Στις 8 Ιανουαρίου ο όμιλος Χατζηϊωάννου υπέβαλε αίτημα για την υπαγωγή της Χατζηϊωάννου ΑΒΕΕ και της θυγατρικής της Sprider Stores στο άρθρο 99 Θεσσαλονίκης προκειμένου να προστατευτούν από τις απαιτήσεις πιστωτών και προμηθευτών. Ο λόγος που οδήγησε την εταιρία στην απόφαση να υπαχθεί στον πτωχευτικό κώδικα εντοπίζεται στην κατακόρυφη κάμψη της κατανάλωσης στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης τα τέσσερα τελευταία χρόνια και στη δραματική έλλειψη ρευστότητας.
Η εταιρεία, έχασε σε διάστημα τριών χρόνων (από το 2009 έως το εννεάμηνο του 2012) πάνω από το μισό του τζίρου της καθώς από τα 163,8 εκατ. ευρώ το 2009 έφθασε να εμφανίζει στο εννεάμηνο του 2012 κύκλο εργασιών 57,2 εκατ., ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι ζημίες διαμορφώθηκαν σε 6,6 εκατ.
Καταλυτικό ρόλο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς έπαιξε και η αδυναμία της εταιρείας να καταλήξει σε συμβιβαστική λύση με τις πιστώτριες τράπεζες για το διακανονισμό του τραπεζικού δανεισμού της, ο οποίος στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 ανέρχονταν σε 53,3 εκατ. εκ των οποίων τα 51,1 εκατ. ευρώ ήταν βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.
Η δικάσιμος για τη μητρική και θυγατρική ορίστηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2013 στο πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
«Λουκέτο» και στην Alex Pak
Ένα ακόμα «κανόνι» αποτελεί αυτό της Alex Pak, η διοίκηση της οποίας κατέθεσε το πρωί της Τετάρτης αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών, λόγω της εξαιρετικά άσχημης οικονομικής κατάστασης που έχει περιέλθει η εταιρία τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό αυτού είναι πως τα καταστήματα Alex Pak σε όλη τη χώρα μειώθηκαν σε 17 από 33 που ήταν αρχικά, ενώ οι εργαζόμενοι από 870 που ήταν έφτασαν στους 137.
Σημειώνεται ότι τα δύο τελευταία χρόνια η εταιρεία κατέθεσε δύο φορές αίτηση υπαγωγής της στο Άρθρο 99 χωρίς όμως να γίνει αποδεκτή και ενώ επρόκειτο να υποβληθεί στο προσεχές άμεσο διάστημα για τρίτη φορά η ίδια αίτηση, υπήρξε μεταστροφή με την υποβολή αιτήματος πτώχευσης. Άξιο αναφοράς είναι και το ότι περίπου το 90% της περιουσίας της εταιρείας είναι σε ακίνητα.
Η επιχείρηση διατηρεί την επωνυμία ALEX PAK ΑΒΕΕ από το 1988, ενώ οι δραστηριότητες της ξεκίνησαν με την ίδρυση της εταιρείας το 1974.
Πηγαίνοντας προς Πελοπόννησο μεριά, η Pepsico- Ήβη ανακοίνωσε στους εργαζομένους ότι προχωρά σε αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου εμφιάλωσης νερού που διατηρεί στο Λουτράκι. Η διοίκηση της εταιρίας είχε ανακοινώσει στο προσωπικό πριν από την έλευση του 2013 ότι υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο κλεισίματος του εργοστασίου.
Ενδεικτικό των άσχημων οικονομικών δεδομένων για τη συγκεκριμένη μονάδα της Pepsico – Ήβη, είναι πως η ετήσια παραγωγή της σε εμφιαλωμένο νερό που ανερχόταν το 2009 σε 8,7 εκατ. κιβώτια, το 2012 έχει υποχωρήσει στα 3,9 εκατ. κιβώτια. Η εταιρία από το 2010 είχε ξεκινήσει προγράμματα εθελουσίας εξόδου, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν περίπου 40 εργαζόμενοι.
Σημειώνεται ακόμα ότι η διοίκηση δίνει τη δυνατότητα στους 20 εναπομείναντες εργαζομένους, εφόσον το επιθυμούν, μετακινηθούν στο άλλο εργοστάσιο της εταιρείας στα Οινόφυτα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr