Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η Μόσχα τάχθηκε κατά της στρατιωτικής επέμβασης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκενάντι Γκατίλοφ, τόνισε, παράλληλα, ότι θεωρεί πρόωρη τη λήψη νέων μέτρων από το Συμβούλιο Ασφαλείας αυτή τη στιγμή.
Αλλά και το Πεκίνο εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια στρατιωτική παρέμβαση, μετά τις δηλώσεις Ολάντ ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε στο εάν το Πεκίνο σκοπεύει να απελάσει Σύρους διπλωμάτες από τη χώρα, μετά το «κύμα απελάσεων» σε πολλές χώρες του κόσμου.
«Δεν έχω ακούσει να υπάρχει αντίκτυπος στην συριακή πρεσβεία στην Κίνα» είπε ο Λιού σε δημοσιογράφους.
Οι πιέσεις στον Μπασάρ Αλ Άσαντ συνεχίζονται. Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε πως η διεθνής κοινότητα «δεν θα πετύχει τίποτε» από τον Σύρο πρόεδρο, χωρίς στρατιωτική παρουσία στη χώρα.
«Χωρίς μια στρατιωτική παρουσία στο συριακό έδαφος που θα εγγυάται την εκεχειρία ώστε να υποστηριχθεί στο σχέδιο Ανάν, που θα προστατεύει τους παρατηρητές και θα διασφαλίζει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα πετύχουμε τίποτε από τον Σύρο πρόεδρο» τόνισε ο Ρέιντερς στο ραδιοφωνικό σταθμό Bel-RTL.
Ο Βέλγος υπουργός επισήμανε πως δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μια στρατιωτική επέμβαση όπως αυτή στη Λιβύη το 2011.
Το Βέλγιο τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ζωνών ασφαλείας στη Συρία, που θα προστατεύονται από μια διεθνή δύναμη, διευκρίνισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα έχει έκτακτη συνεδρίαση για τη Συρία την Παρασκευή για τη σφαγή στην πόλη Χούλα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση άσκησαν πίεση για να πραγματοποιηθεί η έκτακτη αυτή σύνοδος.
Είναι η τέταρτη φορά που οι βιαιότητες στη Συρία συζητούνται ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τις αρχές της περασμένης χρονιάς όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και τα στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνία ζήτησε από τον πρεσβευτή της Συρίας στο Τόκιο να εγκαταλείψει τη χώρα, διαμαρτυρόμενη για την σφαγή στη Χούλα, ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η ιαπωνική κυβέρνηση κάλεσε τον Σύρο πρεσβευτή Μοχάμεντ Γάσαν αλ Χαμπάς να εγκαταλείψει τη χώρα «το συντομότερο δυνατόν», διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου.
«Με αυτήν την απόφαση η Ιαπωνία θέλει να εκφράσει την εντονότατη διαμαρτυρία της κατά της Συρίας. Η ιαπωνική κυβέρνηση καταγγέλλει όχι μόνο τις βιαιότητες, αλλά και τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο ίδιος.
Η ιαπωνική κυβέρνηση ακολούθησε, έτσι, τις αποφάσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ, καθώς και της Αυστραλίας.
Και η Τουρκία ανακοίνωσε ότι απελαύνει τον Σύρο επιτετραμμένο και άλλους διπλωμάτες μέσα σε διάστημα 72 ωρών.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις απελάσεις Σύρων πρεσβευτών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ «δεν θα χάσει τον ύπνο του».
«Η κατάσταση επιβάλλει τη λήψη αυστηρότερων μέτρων» πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι τα μέτρα αυτά.
Η σφαγή στη Χούλα την περασμένη Παρασκευή έχει προκαλέσει την αγανάκτηση της διεθνούς κοινότητας.
Ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ, ο Νορβηγός στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως τουλάχιστον 108 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 49 παιδιά.
Οι περισσότεροι από αυτούς εκτελέστηκαν, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη.
Μάχες στη Συρία
Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται από τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Δαμασκό και σε άλλες περιοχές της Συρίας, ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και τις δυνάμεις των εξεγερμένων, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς.
Στο Σιτ Ζεϊνάμπ, στα προάστια της Δαμασκού, «βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν τη νύχτα ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις της Δαμασκού και τις δυνάμεις των εξεγερμένων. Ακούστηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις», σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση.
Εκρήξεις και πυρά ακούστηκαν επίσης από τις συνοικίες Χάζαρ-Ασουάντ και Καντάμ, καθώς και από την περιοχή Νταράγια, κοντά στη συριακή πρωτεύουσα.
Εκρήξεις και πυρά αναφέρθηκαν στη συνοικία Χαλιντίγε της Χομς. Βορειότερα, στην επαρχία της Χάμα, συγκρούσεις αναφέρθηκαν στην κοινότητα Καφαρζίτα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr