Στο κόκκινο βρέθηκαν οι αριθμοί για την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, που δέχθηκε βαρύ πλήγμα από την πώληση μίας ελληνικής τράπεζας.
Η Credit Agricole βλέποντας την αρνητική πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα το τίμημα για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ήταν βαρύ, αποφάσισε να πουλήσει την θυγατρική της στην Ελλάδα, την Emporiki Bank.
Οι γαλλικές τράπεζες είχαν στα χέρια τους 40,1 δισεκ. δολάρια ελληνικού δημόσιου και ιδωτικού χρέους της Ελλάδας στα τέλη του Ιουνίου ή 55% του ελληνικού χρέους που βρίσκεται σε ξένους δανειστές.
Η πώληση της Εμπορικής είχε ως αποτέλεσμα, η Credit Agricole να εμφανίσει ζημιές ρεκόρ στο γ' τρίμηνο του 2012. Η γαλλική τράπεζα εμφάνισε ζημίες 2,85 δισ. ευρώ έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για ζημιές 1,76 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους είχε ανακοινώσει κέρδη 258 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα έσοδα του γ΄ τριμήνου υποχώρησαν κατά 32% στα 3,43 δις ευρώ.
Πέραν του κόστους που σχετίζεται με την πώληση της Εμπορικής, η Credit Agricole είχε κέρδη 716 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, ενώ τα κέρδη από τις 39 γαλλικές περιφερειακές τράπεζες μειώθηκαν κατά 3,5%.
Η πώληση της Εμπορικής είχε ως αποτέλεσμα, η Credit Agricole να εμφανίσει ζημιές ρεκόρ στο γ' τρίμηνο του 2012. Με βάση τη χρηματιστηριακή της αξία, η γαλλική τράπεζα εμφάνισε ζημίες 2,85 δισ. ευρώ έναντι εκτιμήσεων για ζημιές 1,76 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους είχε ανακοινώσει κέρδη 258 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα έσοδα του γ΄ τριμήνου υποχώρησαν 32% στα 3,43 δις ευρώ.
Η πώληση της Emporiki Bank στην ελληνική Alpha Bank, έκλεισε για την Credit Agricole ένα καταστροφικό κεφάλαιο 100 ετών. Η πώληση αποδείχθηκε δαπανηρή καθώς η Credit Agricole συμφώνησε να διοχετεύσει επιπλέον 550 εκατ. ευρώ στην Emporiki πριν από την πώληση, και να διατηρήσει πιστωτική γραμμή 1, 4 δισ. ευρώ στην ελληνική τράπεζα.
Η Credit Agricole ήρθε στην Ελλάδα το 2006 με τους καλύτερους οιωνούς, με την αγορά να βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Ήταν μία στιγμή, που η γαλλική τράπεζα επεκτεινόταν στη νότια Ευρώπη και η Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα ελκυστική, καθώς η οικονομία της αναπτυσσόταν με διπλάσιους ρυθμούς, απ' ότι η υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα βρισκόταν εντός της Ευρωζώνης, άρα επρόκειτο για μία ασφαλή επένδυση.
Ωστόσο, με την έναρξη της κρίσης η εικόνα άλλαξε άρδην. Τα «κόκκινα» δάνεια έγιναν ο κανόνας, ενώ ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, οδήγησαν σε μαζική έξοδο καταθέσεων, αναγκάζοντας την τράπεζα να βάλει χρήματα στην ελληνική αγορά για να προστατεύσει την επένδυσή της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr