Σήμερα λήγουν οι προθεσμίες για την υποβολή φακέλων, και η μόνη επιβεβαιωμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος (και για τις τρεις περιοχές) προέρχεται από την ελληνική Energean Oil and Gas, την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα στο Πρίνο της Καβάλας. Στο διαγωνισμό θα συμμετάσχει από κοινού με ξένη εταιρεία.
Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον τους για το διαγωνισμό έχουν εκδηλώσει τα Ελληνικά Πετρέλαια (σσ: λέγεται ότι θα καταθέσουν προσφορές από κοινού με την ιταλική Edison), ενώ από το εξωτερικό, 17 συνολικά εταιρείες έχουν αγοράσει κατά τους τελευταίους μήνες από το ελληνικό κράτος τα διαθέσιμα στοιχεία για τις τρεις περιοχές (γεωολογικά δεδομένα, σεισμικές καταγραφές, κλπ).
Ανάμεσα σε αυτές, μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας πετρελαικής βιομηχανίας, όπως η Exxon Mobil, η ConnocoPhilips, η Total, σε καμία ωστόσο περίπτωση -όπως εξηγούν στελέχη του ενεργειακού χώρου- δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι αγόρασαν τα στοιχεία θα καταθέσουν και προσφορές. Η πλειοψηφία των μεγάλων ξένων εταιρειών ενδιαφέρεται να τα αξιοποιήσει για να βελτιώσει τις γνώσεις της για τις συγκεκριμένες περιοχές και να τα χρησιμοποιήσει ενδεχομένως στο μέλλον. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενδιαφέρον έχει ακουστεί ότι υπάρχει από την βρετανική Premier, καθώς και τις Trajan, Cairn, Circle και Bankers.
Δύο φορές το χρόνο
Το είδος αυτής της διαγωνιστικής διαδικασίας εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και προβλέπει την κατάθεση προσφορών για έρευνα σε τακτές προθεσμίες 2 φορές το χρόνο. Η προετοιμασία του διαγωνισμού προβλέπει την παραχώρηση έναντι αμοιβής διαθέσιμων στοιχείων (γεωλογικά δεδομένα, σεισμικές καταγραφές κλπ) σε ενδιαφερόμενες εταιρείες, και ορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία τυχόν ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν προσφορές.
Ποιοι δεν ήρθαν
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι απουσίες από τους τρεις διαγωνισμούς είναι λίγο πολύ προδιαγεγραμμένες. Η αμερικανική Noble και οι ισραηλινοί συνεταίροι της Delek είχαν εγκαίρως διαμηνύσει ότι τους ενδιαφέρει μόνο η περιοχή νοτίως της Κρήτης. Επίσης, αν και στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις με εκπροσώπους της Statoil, η νορβηγική εταιρία φαίνεται ότι ενδιαφέρεται για άλλες περιοχές του Ιονίου και ειδικότερα πλησίον των Οθωνών.
Γενικότερα στους τρεις διαγωνισμούς, η διαδικασία έγινε με τέτοιο τρόπο (ανακοινώθηκαν εξαρχής τα πιθανά μεγέθη των κοιτασμάτων) ώστε οι μεγάλες εταιρείες του χώρου (Shell, BP, κλπ) τέθηκαν εξαρχής εκτός παιχνιδιού.
Και αυτό γιατί πολύ απλά οι εταιρείες αυτές ενδιαφέρονται μόνο για μεγάλα κοιτάσματα. Βεβαίως όπως δείχνει και η ιστορία της Κύπρου, συνήθως οι ανακαλύψεις προηγούνται και ακολουθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες του χώρου. Σημειώνουμε ότι η Noble θεωρείται μια μεσαίου μεγέθους εταιρεία που φιλοδοξεί με τις ανακαλύψεις στη Δ. Αφρική και την Αν. Μεσόγειο να «ανέβει κατηγορία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr