Αυτή είναι η μεγαλύτερη σωρευτική απώλεια παραγωγής σε οικονομία ανεπτυγμένης χώρας, εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, και έρχεται σε απόσταση αναπνοής με την πτώση 27% στην οικονομία των ΗΠΑ μεταξύ του 1929 και του 1933, σύμφωνα με το Bureau of Economic Analysis στην Ουάσιγκτον.
Η λιτότητα έχει καταστρέψει τα φορολογικά εσόδα και κατά συνέπεια παρεμποδίζει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, σημειώνει ο Charles Dumas, πρόεδρος της Lombard Street Research. Όπως προσθέτει, δεν υπάρχει τρόπος αποφυγής όμως της λιτότητας, αφού οι Έλληνες δεν έχουν καμία δύναμη δανεισμού. Και τα ελλείμματα είναι εκεί και επιμένουν.
Τα αναδιαρθρωμένα ομόλογα της Ελλάδας από το PSI, έχουν επωφεληθεί εν μέσω εικασιών ότι οι πιστωτές είναι έτοιμοι να απελευθερώσουν περισσότερα κεφάλαια διάσωσης. Τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν το 2023, των οποίων η απόδοση ήταν πάνω από 30% στο τέλος του Μαΐου, τώρα διαμορφώνεται περίπου στο 16,4%. Η επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδας, αυτή των 31 και κάτι δισ. ευρώ, ως επί το πλείστον θα δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας και όχι για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.
Η εμπειρία της δεκαετίας του 1930 λέει ότι πρέπει να απαραίτητα να τονωθεί η οικονομία, επισημαίνει ο Βασίλης Μοναστηριώτης, λέκτορας στην πολιτική οικονομία στο London School of Economics. Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα δεν είναι κάτι εφήμερο που θα φύγει όταν η κρίση τελειώσει. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, αν η άνοδος της άκρας δεξιάς προκαλέσει την επιδείνωση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία.
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά περίπου 34% κατά τα έτη μετά το 1929 και είχε ως αποτέλεσμα ο Αδόλφος Χίτλερ να γίνει καγκελάριος το 1933, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας στο Βισμπάντεν. Ακόμη και μετά την επιστροφή της ανάπτυξης στη Γερμανία - η οποία ξεκίνησε το 1934, χρειάστηκε να φτάσει το 1937 για να υπερβεί η παραγωγή το επίπεδο του 1929, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Στην Ισπανία, όπου η ανεργία ανέρχεται στο 25%, η Καταλονία απαιτεί ανεξαρτησία, ενώ στην Ιταλία το αντι-ευρωπαϊκό κόμμα του (πρώην) κωμικού Beppe Grillo μπορεί να συγκεντρώσει το 18% των ψήφων στις εκλογές που αναμένονται μέχρι τον επόμενο Μάιο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για συρρίκνωση 4% το επόμενο έτος, δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τη Λετονία ως το έθνος που υποφέρει από τη βαθύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παραγωγή της χώρας της Βαλτικής, άρχισε να συρρικνώνεται το 2008, διαγράφοντας το 20,7% της οικονομίας σε τρία χρόνια. Η χώρα, η οποία έχει σανίδα σωτηρίας από το ΔΝΤ και την ΕΕ, ύψους 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει σήμερα επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Tράπεζες
Το να αρχίσουν και πάλι οι ελληνικές τράπεζες να δίνουν δάνεια, είναι υπερβολικά σημαντικό, όπως επισημαίνει ο Gabriel Sterne, οικονομολόγος της χρηματιστηριακής Exotix στο Λονδίνο. Αυτή τη στιγμή, οι Έλληνες δεν έχουν στην ουσία τραπεζικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες δεν δίνουν σχεδόν καθόλου νέο δανεισμό.
Οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι η μείωση της ανάπτυξης δεν λειτουργεί όπως είχε σχεδιαστεί, σε συνδυασμό με την ικανότητα των μεγάλων οικονομιών, όπως η Ισπανία και η Ιταλία να αντισταθούν στις πιέσεις, αναγκάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες να περιορίσουν τις απαιτήσεις για αυξημένη λιτότητα.
Η γερμανική στάση έχει μαλακώσει, δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο. Η γερμανική στάση είναι τώρα ότι οι δημοσιονομικές ελλείψεις που προκαλούνται από την απροσδόκητα βαθιά ύφεση είναι σε μεγάλο βαθμό αποδεκτές εάν οι χώρες παραμένουν στο σωστό δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Το ΔΝΤ έχει επίσης επαναξιολογήσει τις θέσεις του, λέγοντας ότι οι αλυσιδωτές επιπτώσεις των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, που ονομάζονται δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές, μπορεί να είναι περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτεροι από ό, τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί. Αυτό σημαίνει ότι μια δεδομένη μείωση των δαπανών κινδυνεύει να σβήσει ένα μεγαλύτερο ποσό της παραγωγής, με αποτέλεσμα τα έσοδα να μειώνονται και τα ελλείμματα να αυξάνονται.
Η Ελλάδα προσχώρησε στη ζώνη του ευρώ το 2001, όταν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε σταθερές τιμές ήταν περίπου 165 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η χώρα μπορούσε να δανειστεί για 10 χρόνια με μέση απόδοση της τάξης του 5%. Το ΑΕΠ έφθασε τα 209,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2007. Θα κατρακυλήσει φέτος στα171,2 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου στο ίδιο με αυτή του 2002, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Το δημόσιο χρέος θα ανέλθει σε 182% το 2013, από 171% φέτος.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι δαπάνες της κυβέρνησης αυτό το έτος θα μειωθούν σε επίπεδα που εμφανίστηκαν τελευταία το 2006, ενώ η ανεργία θα φτάσει σχεδόν το 24% του εργατικού δυναμικού, περισσότερο από το διπλάσιο του προ της κρίσης επιπέδου κατά μέσο όρο, και το χρέος της κυβέρνησης θα είναι 344 δισεκατομμύρια ευρώ, υψηλότερο από ό, τι το 2010 και περίπου διπλάσιο από το επίπεδο που «ισχυρίστηκε» η Ελλάδα το 2003.
"Η Ελλάδα έχει κάνει όλα αυτά χωρίς να επιτευχθεί τίποτα", επισημαίνει η Barbara Ridpath, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Κέντρου Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Λονδίνο, η οποία ήταν και επικεφαλής αξιολογήσεων της Ευρώπης στην Standard & Poors μέχρι το 2008. "Αυτό είναι το λυπηρό", σημειώνει χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr