Μπορεί οι επαφές που έχουν συμβεί με την τρόικα μέχρι την Πέμπτη να χαρακτηρίζονται ως «διερευνητικές» μέχρι στιγμής, ωστόσο είναι κοινό μυστικό πως από τις Βρυξέλλες οι πιέσεις για εκ νέου περικοπές στο μισθολογικό κόστος έχουν ήδη τεθεί στο τραπέζι, ακόμα κι αν αυτό έχει γίνει σε μια off the record διαδικασία.
Από το υπουργείο Εργασίας διαμηνύουν ότι στις συναντήσεις που είχαν με τους δανειστές δεν ετέθη ζήτημα ή αξίωση για νέα περικοπή του κατώτατου μισθού μιας και τονίζουν ότι οι πρώτες επαφές ήταν κυρίως διερευνητικές, παρ’ όλα αυτή οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μάλιστα θα υπάρξουν και μεγάλες πιέσεις από μεριάς τρόικας γι αυτό το ζήτημα.
Τα νούμερα που έχουν ακουστεί
Το φως της δημοσιότητας έχουν δει από την αρχή της εβδομάδας αρκετά σενάρια για νέες μειώσεις που έχουν συζητηθεί, πάντα ανεπίσημα. Ειδικότερα, για το νέο ύψος που θα πρέπει να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός, έχουν «παρελάσει» από τα δημοσιογραφικά γραφεία τόσο το ποσό των 450 ευρώ όσο και αυτό των 390 ευρώ, αριθμοί που προκαλούν, ειδικότερα αν πάρει κανείς υπ ‘όψιν τον πολύ μειωμένο αριθμό που βρίσκεται ήδη ο κατώτατος μισθός.
Από το υπουργείο Εργασίας διαψεύδουν αυτές τις φήμες, λέγοντας πως δεν έχει ακουστεί σε καμία περίπτωση καμία «αριθμολογία» από τις συναντήσεις που είχε η τρόικα τόσο με τον υπουργό, Γιάννη Βρούτση, όσο και με τον υφυπουργό Νίκο Νικολόπουλο. Από την Πειραιώς τονίζουν πως οι συναντήσεις που είχε ηγεσία του υπουργείου με το κλιμάκιο ελέγχου της τρόικας τις προηγούμενες μέρες, περιορίστηκαν σε θέματα ενημέρωσης για την πορεία των εργασιακών τους τελευταίους μήνες, για στοιχεία τα οποία δεν είχε ενημέρωση η τρόικα λόγω της απουσίας της από την Αθήνα. Από την ηγεσία του υπουργείου τόνιζαν ότι θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη γραμμή μετά τις προγραμματικές δηλώσει της κυβέρνησης μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφού θέλουν να είναι σίγουροι ότι δε θα υπάρξουν προστριβές στο κομμάτι των εργασιακών από τα κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση, ειδικότερα σ’ ένα τόσο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, όσο είναι αυτό που έχει αναλάβει ο Γιάννης Βρούτσης.
Οι δανειστές πάντως επιμένουν στην περαιτέρω αναδιάρθρωση του τομέα της Εργασίας. Παραβλέποντας το γεγονός ότι η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα κινείται μεταξύ 23 – 30%, η τρόικα δε θέλει να ακούει τίποτα που θα παγώσει τις μεταρρυθμίσεις σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τονίζοντας σ’ όλους τους τόνους πως θα πρέπει να ισχύσει στη χώρα μας ότι ισχύει στην Ευρώπη, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο εργασίας της Ε.Ε. Νέες εξελίξεις για τη στάση που θα κρατήσουν οι δανειστές, αναμένονται από την ερχόμενη Δευτέρα μιας και αναμένεται από τη Δευτέρα κιόλας να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων.
Στάση αναμονής από τη ΓΣΕΕ
Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ, με επιστολή του προέδρου της προς τον πρωθυπουργό, στα έξι σημεία προς επαναδιαπραγμάτευση που θέτει για την επίτευξη μιας νέας ισορροπίας στα εργασιακά, εκτός από την αποκατάσταση του μισθολογικού περιεχομένου και τη διαδικασία κατάρτισης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προτάσσει την προστασία των όρων αμοιβής και εργασίας των νέων και την επαναφορά της μετενέργειας στους έξι μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρεαν μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, δεν έχει παρθεί απόφαση για κάποια μορφή κινητοποίησης από τη ΓΣΕΕ, με τη Συνομοσπονδία να περιμένει τις εξελίξεις για να δει πως και αν θα προσχωρήσει σε κάποια νέα δράση από το Σεπτέμβριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr