Η βρετανική πρωτεύουσα και μαζί της ολόκληρος ο πλανήτης έσβησε την ολυμπιακή Φλόγα το βράδυ της Κυριακής, παραδίδοντας τη σκυτάλη στο Ρίο ντε Τζανέιρο για τους Αγώνες του 2016.
Ο Σπύρος Γιαννιώτης ήταν ο πρώτος αθλητής που μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία και πίσω του ακολούθησαν όλες οι υπόλοιπες χώρες που πήραν μέρος στη μεγάλη διοργάνωση, όλες μαζί και όχι η κάθε μία ξεχωριστά, συμβολίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συναδέλφωση των λαών.
Η τελετή, με την ονομασία «Μια Συμφωνία Βρετανικής Μουσικής» διήρκησε 3,5 ώρες και έλαβαν μέρος 4.000 εθελοντές και μερικά από τα πιο ηχηρά ονόματα της μουσικής.
Όταν ολοκληρώθηκε η παρέλαση, 303 λευκά κουτιά μεταφέρθηκαν στο κέντρο του Σταδίου και σχημάτισαν μία πυραμίδα, συμβολίζοντας τα ισάριθμα ολυμπιακά αγωνίσματα που διεξήχθησαν στο Λονδίνο. Στις οθόνες προβάλλονταν χαρακτηριστικά στιγμιότυπα των Αγώνων, για να ακολουθήσει η τελετή απονομής των μεταλλίων στους νικητές του μαραθωνίου ανδρών από τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, και τον πρόεδρο της IAAF, Λαμίν Ντιάκ.
Μετά το δεύτερο μουσικό μέρος του σόου, ακολούθησε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ελλάδας και του ολυμπιακού ύμνου, αμέσως μετά η παράδοση της ολυμπιακής σημαίας από τον δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, στο Ζακ Ρογκ, ο οποίος με τη σειρά του την παρέδωσε τον δήμαρχο του Ρίο ντε Τζανέιρο, Εντουάρντο Πάες.
Η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου «έπεσε» με ένα μεγάλο πάρτι, που είχε ως επίκεντρο τη βρετανική μουσική.
Στη μεγάλη γιορτή που στήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου και σηματοδότησε τη λήξη των Αγώνων, οι Βρετανοί «ανέστησαν» τον Τζον Λένον, τον οποίο είδαμε και ακούσαμε να τραγουδάει το «Imagine» σε βίντεο που επεξεργάστηκε ψηφιακά η Γιόκο Ονο ειδικά για την τελετή, ενώ παράλληλα η μορφή του σχηματίστηκε στο κέντρο του Σταδίου, τον Φρέντι Μέρκιουρι σε βίντεο από τη συναυλία των Queen στο Γουέμπλεϊ το 1986, αλλά και τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον οποίο είδαμε να βγαίνει από την κορυφή του ομοιώματος του Μπιγκ Μπεν (τον υποδύθηκε ο ηθοποιός Τίμοθι Σπαλ).
Μετά το “Imagine” του Τζον Λένον εμφανίστηκε στη σκηνή του σταδίου των Ολυμπιακών Αγώνων o George Michael, με γυαλί ηλίου, ένα δερμάτινο τζάκετ και μια νεκροκεφαλή με στρας στη ζώνη του. Ο διάσημος τραγουδιστής αφού αποθεώθηκε από το πλήθος, μιας και έκανε την πρώτη του live εμφάνιση, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, τραγούδησε το “Freedom” και στη συνέχεια το “White Light”.
Συμμετείχαν επίσης ο Eric Idle, που θα τραγούδησαν το κομμάτι των Μonty Python "Always Look on The Bright Side of Life", ενώ οι David Jason και Nicholas Lyndhurst εμφανίστηκαν φορώντας τα κοστούμια των Μπάτμαν και Ρόμπιν αντίστοιχα.
Επίσης, τον δικό του ρόλο είχε και ο Βρετανός κωμικός Russell Brand, τέως σύζυγος της Katy Perry.
Στο Ολυμπιακό Στάδιο στήθηκαν μίνι εκδοχές σημαντικών μνημείων και τοποθεσιών του Λονδίνου, όπως η γέφυρα της πόλης, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου, το Μπιγκ Μπεν και το «London eye». Όλα αυτά καλυμμένα από χαρτί εφημερίδας, πάνω στο οποίο υπήρχαν αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα.
Στην τελετή εμφανίστηκαν και γνωστά μοντέλα, όπως η Ναόμι Κάμπελ, η Αλεσάντρα Αμπρόζιο, η Κέιτ Μος, η Τζόρτζια Μέι Τζάγκερ και άλλες. Το φινάλε της τελετής φιλοξένησε τους Who, που ερμήνευσαν τέσσερα τραγούδια από τις δεκαετίες 1960 και 1970.
«Φτιάξατε ένα νέο κεφάλαιο στην Ολυμπιακή Ιστορία, που ξεκίνησε πριν 3.000 χρόνια στην Αρχαία Ολυμπία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, ο οποίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τη βρετανική κυβέρνηση και τους εθελοντές, ενώ έκανε ειδική αναφορά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που ακολουθούν στο Λονδίνο.
Την τελετή παρακολούθησαν 80.000 άνθρωποι εντός του σταδίου και περίπου 900 εκατομμύρια από τους καναπέδες τους σε όλο τον κόσμο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr