«Η Μέρκελ θα ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα για την εφαρμογή του δημοσιονομικοπύ προγράμματος» αναφέρει το Bloomberg, που σημειώνει ότι η σημερινή συνάντηση γίνεται με τα βλέμματα στραμμένα στην έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία το Σεπτέμβριο. Το πρακτορείο τονίζει ακόμα ότι στη χθεσινή συνάντηση που είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Φρανσουά Ολάντ τόνισαν ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας αν θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, κάνοντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Το BBC αναφέρει ότι είναι αρκετά απίθανο να πειστεί η Γερμανική κυβέρνηση να δόσει παράταση για την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος στην Ελλάδα, ενώ τονίζει το ανρητικό κλίμα που υπάρχει από στελέχη του κόμματος της Μέρκελ στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Την διστακτικότητα της Γερμανίας στο ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος για την Ελλάδα, τονίζει και το CNN, με το αμερικανικό δίκτυο να στέκεται στο κλίμα συνεργασίας που προσπάθησε να φτιάξει ο Αντώνης Σαμαράς μέσω δηλώσεων του σε γερμανικά Μέσα τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο, στην ανάλυση που κάνει το CNN αναφέρει πως τα προβλήματα του ευρώ είναι πολύ μεγαλύτερα από την Ελλάδα και πως είναι δύσκολο να βρεθεί μια λύση για εκτόνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Τα Γερμανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Σαμαρά
Επικρατικά, όπως αναμενόταν, για την Ελλάδα είναι τα μηνύματα στην πλειονότητα του γερμανικού Τύπου. Ο Σαμαράς παρακαλεί τη Μέρκελ για μία τελευταία ευκαιρία» διαπιστώνει η εφημερίδα «Die Welt» του Βερολίνου, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός κάνει λόγο πλέον και για ασυνήθιστα μέτρα, για παράδειγμα φαίνεται διατεθειμένος «να πουλήσει ακατοίκητα νησιά».
Το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) επισημαίνει ότι «στην παρούσα συγκυρία Μέρκελ και Ολάντ προφανώς δεν θα δώσουν καμία υπόσχεση».
Πλήρης αναφορών στην Ελλάδα και η Frankfurter Allgemeine της Φραγκφούρτης, μάλιστα η μεγαλύτερη αναφορά αφορά στο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, σύμφωνα με την εφημερίδα: τις πελατειακές σχέσεις, κοινώς «ρουσφέτι». «Από την κυβέρνηση (της Ελλάδας) ζητείται το αδύνατο: να καταργήσει αυτό, από το οποίο ζούσαν τα δύο κόμματα που εναλάσσονται στην εξουσία και να χτίσει στη θέση του ένα σύγχρονο κράτος» τονίζει ο σχολιογράφος.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Emnid για λογαριασμό του ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου N24, το 75% των Γερμανών δηλώνει αντίθετο σε νέες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, ενώ το 69% λέει «όχι» σε ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης.
Η γερμανική έκδοση των Financial Times υποστηρίζει, επικαλούμενη πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, ότι έχει ήδη συσταθεί στο Βερολίνο δεκαμελής ομάδα εργασίας για την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η οποία επεξεργάζεται σενάρια για την αντιμετώπιση των συνεπειών και κυρίως για την αποφυγή μετάδοσης της κρίσης σε άλλα κράτη-μέλη. Εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε δήλωσε στην εφημερίδα: «είναι αλήθεια ότι μία κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, ακόμα και για τα λιγότερο πιθανά».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr