Τα τελευταία 2,5 χρόνια και από την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, σχεδόν κάθε τρίμηνο τα σενάρια για συμπίεση μισθών, συντάξεων και εν γένει των εισοδημάτων δίνουν και παίρνουν. Και απ ό,τι έχει διδάξει η πείρα, λέγονται 100 μέτρα περικοπών για να παιρνούν στη θέση τους 10.
Ωστόσο, από τον Αύγουστό και μετά, στο κέντρο λήψεων αποφάσεων για την Ε.Ε., συζητείται ένα ενδεχόμενο σενάριο, το οποίο δεν έχει αναλυθεί εκτενώς ακόμα στη χώρα μας. Εξηγούμαστε. Για τη νέα δόση και για τα μέτρα ύψους 13,5 δις. ευρώ έχει χυθεί άπειρο μελάνι και έχουν ξοδευτεί πάρα πολλές ώρες δακτυλογράφησης σε PC, αλλά υπάρχει κι ένα ενδεχόμενο που απεργάζονται οι δανειστές μας το οποίο δεν έχει αναδειχθεί καθώς θα έπρεπε. Το σενάριο αυτό προβλέπει νέες περικοπές μισθών, όχι στους βασικούς μισθούς όπως διαρρέουν κυβερνητικές πηγές από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως μπορεί για το άμεσο παρόν οι ενδεχόμενες περικοπές στο μισθολογικό κόστος του ιδιωτικού τομέα να μην «μπαίνουν στο τραπέζι», ωστόσο αυτό δεν καθιστά τον κατώτατο μισθό ασφαλή για το άμεσο μέλλον.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι του άμεσου μισθολογικού κόστους (ύψος μισθών), όχι μόνο έχει τεθεί επί τάπητος, αλλά και πως υπάρχει ειλημμένη απόφαση της Ευρωζώνης στο να προχωρήσει άμεσα στην επιπλέον περικοπή του. Φυσικά, για το οικονομικό επιτελείο, δε θα ήταν φρόνιμο να ακουστεί ένα τέτοιο σενάριο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όταν στο τραπέζι βρίσκονται οι μεγάλες περικοπές που πρέπει να αναλάβει κυβέρνηση στο Δημόσιο τομέα (το ψαλίδι σε απολαβές και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 δις. ευρώ στο πακέτο που απεργάζεται το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών).
Έτσι, η συζήτηση που μεθοδεύεται για νέο κόψιμο στον ιδιωτικό τομέα αναμένετε να αναζωπυρώσει το χειμώνα, και συγκεκριμένα στα μέσα Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου, όταν και θα ετοιμάζεται η νέα δόση – βοήθεια προς την Ελλάδα. Τότε, θεωρείται δεδομένο πως εξαιτίας των στόχων του προγράμματος των δανειστών, που με τα σημερινά νούμερα θα έχει πέσει έξω, η Ευρώπη θα ζητήσει νέο έκτακτο κόψιμο των δαπανών στο μισθολογικό κόστος. Κάτι το οποίο μπορεί να επέλθει από περικοπές στο μη μισθολογικό κόστος, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ακόμα κι αν τα Ταμεία δεν μπορούν από τώρα να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους (χαρακτηριστικό παράδειγμα η χθεσινή ανακοίνωση του ΙΚΑ ) ή κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα, μέσω νέων μειώσεων στο μισθολογικό κόστος, και όχι βάση πτώσης του βασικού μισθού όπως άφηνε το υπουργείο Εργασίας να εννοηθεί, αλλά μέσω νέου κοψίματος στους κατώτατους μισθούς, τόσο για τους έχοντες δουλειά αλλά και για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (μέχρι 25 ετών).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr