Μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, παραδέχθηκε ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα» και ότι πράγματι, μέτρα ύψους 3,5 - 4 δισ. δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ξαναβλέπει το θέμα της εφεδρείας, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο δημόσιο. Από την άλλη πλευρά, όμως, τόνισε ότι η σωτηρία της χώρας επιβάλλει να προχωρήσουμε στα αναγκαία μέτρα έτσι ώστε να μείνουμε στο παιχνίδι, έως ότου η Ευρώπη δώσει συνολική λύση στο πρόβλημα της Ευρωζώνης. Ηδη, πρόσθεσε, το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υιοθέτησε την αρχή της δημοσιονομικής ένωσης, αφήνοντας ελπίδες για οριστική λύση των προβλημάτων της ευρωζώνης.
Λίγο νωρίτερα ο αν. υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταικούρας μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι ανέφερε και αυτός ότι το μέτρο της εφεδρείας βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα, προσθέτοντας ότι οι απολύσεις, πέραν του προφανούς κοινωνικού κόστους θα επέφεραν και σημαντικό δημοσιονομικό βάρος (αποζημιώσεις, ταμείο ανεργίας κ.τλ.) και αυτό δεν αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης. Υποστήριξε, μάλιστα ότι η προηγούμενη προσπάθεια εφαρμογής της εφεδρείας απέτυχε γιατί δεν εφαρμόστηκε με τον σωστό τρόπο. «Η δική μας πρόταση, διευκρίνισε, δεν αφορούσε μόνο έναν χρόνο, αλλά τρία και θα συνεκτιμηθεί με τα σημερινά δεδομένα και με τις απολαβές που έχουν οι υπάλληλοι σήμερα. Αυτή η πρόταση ετέθη στο τραπέζι με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και κοστολογείται από τους δανειστές. Οι εταίροι θέλουν να την αποτιμήσουν» Κατόπιν αυτών επανέρχεται ο στόχος για ένταξη στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας 15.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2013 και συνολικά 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015.
Το μέτρο αναμένεται πάντως να πυροδοτήσει νέο κύκλο σημαντικών αντιπαραθέσεων μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση δοκιμάζοντας για μιά ακόμη φορά τη συνοχή της. Είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ και κυρίως η ΔημΑρ θα σπεύσει να στηρίξει την εφεδρεία κάτω από οποιαδήποτε μορφή εφαρμογή της. Κάτι αντίστοιχο συνέβη άλλωστε και με το θέμα του πλαφόν στις συντάξεις το οποίο φαίνεται ότι τελικώς εγκαταλείπεται από το οικονομικό επιτελείο.
Αντίθετα πάντως με ότι λεγόταν αρχικά, αναμένεται τώρα να μπεί ψαλίδι και στις χαμηλές συντάξεις με τις μειώσεις να ξεκινούν από τα 700 ευρώ και άνω. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν Οι λύσεις θα είναι δύσκολες Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε το θέμα των χαμηλοσυνταξιούχων κι εκεί είναι όλη η προσπάθεια όμως οι πόροι είναι λίγοι και συγκεκριμένοι και δυστυχώς το μεγάλο κομμάτι των συνταξιούχων είναι εκεί που είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι Έχει περιοριστεί πάρα πολύ η συνταξιοδοτική δαπάνη. Πρέπει να περιοριστεί κι άλλο».Ο υπουργός Εργασίας αναμένεται μέχρι την Παρασκευή ή το αργότερο την Δευτέρα να παραδώσει στους πολιτκούς αρχηγούς διάφορα σενάρια μειώσεων δαπανών το κόστος των οποίων έχει ήδη ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ και προσεγγίζει τα 5,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται (εναλλακτικά ή προσθετικά) :
- Η παραμονή στην εργασία για έναν επιπλέον χρόνο για όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης εντός του 2012 και του 2013. (Μέτρο το οποίο ίσως προσκρούσει στην εφαρμογή της εφεδρείας).
- Νέες ποσοστιαίες παρακρατήσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις άνω των 700 ευρώ. Όπως φαίνεται το βάρος των περικοπών δεν θα το σηκώσουν όσοι λαμβάνουν συντάξεις από 1.400 ευρώ και άνω αλλά όλοι ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένων και των χαμηλοσυνταξιούχων, στους οποίους όμως η νέα επιβάρυνση δεν θα υπερβαίνει το 3% και θα φθάνει το 10% για τις υψηλότερες συντάξεις.
- Μείωση του εφάπαξ και κατάργηση ότι έχει απομείνει από τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο.
- Κατάργηση των ποσών που καταβάλλονται ως δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα), αλλά να παραμείνει το ποσό που δίδεται ως επίδομα αδείας στις επικουρικές συντάξεις.
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχισθούν αμείωτες καθ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου με την τρόικα να λαμβάνει προς αξιολόγηση ότι «κλειδώνεται» από ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με το καταρχήν χρονοδιάγραμμα αναμένεται τα τεχνικά κλιμάκια να επιστρέψουν στις 27 Αυγούστου προκειμένου να αξιολογήσουν το όλο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, ενώ οι επικεφαλής θα ξεκινήσουν τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο στις 3 Σεπτεμβρίου. Ολα τα μέτρα θα παρουσιασθούν στις 14 Σεπτεμβρίου στο άτυπο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr