Τα δημοσιεύματα πιστώνουν στους Ευρωπαίους μία μερική και βραχυπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα, που θα επιτρέψει στη χώρα να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες και το έλλειμμα, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του Μνημονίου.
«Η Αθήνα μπορεί να αναπνεύσει, καθώς θα εισρεύσει φρέσκο χρήμα: Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εγκρίνουν την επόμενη βοήθεια στην Ελλάδα – και προσθέτουν και μερικά δισεκατομμύρια ακόμη. Φοβήθηκαν ωστόσο μία μακροπρόθεσμη λύση, ενώ η απομείωση του χρέους παραμένει προς το παρόν ταμπού» αναφέρει το Spiegel στην πρώτη είδηση της ηλεκτρονικής του έκδοσης.
«Λύση έκτακτης ανάγκης» χαρακτηρίζει την χθεσινή απόφαση η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία σχολίαζει: «Οι χρηματοδότες της Ελλάδας κατάφεραν με πολύ κόπο και πίεση να αποφασίσουν από κοινού. Ωστόσο, το πολιτικό σθένος δεν ήταν αρκετό, για μία διαχρονική και βιώσιμη λύση για το πτωχευμένο κράτος».
Το CNN επισημαίνει ότι «τα σχέδια για απομείωση του χρέους, που ορισμένοι διαπραγματευτές το θεωρούν απαραίτητο βήμα για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας στη χώρα, έμειναν στο ράφι» και συμπληρώνει: «Ωστόσο, η επίλυση του προβλήματος της Ελλάδας επιβεβαίωσε την τρόικα των διεθνών δανειστών και κέρδισε για την Αθήνα επιπλέον δύο χρόνια για να πετύχει τον στόχο του ελλείμματος, που περιλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο διάσωσης».
Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει στην ιστοσελίδα του: «Καλύτεροι όροι για την Ελλάδα την ίδια ώρα που η ΕΕ δέχεται την νέα φόρμουλα διάσωσης. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών διευκόλυναν την Ελλάδα συμφωνώντας σε ηπιότερους όρους για το άκρως αναγκαίο πακέτο διάσωσης, ενώ ανακοινώνουν πως έπειτα από τρία χρόνια άκυρων εκκινήσεων, η Ευρώπη βρήκε τη σωστή φόρμουλα για να αντιμετωπίσει τη χρεωμένη χώρα και να την επαναφέρει σε υγιείς ρυθμούς.
Στο ίδιο κλίμα είναι και η οικονομική ιστοσελίδα MarketWatch, όπου στο κεντρικό άρθρο της επισημαίνει τις αμφιβολίες που εκφράζουν οι αναλυτές, εάν η Αθήνα μπορεί να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί. «Οι στρατηγικοί αναλυτές της BNP Paribas αναφέρουν, ότι σε αντίθεση με τους δανειστές της Ελλάδας, αναμένουν ότι το χρέος της Ελλάδας το 2020 θα μειωθεί μόλις στο 150%» και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Η συμφωνία της Τρίτης 'δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας' υποστηρίζουν οι αναλυτές, καθώς πιστεύουν στους υπολογισμούς τους ότι κάποια στιγμή το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα πρέπει να περικοπεί κάποια στιγμή». Μάλιστα, το MarketWatch αναφέρει ότι σύμφωνα με τους αναλυτές «η τελευταία συμφωνία επιτρέπει στην Ελλάδα να συνεχίσει να λαμβάνει χρηματοδοτήσεις και να προχωρήσει με το πρόγραμμα διάσωσης, 'ενώ δίνει χρόνο σε κάποια κράτη μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, που οδεύει προς τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, πριν τελικά πάρουν τελικώς τις αμφιλεγόμενες πολιτικές αποφάσεις».
Επιστροφή της χώρας σε 10 χρόνια προς την χρηματοοικονομική σταθερότητα βλέπει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro ,πίσω από την απόφαση του Eurogroup να εκταμιευθούν 44 δισ. ευρώ. Έτσι, συνεχίζει η εφημερίδα, η Αθήνα μετά από πολλούς μήνες αβεβαιότητας αναλαμβάνει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το χρέος.
«Ανοιξε ο δρόμος για το ξεμπλοκάρισμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα»,γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση την Τρίτη το πρωί η Liberation. «Αυτό σημαίνει»,συνεχίζει η εφημερίδα, «ότι επιτυγχάνεται μια ελάφρυνση ελληνικού του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2020».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr