Την υποστήριξή του προς την Ελλάδα εξέφρασε για άλλη μία φορά ο Χέλμουτ Σμιτ, που διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας από το 1974 έως το 1982, με άρθρο του στην εφημερίδα Die Zeit.
Ο κ. Σμιτ τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, παράλληλα επεκρίνει την ευρωπαϊκή ηγεσία για τη στάση τους, ενώ εκτιμά ότι η κ. Μέρκελ έχει μεταθέσει για μετά τις γερμανικές εκλογές τη μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους.
«Η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη όπως την εποχή της δικτατορίας», υποστηρίζει ο κ. Σμιτ, ενώ θεωρεί ότι η ευρωκρίση δεν έχει περάσει. Παράλληλα, είναι επικριτικός προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και λιγότερο αισιόδοξος από ό,τι άλλοι πολιτικοί για τις προοπτικές της ευρωπαϊκές οικονομίας το 2013.
«Απουσιάζουν η πραγματική ηγεσία και οι προσωπικότητες»
Υποστηρίζει ότι από την Ε.Ε. απουσιάζει μια πραγματική ηγεσία και προσωπικότητες όπως ο Τσόρτσιλ ή ο Ντε Γκολ, ο Ζακ Ντελόρ ή ο Ρέιμοντ Μπαρ. «Γι' αυτό το λόγο», σημειώνει, «αναδείχτηκαν οι τράπεζες επενδύσεων και οι πληρωμένοι απ' αυτές οίκοι αξιολόγησης ως κύριοι της διεθνούς πολιτικής», ενώ ταυτόχρονα επικρίνει το ρόλο των ΜΜΕ στην ευρωπαϊκή κρίση χρεών. Ο ίδιος σημειώνει, ακόμη, ότι η Γερμανία θα πρέπει να προσέξει πολύ σε ό,τι αφορά στην ανάληψη ηγετικού ρόλου στην κρίση, κάτι που πολλοί ζητούν, γιατί, όπως επισημαίνει, «εάν η Ε.Ε. δε λειτουργήσει, θα επιρριφθεί ευθύνη γι' αυτό στη Γερμανία, μεταξύ των Ευρωπαίων».
Επίσης, είπε «υπάρχει μία ηθική υποχρέωση για επίδειξη αλληλεγγύης. Εδώ και είκοσι χρόνια (η αλληλεγγύη) υπάρχει στο Σύνταγμα. Το κύριο κίνητρο αλληλεγγύης για την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. ήταν να στηριχθεί η ελληνική δημοκρατία, καθώς οι Έλληνες είχαν καταφέρει με δικές τους δυνάμεις να διώξουν τη δικτατορία. Σήμερα η αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό είναι εξίσου αναγκαία όσο και τότε» σημειώνει.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατώτερες των περιστάσεων
Εν τω μεταξύ, ο πρώην καγκελάριος υποστηρίζει, πως παρότι πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες της ευρωκρίσης, ο ίδιος θεωρεί ότι η κρίση χρεών δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί. «Το πρόβλημα της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα ή στην Ισπανία», τονίζει, «δεν έχει επιλυθεί»,κάτι που ο ίδιος χαρακτηρίζει «αποτυχία των ευρωπαϊκών κοινωνιών εν γένει». Ο πρώην Γερμανός καγκελάριος από τη μια επαινεί τον πρόεδρο της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι, για την επιτυχή διαχείριση της κρίσης, από την άλλη, όμως, υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπήρξαν, τη χρονιά που πέρασε, κατώτερες των περιστάσεων.
«Η μία σύνοδος μετά την άλλη, έμειναν όμως χωρίς λύσεις. Η Μέρκελ προσπαθεί να μεταθέσει τη μεγάλη διαγραφή ελληνικών χρεών μετά τις γερμανικές εκλογές. Ίσως τα καταφέρει αλλά δεν είναι σίγουρο», αναφέρει ο πρώην καγκελάριος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr