Ο Francisco Blanch, επικεφαλής του τμήματος των εμπορευμάτων της ΒοfA Merrill Lynch, σημειώνει ότι αναμένει πως η Fed θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους μέχρι και 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο εξάμηνο του έτους, το οποία θα οδηγήσει σε χρυσό στα ύψη μέχρι το τέλος του έτους.
Οπως δήλωσε, τα 2.000 δολάρια η ουγγιά για το πολύτιμο μέταλλο είναι το σωστό επίπεδο για φέτος και πρόσθεσε ότι εκτιμά ότι τελικά η Fed θα αναγκαστεί να προχωρήσει εκ νεόυ σε ποσοτική χαλάρωση. Αν αυτό συμβεί τον Σεπτέμβριο, όπως αναμένουν οι οικονομολόγοι της εταιρείας του, θα σημειθωεί πιο νωρίς ένα εντυπωσιακότατο ράλι στο χρυσό. Εάν αυτό συμβεί μετά τις εκλογές (τον Νοέμβριο), το ράλι θα έλθει λίγο αργότερα, εκτοξευοντας το πολύτιμο εταλλο στα 2.000 δολάρια η ουγγιά.
Ο χρυσός έχει χάσει σχεδόν 20% από το ρεκόρ των 1.918 δολαρίων του Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, καθώς ο συνδυασμός της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη προκάλεσαν ρευστοποιήσεις των risk asseta, όπως τα εμπορεύματα.
Παρά την υποχώρηση αυτή, παρατηρητές της αγοράς από τον μεγαλοεπενδυτή Τζιμ Ρότζερς μέχρι και τον hedge fund manager, Eric Sprott, συνεχίζουν να είναι bullish για το χρυσό, πιστεύοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και οι επενδυτές θα αναζητήσουν καταφύγιο στο πολύτιμο μέταλλο, ως μέσω αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού.
Οι traders αναμένουν ότι η Fed να ξεκινήσει ένα τρίτο γύρο αγοράς ομολόγων για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, λόγω της ανησυχίας ότι η ύφεση στην Ευρώπη και η επιβράδυνση στην Κίνα θα μπορούσε να επιδεινωθούν. Ο Axel Merk, Πρόεδρος και Chief Investment Officer της Merk Investments, υποστηρίζει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι πολιτικοί των ΗΠΑ θα χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική, και μάλιστα πάρα πολύ σύντομα. Όπως προσθε΄τει, ο Bernanke πιστεύει βαθιά στην χρήση ενός ασθενέστερου νομίσματος για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας ενός κράτους και την έξοδό του από την ύφεση, και θα χρησιμοποιήσει ως εκ τούτου, τη νομισματική πολιτική ως εργαλείο για την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ.
Η Goldman Sachs αναμένει τις ευρωπαϊκές μετοχές να καλύψουν τη διαφορά που έχει δημιουργηθεί στις αποδόσεις τους σε σχέση με αυτές των μετοχών των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, στέλνοντας τον δείκτη Stoxx Europe 600 13% υψηλότερα. Ωστόσο, η αμερικάνικη τράπεζα σημειλωνει ότι ακόμα οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και υψηλοί κι έτσι δεν αλλάζει την στάση της από «ουδέτερη».
Σύμφωνα με τους αναλυτές της GS, η κερδοφορία των εταιρειών στην Ευρώπη θα ανακάμψει κατά 12% το επόμενο έτος μετά από υποχώρησή της τάξης του 1% αυτό το έτος, καθώς ο οικονομικός κύκλος θα αρχίσει να βελτιώνεται. Αυτό θα βοηθήσει τον ευρύ πανευρωπαϊκό δείκτη να ανάκαμψει στις 275 μονάδες τους επόμενους έξι μήνες και στις 290 μονάδες σε ένα χρόνο από τώρα, από περίπου 255 μοναδές σήμερα. Αλλά, όπως επισημαίνεται, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν και μεγάλοι κινδύνους.
Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, δεδομένου του ότι ακόμα η εικόνα στη ζώνη του ευρώ παραμένει ταραγμένη, οι μετοχές που προτιμά είναι εκείνες που ανήκουν σε εταιρείες με έκθεση (πωλήσεις) στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες αναμένεται να υπεραπδώσουν σημαντικά έναντι εκείνων των μετοχών των εταιρείων που έχουν «εγχώρια» καταναλωτική βάση. Επίσης, η GS συστήνει τοποθετήσεις σε μετοχές εξαγωγικών εταιρειών που έχουν βάση στην περιφέρεια της Ευρώπης, σορτάροντας παράλληα των γενικό δείκτη CAC 40.
Μεταξύ των ευρωπαϊκών κλάδων, oι αναλυτές της GS συνιστούν τις υπηρεσίες ενέργειας και του πετρελαίου, λόγω των ελκυστικών αποτιμήσεων και της εκτίμησης ότι το sell-off των τιμών του πετρελαίου θα αποδειχθεί βραχύβιο. Επίσης, συστήνουν τον κλάδος των πρώτων υλών λόγω των προσδοκιών για σημαντικό pick-up στην κινεζική ανάπτυξη, καθώς και αυτόν της κοινής ωφελείας, καθώς πιστεύουν ότι οι περισσότερες από τις αλλαγές στο φορολογικό περιβάλλον έχουν ήδη ανακοινωθεί και υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι για τις τιμές ενέργειας
Ε.Κ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr