μαύρων» ιδιαίτερων μαθημάτων, καθώς η χρήση του, όπως είναι φυσικό, θα γίνεται αποκλειστικά από πιστοποιημένες μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr