Έτσι,η Ισπανία θα πρέπει να υποβάλει επίσημη αίτηση για το πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο ωστόσο, όπως άλλωστε αναφέρθηκε από τον Mario Draghi, είναι αναγκαίο όχι όμως αρκετό έτσι ώστε να προχωρήσει η ΕΚΤ με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ήδη σηματοδοτούν την πρόθεση της χώρας να ακολουθήσει τα βήματα της Ισπανίας στην αναζήτηση βοήθειας μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων των ΕΚΤ / EFSF / ΕSM.
Eπίσης, χρειάζεται να υπάρξει άμεσα περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με το μηχανισμό της ΕΚΤ γύρω από τις αγορές ομολόγων: αν, δηλαδή, η ΕΚΤ θα θέσει περιορισμούς στα επίπεδα των αποδόσεων ή θα δεσμευθεί εκ των προτέρων σε ένα δυνητικό μέγεθος αγορών assets. Το να τεθεί ρητά ένα ανώτατο επίπεδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να είναι πολιτικά αμφιλεγόμενο, δεδομένου ότι δεσμεύει την ΕΚΤ, τουλάχιστον θεωρητικά, σε απεριόριστες αγορές ομολόγων. Επιπλέον, η αιτιολόγηση του ανώτατου αυτού επιπέδου θα είναι πολύ δύσκολη.
Ο Mario Draghi ανέφερε ότι η ΕΚΤ προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της seniority της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων, αν και ακριβείς λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Τελικά, θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, σε ακραίες περιπτώσεις, η ΕΚΤ να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που δεν είναι ρητά senior. Η ΕΚΤ θα μπορούσε, ωστόσο, να κάνει τη δέσμευσή της πιο αξιόπιστη είτε (1) μέσω ενός ρητού καθορισμού της parri-passu φύσης των αγορών μέσω εγγύησης από το EFSF / ESM για οποιαδήποτε αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, ή (2) να γίνει πιο υποστηρικτική απέναντι στο ελληνικό PSI, επιτρέποντας την έκδοση εντόκων γραμματίων με αναχρηματοδότηση από την ελληνική κεντρική τράπεζα για την εξαγορά των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.
Επιπλέον, όπως τονίζει η Deutsche Βank, πρέπει πάση θυσία να υπάρξει λύση άμεσα γύρω από τις ελληνικές διαπραγματεύσεις. Ο διεθνής οίκος σημειώνει πως διατηρεί την άποψη ότι μια συμβιβαστική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ηγέτες της ΕΕ είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί, και θα δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα για δημοσιονομικές προσαρμογές. Πρόσφατες πολιτικές δηλώσεις μάλιστα φαίνεται ήδη να δείχνουν ότι ένας συμβιβασμός μπορεί να είναι εφικτός. Η εφαρμογή, ωστόσο, θα εξακολουθήσει να αποτελεί μια ανησυχία, κι έτσι η προσήλωση της Ελλάδας στην ικανοποίηση των δημοσιονομικών της στόχων μπορεί να επανεξεταστεί και πάλι στο μέλλον.
Όπως πάντως επισημαίνει η Deutsche Bank, το πιο πιθανόν είναι πως τελικά θα υπάρξει μία κάποια λύση σε ότι αφορά τα παραπάνω θέματα, και θα τεθεί σε εφαρμογή ένα πλαίσιο στήριξης για Ιταλία και Ισπανία.
Ωστόσο οι κινδύνοι παραμένουν υπαρκτοί για τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο Σεπτέμβριος κουβαλάει μαζί του καθοριστικότατες ημερομηνίες για το μέλλον του ευρώ. Ορισμένα από τα βασικά γεγονότα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αγορές στο εγγύς μέλλον και στα οποία οι επενδυτές, σύμφωνα με την DB, θα πρέπει να έχουν τον… νου τους είναι:
30η Αυγούστου: Δημοπρασία ιταλικών BTP
31 Αυγούστου: Ομιλία Bernanke στο Jackson Hole
6 Σεπτέμβρη: Δημοπρασία ισπανικών ομολόγων
6 Σεπτέμβρη: Σύσκεψη της ΕΚΤ
6η Σεπτεμβρίου: Συνάντηση Μerkel – Rajoy
12 Σεπτεμβρίου: απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου για τον ESM
12 Σεπτεμβρίου: ολλανδικές εκλογές, οι οποίες δείχνουν προς ένα μη ξεκάθαρο αποτέλεσμα- κάτι που μπορεί να εμποδίσει την έγκριση περαιτέρω μέτρων διάσωσης στην ζώνη του ευρώ
12 -13 Σεπτεμβρίου: Συνεδρίαση Fed
13-14 Σεπτεμβρίου Συνεδρίαση G20 και κεντρικών τραπεζιτών στο Μεξικό
14-15 Σεπτεμβρίου: Συνάντηση EcoFin
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr