Με τη χθεσινή παρουσία του στη ΓΑΔΑ όπου και είχαν προσαχθεί οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μετά και από τα επεισόδια στο υπουργείο Άμυνας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι η ηγεσία της Συνομοσπονδίας βρίσκεται κοντά στους δοκιμαζόμενους εργαζόμενους. Κάτι που πηγαίνει κόντρα στα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι οι επικεφαλής της ΓΣΕΕ έχουν χάσει την καλή επαφή με την πλειονότητα των συνδικάτων, δεδομένου ότι έχουν κρατήσει μια ήπια στάση απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι ομοσπονδίες, με τις σφοδρές περικοπές των τελευταίων δύο χρόνων.
Αυτό έχει γίνει κατανοητό στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και η χθεσινή κίνηση Παναγόπουλου έγινε για να αντιστραφεί κάπως αυτό το κλίμα. Βέβαια, η επιτυχία αυτής της κίνησης αμφισβητείται, καθώς είναι δεδομένο ότι η διοίκηση της Συνομοσπονδίας έχει «χάσει» την πλειονότητα των σωματείων, ενώ μέσα στους κόλπους της ηγεσίας, εντείνονται οι αποσχιστικές γραμμές.
Η αρχή έγινε με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκο Φωτόπουλο (άλλοτε κραταιό στέλεχος της πανίσχυρης ΠΑΣΚΕ), ο οποίος τις τελευταίες μέρες πληθαίνει τις δηλώσεις του περί «κατάληψης των πάντων» και καλεί ολοένα και πιο έντονα σε μαζικές 48ωρες απεργίες. Θέση που προβληματίζει την ηγεσία της ΓΣΕΕ μιας βρίσκουν αυτές τις απόψεις πολύ έντονες και ακραίες. Είναι ενδεικτικό ότι πληροφορίες μέσα από την ηγεσία της Συνομοσπονδίας, αναφέρουν ότι σχέσεις του κ. Φωτόπουλου με τον Γιάννη Παναγόπουλο έχουν χαλάσει σε μεγάλο βαθμό ενώ ανάλογη φαίνεται να είναι και η σχέση που έχει ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ με τα μέλη του προεδρείου της ΓΣΕΕ.
Ένα ακόμα παράδειγμα του δίπολου που παρατηρείται στη ΓΣΕΕ είναι και τα γεγονότα της Τετάρτης σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα για να οριστεί νέα απεργιακή κινητοποίηση κατά των νέων μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή. Στη συγκεκριμένη συνάντηση, υπήρξε έντονη κόντρα με την διοίκηση της Συνομοσπονδίας και μεταξύ πρώην μελών της ΠΑΣΚΕ και μελών της Αυτόνομης Παρέμβασης (πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ). Η δεύτερη πλευρά κατηγόρησε για απάθεια της ηγεσία της ΓΣΕΕ και ανέφερε ότι θα πρέπει να πληθύνουν και να οξυνθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ αναφέρθηκε ακόμα και το ότι οι απεργίες πρέπει να γίνουν με βασικό αίτημα να πέσει η σημερινή κυβέρνηση.
Όλα τα παραπάνω εντείνουν το αρνητικό κλίμα για τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, η οποία χθες «έφαγε άκυρο» από το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, στην πρόταση που είχε καταθέσει για συνάντηση των εργοδοτικών και εργατικών φορέων για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με στόχο την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ 2ου Μνημονίου επίπεδα. Ο ΣΕΒ ανέφερε ότι θα περιμένει μια συνάντηση με παρουσία και των εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας, κίνηση που «χτυπά» επικοινωνιακά την εικόνα της ΓΣΕΕ, μιας και η ηγεσία της έχει αναφερθεί πολλές φορές στο ρόλο που έχει η συνεργασία των «κοινωνικών εταίρων».
Δεδομένου ότι, για την επερχόμενη γενική απεργία κατά των μέτρων, η ΑΔΕΔΥ έχει πάρει ήδη απόφαση, είναι θέμα ημερών να κάνει το ίδιο και η ΓΣΕΕ. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι προσανατολίζεται σε κήρυξη απεργίας στις 17 ή 18 Οκτωβρίου. Αν δεν υπάρξει, όμως, αλλαγή της στάσης της διοίκησης σύντομα, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στη ηγεσία της ΓΣΕΕ. Και το επόμενο συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για το Μάρτιο, πλησιάζει γρήγορα…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr