Για μήνες οι επενδυτές παγκοσμίως ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι γύρω από το αποτέλεσμα των αμερικάνικων προεδρικών εκλογών και για το ποιες συνέπειες θα έχει στην οικονομία και τις αγορές. Αυτή η αβεβαιότητα έχει πλέον εξαλειφθεί και μένει να δούμε τί επιφυλάσσει η δεύτερη θητεία του Ομπάμα για τα assets. Η ιστορία πάντως δείχνει ότι η Wall Street λατρεύει τον Ομπάμα, αφού στα τέσσερα χρόνια της θητείας του, ο S&P 500 έχει κερδίσει πάνω από 75% και ο Nasdaq σχεδόν 130%.
Τώρα, και για το πολύ βραχυπρόθεσμο διάστημα, η αυλαία της σύγχυσης και της αβεβαιότητας έχει σηκωθεί, όπως σημειώνει ο διαχειριστής hedge fund Dennis Gartman και ιδρυτής του γνωστού Gartman Letter, και αυτό είναι θετικό για τις τιμές των μετοχών, και αν υπάρξει μία - έστω και μικρή - στροφή προς την επίλυση του όλου θέματος του δημοσιονομικού γκρεμού των ΗΠΑ, οι τιμές των μετοχών θα πραγματοποιήσουν σημαντικό ράλι.
Η αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά, όπως προαναφέραμε, έχει αυξηθεί περίπου 76% κατά τα τέσσερα χρόνια της πρώτη θητείας Ομπάμα. Τα εμπορεύματα έχουν εκτοξευθεί ακόμη υψηλότερα, με το χρυσό και το ασήμι πάνω από το 100%, και ακόμη και τα ομόλογα έχουν διατηρήσει την αξία τους ως ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.
Το μεγαλύτερο μέρος του trading βασιζόταν στην πολιτική της Fed.
Η κεντρική τράπεζα κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα έχει επεκτείνει τον ισολογισμό της από περίπου 800 δισ. δολάρια σε περίπου 3 τρισεκ. δολάρια, με ακόμη περισσότερη αύξηση να αναμένεται με τον τον τρίτο γύρο της ποσοτικής χαλάρωσης(QE3).
Η νίκη του Ομπάμα πυροδότησε αμέσως εικασίες ότι η Fed μπορεί ακόμη και να εντείνει τις προσπάθειές της ποσοτικής χαλάρωσης.
Η αντίδραση της αγοράς θα είναι πολύ θετική, διότι οι Ευρωπαίοι είναι σαφώς ανακουφισμένοι πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τη διαδρομή λιτότητας, όπως σημειώνει ο Chuck Gabriel της Alpha Capital Partners . Όπως προσθέτει, είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει και τέταρτος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης από την Fed (QE4) ακόμη και από το τέλος του τέταρτου τριμήνου.
Ο Jim Rogers σημειώνει πως μετά τη νίκη Ομπάμα, η στρατηγική του είναι να σορτάρει περισσότερα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, να αγοράσει περισσότερα εμπορεύματα, και βασικά μέταλλα αλλά και πολύτιμα μέταλλα.
Η αγορά συνεχίζει να ελπίζει για σε κάποιο είδος επίλυσης του μέγα θέματος του δημοσιονομικού γκρεμού, και όπως σημειώνει η Citigroup, η ιστορία της σχέσης μεταξύ του Ομπάμα και του Κογκρέσου είναι πως πάντα υπάρχει ένας τελικός συμβιβασμός.
Από τη σκοπιά της αγοράς, η στάση απέναντι στις επενδύσεις στις ΗΠΑ από εδώ και μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει να κάνει αποκλειστικά με το τί θα γίνει με τον δημοσιονομικό γκρεμό, όπως τονίζει ο Jim O'Neill, επικεφαλής της Goldman Sachs Asset στο Λονδίνο. Πρέπει το Κογκρέσο να καταλήξει σε μια συμβιβαστική λύση, όπως προσέετει, κάτι το οποίο ο ίδιος ωστόσο δεν είναι τόσο σίγουρος ότι θα συμβεί.
Σύμφωνα με την Nomura Securities και τον οικονομολόγο Lewis Alexander, η συζήτηση για τον δημοσιονομικό γκρεμό θα είναι αμφιλεγόμενη και θα αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξη και για τις αγορές όλων των assets, μέχρι να επιλυθεί.
H Michelle Meyer, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ στην Bank of America Merrill Lynch, σημειώνει ότι η οικονομία μπορεί να ξεκινήσει με αργούς ρυθμούς το επόμενο έτος, καθώς στο βραχυπρόθεσμο διάστημα οι προκλήσεις είναι αρκετές, αλλά θα σημειώσει σημαντική ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr