Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι θα παραιτηθεί αμέσως μετά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 από το κοινοβούλιο, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί ως το τέλος του έτους. Με την απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων
βουλευτικών εκλογών, ενδεχομένως ακόμη και στις αρχές του Φεβρουαρίου (η ημερομηνία θα αποφασιστεί από τον πρόεδρο Ναπολιτάνο).
Ο Μάριο Μόντι έκανε γνωστή την πρόθεσή του κατά την συνομιλία του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ο Μόντι υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του γραμματέα της κεντροδεξιάς Αντζελίνο Αλφάνο αποτελούν ουσιαστικά «μια δήλωση απόλυτης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση και την πολιτική της γραμμή».
Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε ότι "η εμπειρία της κυβέρνησης Μόντι ολοκληρώθηκε". Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι "ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα είναι και πάλι υποψήφιος πρωθυπουργός" όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλφάνο.
Το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης το τράβηξε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο καβαλιέρε κάνει το μεγάλο come back και καταγγέλλει την πολιτική λιτότητας και τους Ιταλούς δικαστές.
Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν ελπίδες στον Μπερλουσκόνι να επιστρέψει στον πρωθυπουργικό θώκο. Σύμφωνα με το Reuters, το κεντρο-αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) υπό την ηγεσία τού Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, εμφανίζεται να έχει σημαντικό προβάδισμα, χωρίς όμως αυτοδυναμία.
Ο κεντροαριστερός ηγέτης της και υποψήφιος για την πρωθυπουργία Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε τα ηνία της παράταξης του, επισήμανε πως η ανακοίνωση της πρόθεσης Μόντι για άμεση παραίτηση δείχνει μεγάλη αξιοπρέπεια. Η μπερλουσκονική δεξιά είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις και από τον Μπερσάνι, αλλά και από τον αντισυστημικό Μπέμπε Γκρίλο, ο οποίος έχει σημειώσει θεαματική άνοδο τους τελευταίους μήνες.
Ανησυχία Ρένγκλινγκ για την Ιταλία
Εν τω μεταξύ, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλιά προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη, με τις αγορές και τους πολιτικούς να αντιδρούν αρνητικά στην προοπτική της επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην εξουσία. Σε αυτό το κλίμα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρένγκλινγκ εξέφρασε την ανησυχία του από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία.
"Η Ιταλία υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τη χρονιά που πέρασε. Μέχρι σήμερα οι αγορές έχουν αντιδράσει θετικά, ωστόσο αντέδρασαν με ανησυχία στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας", δηλώνει ο Κλάους Ρένγκλινγκ στην γερμανική εφημερίδα, Suddeutsche Zeitung.
Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του πρώην και του σημερινού πρωθυπουργού της Ιταλίας, ο επικεφαλής του ΕΜΣ θεωρεί ότι είναι σημαντικό η Ρώμη να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία προς το συμφέρον της Ιταλίας, αλλά και της ευρωζώνης.
Το Σάββατο, ο Μάριο Μόντι ανακοίνωσε την αμετάκλητη απόφασή του να παραιτηθεί αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, μέχρι το τέλος του έτους. Η ανακοίνωση έγινε όταν οι αγορές ήταν κλειστές για να αποφευχθούν δυσμενείς αντιδράσεις.
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάλεσε τους Ιταλούς "να μη παραδοθούν στην ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν θαυματουργές λύσεις...Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή στη διόρθωση της δημοσιονομικής κατάστασης και τη βελτίωση των μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα ", σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore.
Ως προς την Ελλάδα, ο Κλάους Ρένγκλινγκ δηλώνει αντίθετος στη μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Αθήνα, εξηγώντας ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο έχει ορίσει για την Ελλάδα τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται και το ίδιο.
"Εάν συνεχίσουν να μειώνονται επιτόκια, τα κράτη μέλη θα πρέπει να πληρώσουν τη διαφορά από τους εθνικούς προϋπολογισμούς...δεν υπάρχει εναλλακτική λύση", λέει.
Γιώργος Σμυρνής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr