Πρόκειται για έργο ισχύος 498,15 MW με 81 συνολικά ανεμογεννήτριες, και προϋπολογισμό 2 δισ ευρώ της εταιρείας City Electric, θυγατρικής της RF Energy συμφερόντων της οικογένειας B. Ρέστη και της FG Europe του Γ. Φειδάκη.
Το έργο που χωροθετείται στα εθνικά χωρικά ύδατα ΒΑ της Λήμνου, βρίσκεται στην παγκόσμια λίστα των offshore υπό κατασκευή στην 3η θέση, πίσω από τα βρετανικά London Array (630 MW) και Greater Gabbard (504 MW ), ενώ στην 4η και 5η θέση βρίσκονται αντίστοιχα τα γερμανικά Trianel Borkum West II (400 MW ) και Bard Offshore I (400 MW ) και στην 6η το δανέζικο Anholt (400 MW).
Σύμφωνα με πηγές της RF Energy, το κόστος του έργου που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία γύρω στο 2015, θα καλυφθεί κατά 65% από τραπεζική χρηματοδότηση, κατά 25% από ίδια κεφάλαια των μετόχων, και κατά 10% από επιχορηγήσεις μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.
Σε ετήσια βάση το offshore της Λήμνου θα παράγει 1.692,3 GWh πράσινη ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει 500.000 περίπου νοικοκυριά, ενώ η λειτουργία θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1.730.976 τόνους ετησίως.
Τα χαρακτηριστικά, η σύνδεση
Τα χαρακτηριστικά του έργου περιλαμβάνουν ανεμογεννήτριες 6,15 MW έκαστη, της γερμανικής εταιρείας Repower, που θα τοποθετηθούν σε βάθος από 22 μέχρι και 45 μέτρα, σε απόσταση άνω των 2 χιλιομέτρων από την ακτή, χωρίς ωστόσο να είναι θεατές από κάποιο οικισμό ή παραλία αφού το σημείο «βλέπει» σε βράχια.
Η σύνδεση θα γίνει μέσω υποβρυχίου καλωδίου 120 χιλιομέτρων (με τεχνολογία συνεχούς ρεύματος DC που σημαίνει αγωγοί μικρής διατομής) που θα φτάνει μέχρι τα παράλια του νομού Ξάνθης και εν συνεχεία θα ενωθεί με το εθνικό σύστημα ηλεκτρισμού μέσω ενός υπογείου καλωδίου μήκους 18 χιλιομέτρων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr