Το περιοδικό αναφέρει ότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται να καθορίσει τα όρια που θεωρεί ανεκτά πριν παρέμβει σε ό,τι αφορά τα επιτόκια των ομολόγων, βάσει της διαφοράς ανάμεσα στα ομόλογα των κρατών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και τα 10ετή ομόλογα αναφοράς της Γερμανίας. Αφού το πράξει, σύμφωνα με το Σπίγκελ, κάθε υπέρβαση αυτών των ορίων θα συνεπάγεται την αυτόματη ανάληψη δράσης από μέρους της Τράπεζας.
«Είναι απόλυτα παραπειστικό να γράφει κανείς σχετικά με αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν ληφθεί και επίσης για προσωπικές θέσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα συζητηθεί από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία πρόκειται να δράσει αυστηρά στο πλαίσιο της εντολής της», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε υποσχεθεί στις αρχές Αυγούστου νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κρατικού χρέους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρόκειται για παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων, χωρίς όμως να δώσει σαφείς λεπτομέρειες. Ο Ντράγκι αναμένεται να πει περισσότερα για το ζήτημα αυτό την 6η Σεπτεμβρίου, στη μηνιαία συνέντευξη Τύπου στην Φρανκφούρτη μετά τη σύνοδο του ΔΣ της ΕΚΤ, στην οποία θα μιλήσει επίσης για την απόφασή της σχετικά με το βασικό της επιτόκιο.
Η Γερμανία και ειδικά η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Μπούντεσμπανκ, δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για το πρόγραμμα κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ.
Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας υποστήριξε πως ο καθορισμός από την ΕΚΤ ενός ορίου σε ό,τι αφορά τα επιτόκια και το σπρεντ (την ψαλίδα) των επιτοκίων των χωρών-μελών της ευρωζώνης από εκείνα της Γερμανίας είναι κάτι «πολύ προβληματικό» από θεωρητικής σκοπιάς, ενώ στην μηνιαία έκθεσή της για τον Αύγουστο η Μπούντεσμπανκ επανέλαβε την «κριτική» της σε ό,τι αφορά τις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι αυτό δημιουργεί «αυξημένους κινδύνους για τη σταθερότητα».
Οι αντιδράσεις της Μπούντεσμπανγκ σε σημερινή έκθεση που δημοσίευσε έδειξαν ιδιαίτερα αρνητικές, καθώς διατηρεί έντονες επιφυλάξεις σχετικά με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για παρέμβαση στην αγορά με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της, «Η Μπούντεσμπανκ διατηρεί επικριτική στάση έναντι της αγοράς ομολόγων από τα κράτη μέλη του ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για τη σταθερότητα».
«Τυχόν αποφάσεις για ακόμη πιο ευρεία αμοιβαιοποίηση των κινδύνων χώρας θα πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο μιας οικονομικής πολιτικής, η οποία χαράσσεται από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια, και δεν πρέπει να περνούν μέσα από τις κεντρικές τράπεζες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η θετική επίδραση που είχε αρχικά στις αγορές η φημολογία περί αγοράς ομολόγων των κρατών της ευρωζώνης από την ΕΚΤ αντισταθμίστηκε από την άμεση αντίδραση του Βερολίνου και της Μπούντεσμπανκ, με αποτέλεσμα τόσο το ευρώ όσο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να δεχθούν ισχυρές πιέσεις στην πορεία της σημερινής συνεδρίασης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr