Το πρώτο κρίσιμο κρας - τεστ με τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς ήδη τα ειδικά μισθολόγια φαίνεται ότι θα είναι η θρυαλίδα που θα δοκιμάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει βάλει ως στόχο να έχει ολοκληρωθεί το πακέτο μέχρι την Παρασκευή, όταν και θα φτάσουν οι επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να «κλειδώσει» και τις ψήφους των βουλευτών του, εν όψει της ψήφισης των μέτρων στη Βουλή.
Ο Σαμαράς, στην σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, κατά την οποία αναμένεται να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, πρόκειται να επαναλάβει στους βουλευτές της ΝΔ ότι οι συνθήκες απαιτούν τη λήψη αυτών των μέτρων, καθώς και ότι θα είναι η τελευταία φορά που εφαρμόζεται ένα τέτοιο πακέτο. Παράγοντες της αγοράς ωστόσο, κατακρίνουν αυτό το επικοινωνιακό τρικ της «τελευταίας φοράς», καθώς είχε χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και από την προηγούμενη κυβέρνηση πλήττοντας την αξιοπιστία της. Μάλιστα, με δεδομένη την μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση το 2012, η πιθανότητα να ληφθούν επιπλέον μέτρα ώστε να καλυφθεί το κενό είναι σχεδόν σίγουρη.
Ήδη τα επιτελεία των τριών κομμάτων είναι σε ανοικτή γραμμή και καταγράφουν πιθανούς αντάρτες ενόψει της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις πέραν των Βουδούρη, Μιχελογιαννάκη από τη ΔΗΜΑΡ και των Σκανδαλίδη, Κρεμαστινού από το ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν κι άλλοι δέκα περίπου βουλευτές από τα τρία κόμματα που μέχρι στιγμής είναι αρνητικοί να ψηφίσουν τις περικοπές των συντάξεων. Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό ότι στα έδρανα της νέας Βουλής κάθονται τρεις βουλευτές της ΝΔ που προέρχονται από την Αστυνομία, η οποία θίγεται μέσω των ειδικών μισθολογίων (οι κκ. Δ. Κυριαζίδης, Η. Βλαχογιάννης και Αθ. Νταβλούρος). Οι πρώτοι δύο έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα υπερψηφίσουν τα νέα μέτρα!
Ήδη πάντως οι πρώτες αντιδράσεις από τις επαγγελματικές ομάδες δεν ήταν οι θετικές, με τους δικαστικούς, τους ενστόλους και τους Πανεπιστημιακούς να προαναγγέλουν κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των πανεπιστημιακών, θα υπάρξουν μεσοσταθμικές περικοπές της τάξεως του 17,5%, ενώ οι μειώσεις στις αποδοχές θα είναι κλιμακωτές και συγκεκριμένα, στα 0- 1.000 ευρώ θα είναι 5%, στα 1.001- 1.500 ευρώ θα είναι 15%, στα 1.501- 2.500 ευρώ θα είναι 25% και στις αποδοχές των 2.501 ευρώ και άνω θα γίνουν περικοπές 30%.
Οι πανεπιστημιακοί κατήγγειλαν ότι, με τις περικοπές αυτές, επιστρέφουν μισθολογικά στο 1995 και αντιπροτείνουν να υπάρξει, για το σύνολο των ειδικών μισθολογίων, επιστροφή στα μισθολογικά επίπεδα του 2001.
Όσον αφορα τους ένστολους, ο υπουργός τούς παρουσίασε ένα σχέδιο, για περικοπές της τάξεως του 6,5%-7% το 2012 και 12% το 2013. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι περικοπές υπερβαίνουν το 20%, εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι «παγώνουν» οι προαγωγές και κατ' επέκταση η μισθολογική εξέλιξη.
Να υπενθυμίσουμε πως στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά σε μειώσεις 12% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια, με στόχο την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ εφέτος (αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο) και 400 εκατ. ευρώ εντός του 2013.
Τώρα στο βασικό σενάριο γίνεται αναφορά στην εξοικονόμηση 360 εκ. ευρώ σε ορίζοντα διετίας.
Η διαφορά αυτή στον ποσοτικό στόχο είναι εξαιρετικά πιθανό να δημιουργήσει τριβές στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι καταφθάνουν στην Αθήνα την Παρασκευή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr