Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), συγκεκριμένα ζήτησαν:
1)Την επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασφαλισμένων αλλά και να ικανοποιήσει άμεσα τις δικαιολογημένες οικονομικές απαιτήσεις των παρόχων υγείας. Άμεση επαναφορά στο 0,6% του ΑΕΠ, όπως ήταν ο αρχικός προσδιορισμός με προοπτική να φτάσει σταδιακά στο 1% του ΑΕΠ, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.
2)Ενίσχυση με κάθε τρόπο των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ με επιστημονικό προσωπικό και διατήρηση τω δημόσιων δομών της υγείας και κυρίως των εργαστηρίων (βιοπαθολογικών, οδοντοτεχνικών, κλπ) ώστε να μην αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι, να επισκέπτονται ιδιώτες και να επιβαρύνονται για απλές παρακλινικές εξετάσεις με 15%. Ήδη, έχουν πληρώσει το κοινωνικό δίκτυο των πολυιατρείων διαχρονικά, με υψηλότατο ασφάλιστρο και δικαιολογημένα απαιτούν να μην υφίστανται πρόσθετες επιβαρύνσεις.
3)Για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών όσων δεν έχουν πάρει, ζητήσαμε να γίνει μέσω των διευθυντών των υγειονομικών μονάδων. Εδώ, υπενθυμίζουμε τη σταθερή και αμετακίνητη θέση μας, ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει την κατάλληλη ηλεκτρονική υποδομή, την εκπαίδευση, τη γραμματειακή υποστήριξη αλλά και τα αναλώσιμα ώστε να υπάρξει προσβάσιμη και ασφαλής ηλεκτρονική συνταγοράφηση.
Η πρόταση προς τον Υπουργό, ήταν για όσους δεν έχουν την δυνατότητα χρησιμοποίησης υπολογιστών, να προσληφθούν μέσω του ΟΑΕΔ υπάλληλοι για να αποτελέσουν το έμψυχο υλικό της γραμματειακής υποστήριξης.
4) Για τα ΚΕΠΑ. Άμεση λειτουργία μέσα από τον ΕΟΠΥΥ με διαφορετικό τρόπο, χωρίς την αποδιοργάνωση των υγειονομικών μονάδων. Είναι απαραίτητο η ευθύνη της λειτουργίας να μεταβιβαστεί άμεσα στον ΕΟΠΥΥ και να εξευρεθούν τρόποι λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών, χωρίς την εξόντωση των γιατρών που τις στελεχώνουν και με πλήρη κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.
5) Παρέμβαση στον ΑΣΕΠ, ώστε να επιταχυνθούν και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της προκήρυξης για την πλήρωση 1.860 θέσεων μονίμων γιατρών και οδοντιάτρων.
6)Άμεση εφαρμογή του επιστημονικού βαθμολογίου. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την καθυστέρηση που εκθέτει την πολιτεία.
7)Να ρυθμιστεί το μισθολόγιο των γιατρών δια νόμου, σύμφωνα και με τον Ν. 4024 ώστε να μπορούν να καταβάλλονται οι αποδοχές των υπηρετούντων γιατρών και οδοντιάτρων και να αποδίδεται και το επίδομα ευθύνης. Ήδη οι μειώσεις που έχουμε υποστεί οδηγούν σε μισθολογική εξαθλίωση.
8)Τέλος ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα το υπ. αριθμ. 921/ 28-8-2012 έγγραφο του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη, με το οποίο ζητάει να στελεχωθεί η γραμματεία των τηλεφωνικών ραντεβού (πρώην 184) με προσωπικό που υπηρετεί στις υγειονομικές μονάδες. Θεωρούμε ότι είναι αποκλειστική ευθύνη των εταιριών διαχείρισης των τηλεφωνικών ραντεβού και σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του προσωπικού που υπηρετεί στα πολυιατρεία με την ενασχόληση τους με αλλότρια καθήκοντα.
«Δηλώνουμε, ότι επιδιώκουμε μέσα από συνεργασία και διάλογο να έχουμε αποτελέσματα για τον κλάδο σε μία δύσκολη εποχή που δοκιμάζονται οι αντοχές της κοινωνίας και η κοινωνική συνοχή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συγκρουστούμε αν μικροπολιτικές λογικές πρυτανεύσουν και οι αποφάσεις οδηγήσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση της περίθαλψης. Δεν επιδιώκουμε την αναταραχή και την αναστάτωση, αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά δε θα συναινέσουμε σε πολιτικές που απουσιάζουν κοινωνικά κριτήρια και ευαισθησίες. Η ιστορία των αγώνων μας για την περίθαλψη και οι συγκρούσεις μας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας αποτελούν το καλύτερο δείγμα γραφής για όσους επιδιώκουν να δοκιμάσουν τις αντοχές μας», σημειώνουν οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr