Δεν είναι όλα μαύρα για την Κυπριακή οικονομία. Περίπου δεκαπέντε μέρες μετά το σοκ κι ενώ η διεθνής οικονομία και οι καταθέτες στις Κυπριακές τράπεζες τελούν εν αναμονή του κουρέματος το οποίο προς το παρόν αγνοεί και η ίδια η Κομισιόν, στη Μεγαλόνησο έχουν αρχίσει να επικρατούν ψυχραιμότερες απόψεις ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.
Όλοι συμφωνούν ότι το πρώτο σοκ ήταν ισχυρό, αφού μέσα σε λίγες μέρες το τραπεζικό σύστημα συρρικνώθηκε για να μην... καταρρεύσει και ο αντίκτυπος στη διεθνή οικονομία και το εξωτερικό ήταν αρνητικός, αντιμετωπίζοντας την Κύπρο των 17 – 20 δις. ΑΕΠ και 68 – 70 δις. Ευρώ καταθέσεων, ως παρία.
«Η εικόνα όμως, δεν είναι αυτή», υποστηρίζει ο κ. Β. Μάργαρης, πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και διευθύνων σύμβουλος της μοναδικής ελληνικής εταιρείας συμβούλων που αποτελεί μέλος του ΧΑΚ, Capital Market Experts. Σύμφωνα με τον ίδιο, «πολύ λίγες είναι οι εταιρείες που θα αποφασίσουν να φύγουν και να εγκαταλείψουν από έδρα τους την Κύπρο.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα», όπως υποστηρίζει ο κ. Μάργαρης, «η φορολογία, παρά την απόφαση του Eurogroup, εξακολουθεί να είναι όχι απλώς μικρή, αλλά ιδανική για τις επιχειρήσεις. Το 10% που ίσχυε μέχρι την απόφαση του Eurogroup, έγινε 12,5%, τη στιγμή που στην Ιρλανδία ο ίδιος φόρος ανέρχεται στο 15%». Σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, «αυτό εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την εγκατάσταση στην Κύπρο».
Ταυτόχρονα, «είναι σημαντικό ότι το επιχειρείν και ο νόμος λειτουργίας της αγοράς υπάγεται στο Αγγλοσαξωνικό δίκαιο, το οποίο, όπως είναι γνωστό, θεωρείται ως ιδιαίτερα ευέλικτο για την ανάπτυξη και την προώθηση αναπτυξιακών σχεδίων. Για παράδειγμα, η αγοραπωλησία ενός ακινήτου μπορεί να γίνει με τίμημα μετοχές», σχολιάζει ο κ. Μάργαρης.
Σχετικά με όλα όσα ακούγονται περί εξόδου κεφαλαίων, ο κ. Μάργαρης υποστηρίζει ότι είναι γνωστό πως, «από τον Φεβρουάριο υπολογίζεται ότι έχουν φύγει από τις Κυπριακές τράπεζες περίπου 7 – 8 δις. Ευρώ».
Σύμφωνα με Κύπριους οικονομικούς παράγοντες τα κεφάλαια αυτά στην πλειονότητά τους ήταν ρώσικα, για τα οποία υπάρχουν αμφιβολίες ότι κατευθύνθηκαν σε τράπεζες στη Ρωσία. Το πιθανότερο είναι, σύμφωνα με την αγορά πάντα, ότι τα κεφάλαια αυτά κατευθύνθηκαν προς τα Εμιράτα, το Κατάρ και το Άμπου Ντάμπι.
«Οι προβλέψεις που υπάρχουν για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο είναι ότι Κυπριακές καταθέσεις εκεί που ήταν τέσσερις φορές πάνω από το ΑΕΠ, την επόμενη χρονιά θα «κάτσουν» μία ή δύο φορές πάνω, με σταδιακή επανεισροή όταν η χώρα υπογράψει το μνημόνιο και αρχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.
Τα ρώσικα κεφάλαια και η απόδοση του αερίου
Είναι πολύ δύσκολο να φύγουν τα ρώσικα κεφάλαια από τις τράπεζες του νησιού (σ.σ. ήδη ακούγεται ότι βρίσκεται στα σκαριά νέα τράπεζα από ρώσικα, ελληνικά και κυπριακά κεφάλαια) και να επιστρέψουν στη Ρωσία, διότι φοβούνται και ανησυχούν για την πιθανή εκδικητική φορολογία της κυβέρνησης Πούτιν» (σ.σ. ο Ρώσος πρόεδρος έχει ζητήσει λίστα με όσους βγάλει τα λεφτά τους στην Κύπρο…).
Ούτε χρηματιστηριακά αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα, όσο περνάει ο καιρός. Ο κ. Μάργαρης θεωρεί ότι, «η εκεί χρηματιστηριακή αγορά θα αλλάξει κατεύθυνση. Από εκεί που ήταν τραπεζοκεντρική θα στραφεί σε άλλους τομείς, όπως ο κλάδος της ενέργειας, ο οποίος το επόμενο διάστημα με αποκορύφωμα το 2018 θα αρχίσει να αποδίδει με σημαντικά έσοδα. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Κυπριακή κυβέρνηση κατά το παζάρι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έβαλε το ζήτημα έκδοσης ομολόγων φυσικού αερίου».
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr