Τσουχτερά θα είναι τα νέα εκκαθαριστικά της εφορίας και στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρεωστικά, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα πρώτα 420.000 εκκαθαριστικά σημειώματα προκύπτει μέσος φόρος 1.445 ευρώ. Στη σειρά αυτή των εκκαθαριστικών περιλαμβάνονται 280.000 χρεωστικά εκκαθαριστικά. Τα πιστωτικά σημειώματα είναι 37.000 και οι επιστροφές φόρων ανέρχονται σε 23 εκατ. ευρώ.
Αιτία αποτελεί η μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ και η ανάλογη μείωση στα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα.
Ταυτόχρονα έχουν περιοριστεί οι εκπτώσεις στις φοροαπαλλαγές, ενώ δεν θα υπάρχει μπόνους, αλλά θα υπάρχει ακόμη και ποινή πρόσθετου φόρου, για όσους δεν συμπληρώσουν σε αποδείξεις το 25% του εισοδήματος, με ανώτατο όριο τις 15.000 ευρώ, ενώ τα τεκμήρια διαβίωσης είναι ιδιαίτερα αυστηρά και στην «τσιμπίδα» της εφορίας θα πιαστούν εκατομμύρια φορολογούμενοι που θα δηλώσουν χαμηλά εισοδήματα.
Στα 500-800 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές εκροές καταθέσεων στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, σε ημερήσια βάση, τις τελευταίες ημέρες.
Οι εκροές στις μεσαίες και τις μικρότερες τράπεζες ανέρχονται στα 10-30 εκατ. ευρώ.
Με τα σενάρια για επαναφορά στη δραχμή και το νέο θόρυβο για τις καταθέσεις που προκάλεσαν προσφάτως, ίσως αρκετοί να σκέπτονται να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τον κωδικό 029-030 και αφορά σε πληροφοριακά στοιχεία για τους φορολογούμενους, οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν στην εξής ερώτηση: «Έχετε περιουσία στο εξωτερικό;
Εφόσον απαντήσουν ανακριβώς, δηλαδή διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό και το αποκρύψουν, και το ΥΠΟΙΚ από ελέγχους και διασταυρώσεις εντοπίσει την ανακρίβεια, ο φορολογούμενος θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμα. Η ΓΓΠΣ διαθέτει στοιχεία για τους φορολογούμενους που διαθέτουν καταθέσεις στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού. Στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών έχει λάβει τα στοιχεία για τις εισπράξεις τόκων στο εξωτερικό από Έλληνες κατοίκους. Κατά κύριο λόγο η συγκεκριμένη ερώτηση στη φορολογική δήλωση θεσπίστηκε προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη μεταφορά καταθέσεων στο εξωτερικό και ειδικά για όσους σκέφτονται να μεταφέρουν κεφάλαια από εισοδήματα τα οποία δεν έχουν φορολογηθεί.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα «πονηρός» κωδικός στη φορολογική δήλωση που έχει στόχο να αποθαρρύνει τους καταθέτες από το να μεταφέρουν καταθέσεις στο εξωτερικό. Στην τρίτη σελίδα του νέου εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης, στο πάνω τμήμα του πίνακα 5 στο οποίο δηλώνονται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας του φορολογούμενου προκειμένου να υπολογιστεί η «αντικειμενική δαπάνη» ή το «τεκμήριο διαβίωσης», προστέθηκε φέτος ο κωδικός αριθμός 205.
Δίπλα από τον κωδικό αυτό ο φορολογούμενος καλείται να δηλώσει τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας του, που αναγράφεται στην πάνω δεξιά πλευρά της 2ης σελίδας κάθε λογαριασμού της ΔΕΗ. Η δήλωση του κωδικού αυτού θα διευκολύνει το υπουργείο Οικονομικών να διασταυρώσει τα στοιχεία των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών κύριας κατοικίας που εμφανίζονται στις φορολογικές δηλώσεις με τα αντίστοιχα στοιχεία που αναγράφονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες που είναι οι πραγματικοί υπόχρεοι πληρωμής του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων.
Η ΓΓΠΣ θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίσει ακίνητα για τα οποία δεν καταβλήθηκε το τέλος των ακινήτων. Ουσιαστικά, ο συγκεκριμένος κωδικός λειτουργεί αποτρεπτικά στη μη πληρωμή του «χαρατσιού», καθώς δημιουργεί την εντύπωση στους φορολογούμενος ότι αν δεν το καταβάλουν θα εντοπισθούν από την εφορία μέσω διασταυρώσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr