Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνάντηση πήγε "πολύ καλά" και θεωρεί οτι έχει εξασφαλισθεί η ισχυρή στήριξη απο τη γερμανία και τους άλλους ευρωπαίους εταίρους. Για να γίνει όμως η εκταμίευση της δόσης "χρειάζεται να αντέξει το εσωτερικό μέτωπο".
Με λίγα λόγια, αν συμφωνηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες με την τρόικα και αν ψηφισθούν τα σκληρά μέτρα λιτότητας, η εκταμίευση της δόσης μπορεί να θεωρείται δεδομένη και τοποθετείται μέσα στο δεύτερο ή τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Το καλό κλίμα επιβεβαίωσε και η κυρία Μέρκελ. Η Καγκελάριος επεσήμανε στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στην Ευρώπη, κάτι το οποίο, όπως είπε, διαπιστώνει και η ίδια στις επαφές που έχει με ευρωπαίους ομολόγους της.
Η κυρία Μέρκελ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα και ενημερώθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 25 Οκτωβρίου θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. ενώ στις 29 του μήνα θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup είναι για τις 12 Νοεμβρίου
Η χθεσινή παρέμβαση Σαμαρά
Ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε χθες στη Σύνοδο προβάλλοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες που υφίστανται οι εργαζόμενοι και εξήγησε οτι η ελληνική κοινωνία υποφέρει απο "ανεξέλεγκτη ανεργία".
Διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της χώρας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ελληνικές αρχές πλησιάζουν σε συμφωνία με την Τρόικα μέσα στις επόμενες ημέρες για τις λίγες εκκρεμμότητες που έχουν μείνει, υπενθυμίζοντας και τη σχετική "θετική" ανακοίνωση που εξέδωσε η Τρόικα.
Ασκώντας εμμέσως κριτική στους χειρισμούς των ευρωπαίων ηγετών είπε οτι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης, βάσει και της πρότασης Ρομπάι και τόνισε οτι αν ο Ρομπάι είχε εισακουσθεί και η πρόταση του είχε εφαρμοσθεί εξ' αρχής «δεν θα είχαμε τα σημερινά αποτελέσματα» εννοώντας την ύφεση και την ανεργία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, για τα μέτρα προς την κατεύθυνση ανοίγματος της αγοράς, καθώς και για τους τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης κι ενόσω το δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών βρισκόταν σε εξέλιξη ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφραζαν από τις Βρυξέλλες συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης που αναμένεται να υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την Ελλάδα.
Παράλληλα εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα «είναι πολύ κοντά».
Όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές υπάρχει συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ παραμένουν μερικά ανοιχτά θέματα που αφορούν τα διαρθρωτικά μέτρα (π.χ. εργασιακά, υγεία, ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΟΠΥΥ).
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, διπλωματικές πηγές επανέλαβαν ότι τα μέτρα για το 2013 αντιστοιχούν σε 9,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ προέρχονται από περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, τα επόμενα δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο προϋπολογισμός του 2013 θα πρέπει να έχει κατατεθεί και να έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, πριν από το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, το οποίο αναμένεται να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 31,5 δισ. ευρώ.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμα πρόοδος και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και στους Ευρωπαίους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr