Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Και μπορεί η τρόικα να έχει κάπως μαλακώσει, όπως φάνηκε από το κλίμα στο Euro working group, ωστόσο αρκετοί αστερίσκοι παραμένουν, οι οποίοι χρήζουν διευθέτησης. Κύριο σημείο η τεκμηρίωση των εξοικονομήσεων από τις διαρθρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, αλλά και η απόδοση των νέων φορολογικών μέτρων στο φόντο της έκρηξης των Αύγουστο των ληξπρόθεσμων οφειλών, αλλά και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την υλοποίηση του τρέχοντα προύπολογισμού. Εκεί αναμένεται να εστιάσει ο κ. Τόμσεν και οι "έταιροι Καποδόκες", γνωρίζοντας καλα ότι το θέμα της επιμήκυνσης, αλλά και του τρόπου χρηματδότησής της είναι "άλλου παπά ευαγγέλιο" και δη των πολιτικών ηγεσιών ΕΕ, ΔΝΤ. Συμπερασματικά η πίεση στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται ασφυκτική, μεν, με τακτ, δε, με δεδομένη και την ανάγκη στήριξης του κυβερνητικού συνασπισμού.
Είναι άλλωστε κάτι που απασχολεί, ειδικά την Ουάσιγκτον, που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί εντάσεις στην περιοχή πριν τις εκλογές. Στην υπόμνηση άλλωστε αυτής της ανάγκης για πολιτική διευθέτηση των αμφισβητήσεων για την επάρκεια του πακέτου των μέτρων αποσκοπούσε η συνέντευξη του πρωθυπουργού στους Times της Νέας Υόρκης, όπου ξεκάθαρα ζήτησε τη διεθνή κατανόση και αντίσοιχη δράση για το τι συμβαίνει στη Νότια Ευρώπη, αλλά και οι επερχόμενες επαφές του τόσο πριν τη Σύνοδο, όσο και μέσα από το lobbying στο ΔΝΤ, η διοίκηση του οποίου εντός Οκτωβρίου συνέρχεται για να αποφανθεί και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους...
Στο εσωτερικό μέτωπο η μάχη σιγά σιγά μεταφέρεται στη Βουλή όπου η κατάθεση των μέτρων 7,5 δισ κύρια μισθολογικών στο προσχέδιο του προυπολογισμού αναμένεται να "ανοίξει την όρεξη" διαφωνούντων και στα τρία κόμματα. Σε αυτά, πέρα από το νοσηρό λόγω διαθφοράς ή φημών διαφθοράς κλίμα, έρχεται να προστεθεί η εντατικοποίηση των διαδικασιών για ιδιωτικοποιήσεις, (ΟΠΑΠ, ΔΕΣΦΑ ΔΕΠΑ, ακίνητα) αλλά και αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας (Τραπεζικές ανακατατάξεις), που πάντα δημιουργούν πολιτικά απόνερα λόγω και της αναμενόμενης σύγκρουσης επιχειρηματικών συμφερόντων. Ήδη το μασάζ έχει αρχίσει από τους εντεταλμένους για την ειδική αυτή αποστολή, τους Γραμματείς των Κ.Ο. αλλά και τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους και των τριών.
Τέσσερα πρόσωπα από τη Ν.Δ, 3 άπό τη ΔΗΜΑΡ και 4 από το ΠΑΣΟΚ έχουν ρίξει προειδοποιητικές βολές ανάμένοντας το τελικό μίγμα των μέτρων, αλλά και τη μορφή των ιδιωτικοποιήσεων και δομικών αλλαγών για να τοποθετηρθούν. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται με το πέρας των διαβουλευσεων μέχρι την σύνοδο του Eurogroup στι 8/10 οι σύνοδοι των Κ.Ο. για να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα στους βουλευτές.
Προσδιορίζεται δε για την επόμενη εβδομάδα και λίγο πριν τη Σύνοδο η δημίοσια τοποθέτηση τόσο του Πρωθυπουργού όσο και των άλλων πολιτικών αρχηγών, καθώς ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι να πάει ο κ. Σαμαράς στη Σϋνοδο στις 18/10 με τα μέτρα ψηφισμένα, ώστε να ζητήσει την επιμήκυνση. "Ο πρωθυπουργός χωρίς τα μέτρα στο φάκελό του δεν μπορεί να πάει στη Σύνοδο και να ζητήσει επιμήκυνση" τονίζει πηγή του Μεγάρου Μαξίμου, παραπέμποντας και στο πρόσφατο παρλεθόν, όπου πριν από κάθε σημαντική Σύνοδο προηγούνταν και μια κρίσιμη ψηφοφορία για μέτρα στη Βουλή. Μόνο που αυτή δεν ήταν η τελευταία ούτε ψηφοφορία, ούτε κρίσιμη Σϋνοδος...