Η απόφαση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι δεσμευτική και σε καμία περίπτωση δεν "μπλοκάρει" το νομοσχέδιο. Λειτουργεί όμως ως δεδικασμένο, το οποίο σημαίνει οτι όποιος έχει έννομο συμφέρον ( π.χ.συνταξιουχος) και προσφύγει θα δικαιωθεί από τα δικαστήρια.
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου υιοθετώντας την εισήγηση του συμβούλου Αντώνη Κατσαρόλη ο οποίος τάχθηκε υπερ της αντισυνταγματικότητας των τροπολογιών, εκρίνε ότι η πέμπτη κατα σειρά μείωση των συντάξεων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι αντίθετη σε σειρά διατάξεων του Συντάγματος.
Η Ολομέλεια έκανε λόγο για «επιλεκτική, μονομερή και διαρκή» επιβάρυνση των μισθωτών και εν προκειμένω των συνταξιούχων (περιορισμός συντάξεων - ειδικές εισφορές -φορολογικά μέτρα), έναντι – όπως αναφέρεται -άλλων ομάδων πολιτών που φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν. Μάλιστα, χαρακτηρίσε ως «εύκολο και γρήγορο τρόπο ισορρόπησης - ισοσκέλισης των οικονομικών δεδομένων την πρακτική αυτή που δημιουργεί άνιση μεταχείριση των διοικούμενων πολιτών».
Υπουργείο Οικονομικών
Σε απάντησή του το υπουργείο Οικονομικών, μέσω πηγών στην ηγεσία του, αναφέρεται πως, σύμφωνα με το άρθρο 73 παρ. 2 του Συντάγματος, το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωμοδοτεί για νομοσχέδια που αναφέρονται στην απονομή σύνταξης και στις προϋποθέσεις της. Οι γενικές παρατηρήσεις του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, επαναλαμβάνουν τις διαπιστώσεις για την ανάγκη, στην περίοδο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, να κατανέμονται αναλογικά τα δημόσια βάρη με βάση τις θεμελιώδεις συνταγματικές επιταγές. Να σημειωθεί ότι στο πρακτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν υπάρχει αναφορά για αντίθεση των διατάξεων με τις συνταγματικές επιταγές.
Τέλος σημειώνεται ότι στη γενική παρουσίαση του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προφανώς από παρανόηση, περιλαμβάνεται η διαπίστωση ότι εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των νέων συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων οι υπάλληλοι της Βουλής. Η διάταξη προβλέπει ακριβώς το αντίθετο. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το νέο κανονισμό της Βουλής, όσοι υπάλληλοι της βουλής θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 01/01/2011, ακολουθούν τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, όπως για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς.
Τέλος , διευκρινίζεται ότι η εξαίρεση του άρθρου 6 παρ12 ν3865/2010, αφορούσε το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών οι οποίοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 και όχι μόνο τους υπαλλήλους της Βουλής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr