Το καθεστώς υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός αποπέμφθηκε, χωρίς να διευκρινίζει τους λόγους, και αντικατάστάθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε τη Δευτέρα ότι ο Χιτζάμπ αποπέμπεται και υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα αναλάβει ο Ομάρ Γαλαουάντζι, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ωστόσο, Ιορδανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός εγκατέλειψε τη χώρα και μετέβη με την οικογένεια του στην Ιορδανία σε ασφαλές σημείο. Την ίδια πληροφορία περί διαφυγής μετέφερε και ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Με δήλωσή του ο ίδιος ο Χιτζάμπ ανακοινώνει ότι «εγκαταλείπει τις τάξεις του δολοφονικού και τρομοκρατικού καθεστώτος και εντάσσεται στις τάξεις της επανάστασης της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας».
«Ανακοινώνω ότι από σήμερα είμαι στρατιώτης αυτής της ευλογημένης επανάστασης» δηλώνει.
Ο εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού είπε ακόμη στο Al Jazeera ότι ο Χιτζάμπ πήρε την απόφαση να αποσκιρτήσει «λόγω των εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας» στη Συρία.
Διευκρίνισε ακόμη ότι η φυγή ήταν σχεδιασμένη από καιρό με τη βοήθεια των ανταρτών, πριν ακόμη αναλάβει ο Χιτζάμπ την πρωθυπουργία. Πρόσθεσε δε ότι ο Χιτζάμπ είχε αναλάβει το αξίωμα γιατί είχε απειλήθεί ότι αν δε το κάνει θα χάσει τη ζωή του.
Η αντιπολίτευση ανέφερε ακόμη ότι δύο υπουργοί και τρεις ανώτατοι αξιωματικοί έφυγαν με τον Χιτζάμπ για την Ιορδανία.
Ο Χιτζάμπ, που στο παρελθόν ήταν υπουργός Γεωργίας και θεωρούνταν πιστός Μπααθιστής, είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Άσαντ μετά τις εκλογές του Ιουνίου σε μία προσπάθεια να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε ο Άσαντ.
Η διαφυγή του Χιτζάμπ είναι η σοβαρότερη στους 16 μήνες της εξέγερσης που μετατράπηκε σε εμφύλιο· το καθεστώς μετρά ήδη δεκάδες αξιωματικούς –μεταξύ τους και 31 ανώτατους– που έχουν αυτομολήσει σε γειτονικές χώρες όπως και μερικούς διπλωμάτες.
Βόμβα
Νωρίτερα τη Δευτέρα εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στον τρίτο όροφο των κτιρίων της συριακής ραδιοτηλεόρασης στη Δαμασκό τραυματίζοντας τρία άτομα και προκαλώντας υλικές ζημιές, σύμφωνα με τις Αρχές.
Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που μαίνονται οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι.
Τουλάχιστον 20.000 στρατιώτες αναμένεται να αναπτυχθούν στην περιοχή και πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αναμένεται η «μητέρα των μαχών». Από μέρες ο στρατός βομβαρδίζει με άρματα μάχης και ελικόπτερα τις θέσεις των ανταρτών μέσα στην πόλη που βλέπουν τα εφόδια τους να λιγοστεύουν, αναφέρει το Reuters.
Το πρωί της Δευτέρας βομβαρδίστηκαν αρκετές συνοικίες στο Χαλέπι, ενώ τουλάχιστον οκτώ άμαχοι και ένας διοικητής των ανταρτών έπεσαν νεκροί πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Στόχος των βομβαρδισμών ήταν το Δικαστικό Μέγαρο στο κέντρο της πόλης και οι συνοικίες Σάαρ και Μαρτζέ, στα ανατολικά.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 29 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 21 άμαχοι και οκτώ αντάρτες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr