Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης τονίζει πως «Νομίζω ότι μετά από αυτά που τραβάμε ως χώρα και ως λαός αλλά και για αυτά που έρχονται, η κυβέρνηση πρέπει να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της. Δεν απαιτεί τα πάντα η τρόικα, όπως θέλουν να πιστεύουμε και με τις 52 Κυριακές που θα είναι ανοικτά τα καταστήματα.
Υπάρχουν και άλλες πιέσεις, όπως επί παραδείγματι οι πολυεθνικές που εκβιάζουν ακόμη και με την αποχώρησή τους από την Ελλάδα αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο αλλά και αυτές οι πολυεθνικές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην χώρα μόνο εφόσον εφαρμοστούν οι απαιτήσεις τους.»
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, «είναι τουλάχιστον υποκριτικό να υποστηρίζει κάποιος ότι το άνοιγμα της Κυριακής θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, όταν έχουν κλείσει το 2012 36.000 επιχειρήσεις και περισσότερες από 2.000 μεγάλες εμπορικές έχουν ήδη μπει στο άρθρο 99. Τα επιχειρήματα αναφορικά με την ενίσχυση της απασχόλησης και την τόνωση της κατανάλωσης στην περίπτωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων 52 Κυριακές είναι παντελώς αδύναμα και περιορίζονται σε πειραματισμούς που δεν αποδέχεται πλέον η ελληνική αγορά.»
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρει ακόμα πως το μέλλον για το εμπόριο μόνο ευοίωνο δεν είναι. «Θα ζήσουμε ακόμη μία χρονιά πολυάριθμων λουκέτων στην αγορά. Είναι χαρακτηρηστικό ότι στην αρχή της χρονιάς μιλάγαμε για 55.000 λουκέτα και τώρα έχουμε ανεβάσει τον πήχη στις 65.000 επιχειρήσεις για φέτος και βλέπουμε.»
Ραβάνης: «Θάνατος για τη μικρομεσαία επιχείρηση οι 52 Κυριακές»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Παύλος Ραβάνης τονίζει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πλέον είμαι πεπεισμένος ότι θέλει να δει τους μικρο-καταστηματάρχες να πεθαίνουν κυριολεκτικώς στα πόδια τους. Οι 52 Κυριακές το χρόνο είναι βέβαιος θάνατος για την μικρομεσαία επιχείρηση.»
Ο κ. Ραβάνης σημειώνει επίσης πως «η πλειονότητα αυτών των επιχειρήσεων λειτουργεί μόνο με τον ιδιοκτήτη και με κανένα άλλο υπάλληλο. Συγκεκριμένα σήμερα στην Ελλάδα σε πανελλαδική βάση υπάρχουν 278.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις -κάποτε ήταν 300.000- εκ των οποίων τα 2/3 υπάρχουν με ένα μόνο υπάλληλο... τον καταστηματάρχη. Είμαι κάθετα αντίθετος με την εφαρμογή του μέτρου αλλά δυστυχώς άλλοι έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι!»
Σκορδάς:«Υπάρχει πάντα ένας φόβος απέναντι στο καινούργιο και την αλλαγή»
«Έγνοια μας είναι πώς θα περιορίσουμε τα λουκέτα στα μικρά καταστήματα και πώς θα αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας» τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, αναφερόμενος στη δυνατότητα λειτουργίας των μικρών εμπορικών καταστημάτων έως και 52 Κυριακές τον χρόνο.
«Υπάρχει πάντα ένας φόβος απέναντι στο καινούργιο και την αλλαγή» σημειώνει ο κ. Σκορδάς, μιλώντας για τις αντιδράσεις μερίδας του εμπορικού κόσμου. «Θυμίζω ότι και όταν συζητήθηκε η πεζοδρόμηση της οδού Βουκουρεστίου, υπήρξαν πολλοί εμπορικοί σύλλογοι που θεωρούσαν ότι δεν θα μπορεί ο πελάτης να φτάνει με το αυτοκίνητό του στο μαγαζί και γι αυτό θα μπει λουκέτο στα μαγαζιά. Η ζωή απέδειξε ότι, αντιθέτως, η πεζοδρόμηση ευνόησε τον κύκλο εργασιών των καταστημάτων και γι αυτό τα επόμενα χρόνια το αίτημα ήταν για περισσότερες πεζοδρομήσεις.
Άρα η δική μας άποψη είναι ότι ο φόβος για το καινούργιο είναι αυτό που πολλές φορές προσδιορίζει μια συντηρητική άποψη για αυτό το θέμα. Όπως έδειξε και η μελέτη του ΟΟΣΑ σε 30 χώρες στην Ευρώπη η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είχε θετικές επιπτώσεις και στον κύκλο εργασιών και στην πτώση των τιμών και στην αύξηση της απασχόλησης.
Άρα, δεν νομίζω ότι κάτι το οποίο αποδεικνύνεται μέσα από μια επιστημονική έρευνα μπορεί να το αμφισβητεί ο φόβος και η προκατάληψη».
ΕΡ: Κάποιοι φοβούνται, πάντως, ότι τα μικρά καταστήματα δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τον ανταγωνισμό...
«Μα, μόνο τα μικρά μαγαζιά αφορά το μέτρο. Τα πολυκαταστήματα, τα εμπορικά κέντρα, αλυσίδες, εκπτωτικά χωριά δεν έχουν το δικαίωμα να ανοίγουν τις Κυριακές και ακριβώς η ευρωπαϊκή προσέγγιση στο θέμα είναι πως θα προστατευθούν, πως θα δοθεί ένα πλεονέκτημα στα μικρά εμπορικά καταστήματα. Η έγνοια μας είναι πώς θα περιορίσουμε τα λουκέτα και πώς θα αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας. Δεν ζούμε σε άλλο πλανήτη, ούτε είμαστε αφελείς. Καταλαβαίνουμε ότι κάθε στιγμή το μικρό εμπορικό κατάστημα δοκιμάζεται. Βλέπετε, ότι το ένα λουκέτο διαδέχεται το άλλο».
ΕΡ: Κύριε υπουργέ, με τα νέα μέτρα καθιερώνονται τέσσερις εκπτωτικές περίοδοι. Θα βοηθήσει αυτό την αγορά και τι θα γίνει με τις τιμές;
«Εμείς επιχειρούμε να καθιερώσουμε άλλες δύο εκπτωτικές περιόδους -το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου και το πρώτο του Νοεμβρίου- έτσι ώστε δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε πολίτη να ψωνίζει σε εκπτωτικές περιόδους πολύ συχνά, σχεδόν κάθε τρεις μήνες, αυτό θα βοηθήσει στο ξεφούσκωμα των ονομαστικών τιμών, που παρατηρείται στις μη εκπτωτικές περιόδους στην ελληνική αγορά. Είναι μια προσπάθεια για να πάμε σε χαμηλότερες τιμές όλο τον χρόνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr