Οι Ευρωπαίοι έχουν μία ακόμη ευκαιρία όπως δείχνουν οιτελευταίες εξελίξεις… Ή να διασώσουν πραγματικά την ευρωζώνη ή να λάβουν τα μέτρατους και να διώξουν την Ελλάδα με τα προβλήματα τους εκτός.
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τη Σύνοδο Κορυφής τουΙουνίου οι συζητήσεις και οι επαφές για την επόμενη μέρα της ευρωζώνης κλιμακώνονται. Χτες η A. Merkel συναντήθηκε με τον J. M. Barroso όπου και συζήτησαν τη δημιουργία ενόςενιαίου τραπεζικού πλαισίου, ενώ την ίδια ώρα έχουν δημιουργηθεί δύο μπλοκ στηνΈνωση, με οδηγό την υιοθέτηση ή μη του ευρωομολόγου. Παράλληλα, οι πιέσεις τουελληνικού εκλογικού σώματος για να ψηφίσει μνημονιακά κόμματα αυξάνονται επικίνδυνα,ενώ Ισπανία και Κύπρος φαίνεται ότι βρίσκονται με το ένα πόδι μέσα στονμηχανισμό στήριξης. Εκτός από την τακτική Σύνοδο, στις 22 Ιουνίου θα υπάρξει καιμία μίνι Σύνοδος Κορυφής στη Ρώμη για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματοςστην Ελλάδα. Στη μίνι αυτή Σύνοδο θα συμμετάσχουν η Angela Merkel, ο FrancoisHollande, ο Μario Monti και ο Mariano Rajoy.
Αν και ο επίτροπος Οικονομίας Olli Rehn καιο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών P.Moschovici εξέφρασαν χτες την ισχυρή επιθυμία τους να παραμείνει ηΕλλάδα στο ευρώ επέμειναν στην ανάγκη να τηρήσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της.Παράλληλα, η A. Merkel, μιλώντας σε εκδήλωση της Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Βερολίνο, έκανε γνωστό πως σχεδιάζει ναπαραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα, αν η Αθήνα δεν τηρήσει τα όσαπροβλέπει το Μνημόνιο, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, σαν να μην διαισθάνεταιτην κρισιμότητα της κατάστασης.
Παρόλο όμως του ότι οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι είναι πρόθυμοινα λάβουν κάποιες αποφάσεις, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που επικαλείται τοReuters, η Γερμανία δεν αναμένει ότι η Ευρώπη θα λάβει τελικές αποφάσεις γιατην ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής μεταξύ των κρατών μελώνπριν την Άνοιξη του επόμενου έτους…
Τα σχέδια αυτά μπορεί να ανησυχήσουν τους επενδυτές αντί νατους καθησυχάσουν, διότι το Βερολίνο αναμένει να περάσει σχεδόν ένας χρόνοςδιαβουλεύσεων και συζητήσεων προτού οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την «δημοσιονομικήένωση».
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδαςWelt am Sonntag, σχέδιο για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση χρέουςκαταρτίζουν οι κ. κ. M. Draghi, διοικητής της ΕΚΤ, Herman Van Rompuy, πρόεδροςτης ΕΕ, J. C. Juncker, πρόεδρος του Eurogroup και J. M. Barroso, πρόεδρος της Κομισιόν.
"Το σχέδιο αυτό θα υποβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις28-29 Ιουνίου" αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Στο σχέδιο των "τεσσάρων" για την Ευρωζώνηπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ενίσχυση των εξουσιών των θεσμών της ΕΕ, έναντιτης κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών, δημιουργία πανευρωπαϊκής εποπτικήςαρχής για τις τράπεζες και η εναρμόνιση των εθνικών φορολογικών πολιτικών, σε επίπεδο ευρωπαϊκό.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr