Αυτή είναι η κυρίαρχη περιρρέουσα ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με ορισμένους αξιωματούχους να κάνουν λόγο ακόμη και για γνωστά παλιά «τσαλίμια» και «παιχνίδια» της Ελλάδας, τα οποία στο εξής μόνο να τη βλάψουν μπορούν.
Από την Τρόικα, οι πλέον δύσπιστοι απέναντι στην ικανότητα των Ελλήνων για αναμόρφωση είναι οι άνθρωποι του ΔΝΤ, με τον Σαμαρά και τον Στουρνάρα να θεωρούνται μεν πρόθυμοι να πράξουν το ορθό, αλλά να φέρουν την ίδια στιγμή το βάρος μιας αρνητικής κληρονομιάς και ενός ακόμη νωπού, χλωμού παρόντος.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ πιστεύουν πως έχουν σοβαρούς λόγους να δυσπιστούν. Το περίφημο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης, λόγου χάρη, που το 2012 επρόκειτο να αποφέρει 3.5 δισ. ευρώ, αναμένεται να φτάσει μετά βίας τα 300 εκ. ευρώ, και αυτό είναι μία μόνο όψη του προβλήματος.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν διακυβεύεται μόνο η βοήθεια ύψους 31.2 δισ. ευρώ που έχει αργήσει ήδη δύο μήνες, αλλά και η προθυμία του ΔΝΤ να συναινέσει στην επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης κατά δύο επιπλέον χρόνια, μέχρι το 2016.
Αντιμέτωπος με τη σκληρή γραμμή αντίστασης του ΔΝΤ, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών αρχίζει σταδιακά να παραχωρεί έδαφος, καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται να αυξήσει τις περικοπές στις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα των αγροτών, όπως επίσης τα επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα των δημοσίων υπαλλήλων.
Ακόμη και να κλείσει όμως η συμφωνία για το πακέτο, οι συζητήσεις θα μεταφερθούν στις Βρυξέλλες, όπου οι αξιωματούχοι θα πρέπει να βρουν έναν πολιτικά εύπτεπτο τρόπο να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο και, εν δυνάμει, περισσότερο χρήμα.
Τέλος, προκειμένου να μαλακώσουν τη δυσπιστία των κοινοβουλίων της βόρειας Ευρώπης, οι ηγέτες της ευρωζώνης ασκούν έντονες πιέσεις στη Αθήνα να δείξει αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβρη, καθώς η αναμενόμενη απόφαση για το τελικό πρόγραμμα θα ληφθεί στις αρχές του επόμενου μήνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr