Ψήφο εμπιστοσύνης με 179 «ναι» και 121 «όχι» έλαβε η κυβέρνηση συνεργασίας που συγκρότησαν μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά, κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προγραμματικών δηλώσεων.
Σε σύνολο 300 ψηφισάντων βουλευτών, ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι 129 βουλευτές της ΝΔ, οι 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι 17 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.
Κατά ψήφισαν 121 βουλευτές: οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 20 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ.
Πυρά κατά Τσίπρα από Σαμαρά
Κατά του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ο πρωθυπουργός στην τελική του ομιλία, λίγο πριν γίνει η ψηφοφορία. Ο κ. Σαμαράς απάντησε στις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα και απευθύνθηκε προσωπικά, ειδικά για την προειοδπποίησή του ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για τις αποκρατικοποιήσεις: "Αφήστε τα παλιά κύριε Τσίπρα, αφήστε τα λόγια και τις απειλές και το παραμύθι του φόβου, αν θέλετε εμένα θα πρέπει να βάλλετε στις φυλακές, έτοιμος είμαι και σας περιμένω.
Πρώτη φορά έχει λεχθεί τέτοιο πράγμα από το 1977. Τρομοκρατείτε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αβανταδόροι του λόμπυ της δραχμής είσαστε. Παίζετε το ίδιο παιχνίδι με εκείνους που θέλουν να διώξουν την χώρα από το ευρώ. Μιλάτε σαν εκπρόσωποι της πάσης φύσεως Φωτόπουλων. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και έχουμε και ενότητα". Έκανε λόγο για "λυσσώδη αντίσταση κομμάτων που εκφράζουν το παλιό. Κανείς δεν είναι αναμάρτητος όλα τα κόμματα έχουν ευθύνες. Το ποιός έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες το έκρινε ο λαός προεκλογικά".
Απάντησε στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκρατικοποιήσεις λέγοντας: "Δεν είναι ξεπούλαμε την χώρα όταν μιλάμε για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Είναι ξεπούλημα η αξιοποίηση του Ελληνικού που έχει μείνει αναξιοποίητο δέκα χρόνια; Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία για να φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα έχει μεγάλο απόθεμα περιουσίας που παραμένει αδρανή. Μας κατηγορούν ότι άλλα λέγαμε πριν τις εκλογές και άλλα λέμε τώρα. Για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας όμως μιλούσα από το 2010".
Υποστήριξε την πολιτική της κυβέρνησης και έκανε ειδική αναφορά στους σιδηροδρόμους και την ενέργεια λέγοντας: "δεν λέμε τίποτε διαφορετικό από ότι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Οι σιδηρόδρομοι είναι στην χώρα μας υποβαθμισμένοι και υπάρχουν επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν ακόμη και στα δίκτυα. Υπάρχει ενδιαφέρον από διεθνείς κοινοπραξίες να επενδύσουν στο λειτουργικό κομμάτι. Το ίδιο ενδιαφέρον υπάρχει και για την ενέργεια. Αν δεν απελευθερώσουμε την αγορά ενέργειας θα μείνουμε σύντομα χωρίς ανταγωνιστική ενέργεια".
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνηνίου: "Δεν θα είναι εύκολη και ο δρόμος θα είναι ανηφορικός. Αλλά έχουμε απορρίψει τις μονομερείς ενέργειες. Από τον Μάιο του 2010 είπαμε ότι το κράτος έχει συνέχεια. Θέλουμε να αλλάξουμε τα υφεσιακά τμήματα του Μνημονίου με επαναδιαπραγμάτευση. Εσείς μιλούσατε για κατάργηση του Μνημονίου αλλά μετά μαλακώσατε. Η τακτική σας όμως οδηγεί σε χρεωκοπία και έξοδο από το ευρώ.
Εσείς θέλετε να απομονώσετε την χώρα και να κάνετε τον έσχατο εκβιασμό από θέση απόλυτης αδυναμίας. Η Ευρώπη αλλάζει και αναγνωρίζει ότι μαζί με την δημοσιονομική προοπτική χρειάζονται μέτρα ανάπτυξης. Γι αυτό αναζητούμε συμμαχίες στην Ευρώπη. Είπατε ότι η Ελλάδα πρέπει να μπει στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τις τράπεζες. Ασφαλώς αλλά για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ, εσείς κάνετε ότι μπορείτε για να μείνουμε χωρίς συμμάχους και να βρεθούμε εκτός ευρώ. Ανέφερα ακόμη ρητά ότι η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων ισχύει απολύτως. Η κυβέρνηση θα δώσει τις μάχες που αξίζει να δωθούν για τον ελληνικό λαό". Στόχος μας, είπε ο πρωθυπουργός να βγούμε από την κρίση και να μείνουμε στο Ευρώ
Μίλησε και για την λαθρομετανάστευση λέγοντας ότι "πρέπει να αντιμετωπιστεί σύντομα και ένα από τα σημεία είναι η προσαρμογή της απόδοσης ιθαγένειας σε ότι ισχύει στην ευρώπη". Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει αλλαγή αλλά αναζητείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην ελληνική βουλή. Όποιος το τορπιλίζει δεν θέλει να δωθεί λύση στο πρόβλημα.
Κλείνοντας κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα εμμέσως πλην σαφώς για οίηση, έπαρση και μεγαλομανία και κατέληξε ότι "το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να καούν τα πάντα για να κυβερνήσετε".
Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ στο «στόχο»
Την ανάγκη ενίσχυσης ενός μετώπου για παραμονή στην Ε.Ε. τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε και χθες σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως αυτή την ώρα δεν μπορεί κανείς να προτάσσει το μικροκομματικό όφελος, ούτε να επιλέγει τον εύκολο δρόμο της αντιπολίτευσης υπονομεύοντας την ίδια την χώρα. Διερωτήθηκε δε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκε στην κυβέρνηση ή δεν συμμετέχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης αφού πια δεν μιλά για καταγγελία του Μνημονίου παρά για αντικατάστασή του.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται ασφάλεια και προοπτική όχι μόνο για να βγει από τη δική της κρίση, αλλά για να θωρακιστεί με τις επόμενες φάσεις της πανευρωπαϊκής κρίσης γιατί δεν τελειώνει στην Ευρώπη και τη δυτική οικονομία αν ξεπεραστεί το εθνικό τοπικό πρόβλημα δημοσιονομικής σταθερότητας. «Πρέπει να είμαστε όλοι θωρακισμένοι και προετοιμασμένοι για την ανεξέλεγκτη δυναμική της ευρωπαϊκής κρίσης» είπε χαρακτηριστικά και έστειλε το μήνυμα: «Δεν έχουμε χρόνο. Οι εξελίξεις τρέχουν κι έχουμε χάσει πολύ εθνικό χρόνο».
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλήγοντας υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν προέχει για κανέναν να επιβεβαιωθεί στις προεκλογικές εξαγγελίες του αλλά να ενωθεί η χώρα να κάνει τις κινήσεις που πρέπει για να βγει από την περιδίνηση. «Μπορούμε να το πετύχουμε. Ας μη χαραμίσουμε αυτή την ευκαιρία και αυτή την προοπτική σε μια στείρα παλαιοκομματική μικροκομματική αντιπαράθεση», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Κουβέλης: Μόνη λύση η επαναδιαπραγμάτευση
Βαθύτατα προοδευτικό και ρεαλιστικό, χαρακτήρισε το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας και σύγκλισης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ο οποίος τόνισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση όχι γενικά και αόριστα αλλά στη βάση αυτής της συμφωνίας. Όπως μάλιστα είπε πέρα από τον εύκολο αντιπολιτευτικό λόγο υπάρχει η υποχρέωση προκειμένου ο καθένας να κρίνει ποιο είναι το περιεχόμενο αυτής της προγραμματικής συμφωνίας και σύγκλισης.
Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι αυτή την ώρα το ζητούμενο είναι πως μπορούμε να σηκώσουμε τα βάρη από τις πλάτες των ελλήνων πολιτών.
Τόνισε μάλιστα ότι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου αποτελεί τον μόνο δρόμο και χαρακτήρισε «λάθος» την αποψη που εκφράζεται για μονομερή καταγγελία αφού κάτι τέτοιο απειλεί την χώρα με έξοδο από την Ευρωζώνη από το ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε τέλος την βεβαιότητα ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας αύριο στην Ευρώπη θα μιλήσει και για την ανάγκη της χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και θα θέσει εκείνα τα ζητήματα που έχουν σχέση με την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας η οποία - όπως είπε ο κ. Κουβέλης - βρίσκεται σε ασφυξία και είναι δυνατόν να εκραγεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr